Jak vyhlíží úroda 2013



                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 163.223 (?) 
22.9.2013 16:09

Táto téma sa točí stále dokola. Výrobca- sadár nemá na výber a musí zachrániť tony produkcie, ak chce prežiť. Drobný záhradkár však má možnosť voľby a o prežitie mu neide. Ak mám striekať x-krát, aby som mal v košíku o 10 plodov viac, tak radšej nahnité nestriekané ovocie vyhodím a uspokojím sa s tým, čo mi ostalo.wink Tento rok som veru povyhadzoval kvanta jabĺčok- červivé, pehovité, zdravé a záhadne odpadnuté... Tie čo neboli nahnité sa dali parádne spracovať na francúzsky koláč Šarlotka.cheeky

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 22.9.2013 20:16

Nejsem znalcem odrůd, ale takto celo-červený Idared, jaký se rodí na zahradě KUKI-mu, jsem ještě nikdy neviděl.

                  
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 1.10.2013 10:02

Ten Idared je pěkný, bez chemie u nás asi nemožný. Kvůli chuti, ale hlavně strupovitosti jsme ho dávno zrušili. čučím na ten Granny Smith - ten jsem si nikdy netroufal, je to určitě chuťově netradiční odrůda, vydrží do jara, ale v Tirolsku mě odradili s tím, že patří k nejnáročnějším na teplo (ani ne slunce). Narozdíl od Goldenu, který pěstovali až cca do 900 m.n.m. a řezali na přísně jehlanovité vřeteno, byl Granny spíše v nížinách a řezán na vřeteno s poměrně dlouhými horními větvičkami (nevadilo částečné přistínění)

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.10.2013 10:49

Pro příznivce zajímavých příchutí je Lotos (Otcovo x Jolana) dobrou volbou, zvlášť pokud se jedná o rezistenta. Je to ale podzimní odrůda a plody tím pádem nevydrží v dobré kondici dlouho. Všimněte si, že za zajímavou chutí stojí v pozadí opět Jolana, stejně jako u Vandy a v ní zakombinovaný Spartan. Co se týče Rajky, tak dobrá Rubinola ji vždy v chuti překoná, alespoň pro mě. Rajka má chuť příjemnou, ale pro mě dosti málo výraznou, neidentifikovatelnou. Člověk čeká, jestli s plodů ještě "vyleze" něco lepšího, ale ony místo toho zmoučnatí. Pokud jde o Rosanu, tak tam dopadlo křížení LL s Jolanou o něco hůře.

               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 21.9.2013 19:29

Mně teda Idared absolutně nechutná, ale ten Granny S., jaké s ním Mirku máte zkušenosti, myslím, že je dosti pozdní, ale co chuť a odolnost?

                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 21.9.2013 19:51

Granny máme chvíli, vloni se sklidilo pár plodů, daly se do sklepa a když se později vzaly na konzumaci tak byly uvnitř kompletně hnědé. Co se odolnosti týče, tak patřily společně se Šampionem (ten byl nejvíce) k strupovitostí napadeným odrůdám.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 21.9.2013 20:12

to je skoda, v obchodech je to spolus Glosterem má oblíbená odrůda (teda kdyz uz musim 2x rocne v krámu jabka koupit :))

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 21.9.2013 20:40

Vypadá to že Granny potřebuje pro dozrání stabilní počasí, což mu nabídnout opět nemohu, uvidíme co s ním dál.

                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 21.9.2013 20:59

V řijnu má být relativně tepleji, tak snad i Granny v lepších polohách dozraje. Já se u něj řídím filosofií: buď zmrzne nebo dozraje. V listopadu před mrazy sklidím větší část a začátkem prosince zbytek. Lehké mrazíky plodům zatím neublížily. Krásná zelená barva a lehce nakyslá chuť jsou dobrým doplňkem sladších jablek. Ovšem, kdybych měl 80% těchto jablek, určitě bych je vyměnil za Rubíny, Galy nebo Goldeny. Jejich chuť neomrzí tak rychle-nepatřím k vyznavačům kyselejších odrůd ovoce.

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.9.2013 21:22

Idared není určitě žádná chuťová špička, ale je mimořádně dlouho uchovatelný /u mně i do června/ v horších skladovacích podmínkách. Teplota je OK, ale malá vlhkost. Golden po vánocích už vadne, Karmína není na tom o moc lépe. Golden lze ale jíst už po utržení, Bohemia Gold taky. Ta ale stejně dlouho nevydrží, je to pro mně lahůdka. Topaz tolik nevadne jako Golden, ale výdrž jako Idared nemá ani náhodou. Nevýhodou Idaredu je, že chutná snad všem chorobám i škůdcům.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika