Kam se poděl Šampion?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.252 (?), 25.9.2011 23:56
Dobrý večer pán Vlastimil! Vaše úsilie udržiavať staršie odrody ako Spartan, Cherry Cox či Šampion je mi sympatické. Rovnako si vážim napr. p.Radima Peška za jeho snahu udržiavať odrody našich prapredkov. Každý máme iné nároky na chuť jabĺk. Keď tak sledujem diskusné príspevky, zdá sa mi, že chuť Coxovy renety je málokomu odporná. Skôr opačne. Preto asi bola snaha šľachtiteľov na celom svete vykrížiť z Coxovy renety niečo odolnejšie, plastickejšie a prinajmenšom s rovnakou arómou. Pán Louda vytvoril skvelú neskoro jesennú (alebo skorú zimnú?) odrodu Šampion. Od roku 1977 uplynulo dosť času, aby sa preverili jej vlastnosti. Snažím sa podobne ako ostatní Šampion objektívne zhodnotiť. Nezávisle na sebe takmer všetci, ktorí sme ju pestovali, uvádzame tie isté nedostatky ohľadne straty akosti dužiny, náchylnosti k chrastavitosti, gumovitosti, vymŕzanie chorých stromov... To isté si o nej môžete prečítať napr. v publikáciách Ing. Antonína Dvořáka. Myslím si, že väčšina záhradkárov potrebuje ako nosný sortiment zimné odrody, ktoré v pivnici vydržia aspoň do marca. Ak chce niekto pestovať chuťovo nevýraznú jesennú odrodu Šampion, ktorá iba veľmi vzdialene pripomína Coxovu renetu, z ktorej bola vyšľachtená, nikto mu nebráni. Nikomu nič nevnucujem, iba som prispel so svojími poznatkami do spoločmého "mlyna". Overil som si z jesenných jabloní napr. oveľa chutnejšiu sortu- Gala Schnitzer Schniga, ktorá je síce tiež vnímavá k chrastavitosti, ale pravideľne rodí, dobre sa tvaruje, má zdravý rast, vyrovnanú veľkosť plodov... Veľmi chutným konkurentom Šampionu je rezistentná Rajka a veľa ďalších novších odrôd. Zo zimných odrôd s chuťou Coxovy renety odporúčam pravideľne a bohato rodiacu k chrastavitosti tolerantnú Pinovu. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.252 (?), 26.9.2011 15:03
Kam se poděl Šampion? Nikam, je stále okolo nás. Príkladom je dnešné foto pána Mirka. Odpoveď na otázku Kde ho koupím? bola tiež napísaná. Potom neviem, prečo otázku vlastností staršej českej odrody Šampion dramatizuejeme a obviňujeme jeden druhého z neobjektívnosti či účelového tvrdenia? Znovu tvrdím, že je pre mňa pri výbere odrody rozhodujúca chuť plodu aj trvanlivosť jeho chuti. Až potom nasledujú ďalšie vlastnosti ako pravidelná rodivosť, odolnosť, tvarovateľnosť... Dovolím si citovať z knihy Pěstování jabloní (1987) názor skvelého jabloniara a šľachtiteľa A.Dvořáka, o ktorého objektívnosti a nezaujatosti netreba pochybovať: "Šampión se sklízí koncem září až počátkem října. Konzumně dozrává v listopadu a vydrží do ledna. Konec konzumní zralosti se projevuje nápadným snížením jakosti dužniny, a proto je třeba plody brzy zkonzumovat... V optimální zralosti má odrůda svěží chuť, ale později ji rychle ztrácí... Je vhodná na přeroubování zdravých stromů, jinak trpí gumovitostí... Nemocné stromy jsou málo odolné vůči mrazům a často i v normálních zimách zmrzají, a to podle stupně napadení buď jen větve, nebo i celé stromy."
Keby bolo u skorých zimných odrôd normálne a bežné, že náhle stratia chuť, prečo sa o tejto vlastnosti A.Dvořák opakovane zmiňuje iba v prípade Šampionu? Odpoveď pozná každý, kto už zopár odrôd pestoval. Väčšina skorých zimných kultivarov na konci konzumnej zrelosti začne múčnatieť, ale aspoň daakú chuť či sladkosť si podržia. U Šampionu je to opačne: ostáva šťavnatý, ale dokonale bez chuti a bez vône. Povedané jasne, nestranne, objektívne. Každý má možnosť si to overiť. Nie je ale rozumnejšie, vybrať si niečo chutnejšie. Možno sa rokmi podarí medzi všetkými tými novinkami nájsť nový a lepší "Šampión"? Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.36 (?), 26.9.2011 16:27
Prikladám k diskusii o Šampionu fotografiu časti úrody kultivaru Pinova. Pod miskou je posledné jablko Gala Schnitzer Schniga z tohtoročnej úrody. Obidve odrody sú príjemne voňavé a sladké. Pinova si svoju arómu aj sladkosť každoročne podržiava až do marca. Navyše je úrodnejší a tolerantnejší k chrastavitosti ako Šampion. Je naozaj nutné pestovať niečo, čo už je deiatkami rokov šľachtenia prekonané? Nie je rozumnejšie pestovať v rámci "koxovej" chuti niečo modernejšie, chutnejšie a životaschopnejšie? Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.36 (?), 26.9.2011 23:42
Všetky tri Vami posledne menované odrody majú za otca odrodu Golden Delicious, ktorý moc chladnomilný nie je. V horších podmienkach rodí menej kvalitné plody. Hlavne Gala potrebuje lepšie polohy, ale takých je predsa v ČR veľa. Myslím, že viac ako tých horských či podhorských studených a vlhkých kotlín. Pokiaľ ide o Pinovu, skúsil som vytiahnúť z googlu hneď prvé info, ktoré mi padlo na monitor:" Pinova
Kvalitná moderná zimná odroda. Odroda Pinova patrí medzi najkvalitnejšie súčasné zimné odrody jabloní. Pochádza z Nemecka a za pomerne krátky čas sa stala obľúbenou a žiadanou nielen doma, ale i v celej Európskej únii. Vyznačuje sa veľkými, vyrovnanými, jemne kónickými plodmi atraktívnej červeno-oranžovej farby. Úrodnosť je vysoká a pravidelná.
Dozrievanie:
september
Skladovateľnosť:
apríl
Stručný popis:
zimná" Máte pravdu, že by to chcelo otestovať Pinovu aj vo vyšších polohách, ale ani Šampionu takéto polohy zrejme moc nesvedčia. Na obidvoch odrodách Gala a Pinova mi imponuje aj výborné obrastanie plodonosným drevom a nenáročnosť na tvarovanie. To sú predsa ideálne vlastnosti pre začínajúcich záhradkárov, ktorí si chcú z jabloní napr. vypestovať ovocnú stenu. Veľmi dobre sa mi tvaruje aj Angold, s Rajkou je to horšie. Nádejnými konkurentmi Šampionu sa ukazujú novošľachtence Sirius, Opál, Luna. Zatiaľ testujem prvé úrody, takže iba tipujem. Budete sa musieť zmieriť s tým, že prevážna väčšina perspektívnych noviniek Vám v drsných horských podmienkach či mrazových kotlinách asi kvalitné ovocie neprinesie. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.18 (?), 27.9.2011 0:25
Pinova je chuťově vynikající jablko. Zatím jsem měl možnost ochutnat ji pouze koupenou v hypermarketu, ale i zde byla kvalita a chuť velice dobrá. Tak jsem se rozhodl objednat si stromek. Na německých webových stránkách jsem objevil informace o Evelině, což by měla být červená mutace Pinovy. Víte o ní někdo víc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|