Nejlepší známku z hlediska chuti má Sirius. Neměl jsem ještě bohužel možnost jej ochutnat. Mohl by mně někdo přiblížit jeho chuť? Je to chuť bližší Goldstaru nebo spíše Topazu?
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 239.107 (?),12.12.2013 14:58
Lysice jsou zkušebnou ÚKZÚZ, v Drnovicích se dělá degustece proto, že je tam odpovídající sál. V Lysicích mají nejspíše vše, co se zkouší. Do té doby než se to po zkouškách likviduje. Budou tam tedy i věci, které se pěstují v 220 m n.m. Je tam i plocha se sortimentem odrůd pro srovnávání toho co je vyšlechtěno a novinek. Pro něco se sáhne tam, něco třeba přivezou ze Střížovic, něco z Holovous či odjinud... Dva obrázky odsud:
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1710) - 161.61 (?),11.12.2013 21:43
Zdravíčko ovocnáři.Nechci hodnotit regionální degustace.Nemaji pro mě žádnou vypovídající hodnotu o kvalitě odrůd.Vždy jsou vybrány ty správné vzorky odrůd a jako kompars se přiřadí čtyři světové odrůdy a vždy dopadnou špatně.To Slovenští ovocnáři mají jiný názor.Každý soudný ovocnář se domyslí oco jde.Trochu mě překvapuje umístění odrůdy Rozela.V mé poloze (TR 470 m) předvedla špičkové plody jak dle koezistence, velikosti,šťavnatosti a zvláště podle chuti.Čtyři roky jsem ji řadil mezi horší Rubín.Ovšem letos je to klasa.Napadá mě myšlenka, zda tato odrůda neukáže svoji kvalitu až v plné síle zapěstovaného stromku.V mém případě štíhlého vřetene.Nevím jak u vás, ale v mé lokalitě letos jablka vykazují nezvykle vysoký obsah cukru (sladkosti).U některých odrůd mě připadá, že potlačuje tato sladkost odrůdové chuťové vlastnosti.Ovšem Rozele to rozhodně prospělo - Mičurin II
Na jiném konci republiky zhruba ve stejné nadm. výšce mám podobnou zkušenost s Rozelou. Loni první úroda nic moc, letos výborná chuť srovnatelná s Topazem.
Jak by napsal Petr z P. "Dobrý rok pro Rozelu" Je pravda, že tato odrůda se letos vydařila asi všude. Zejména její úžasné vybarvení, které bylo krásně rudé již dlouho před sklizní. Je možné, že letošní netypické počasí (studený červen, horký červenec) vyhovovalo právě této odrůdě. Poznáme to v příštích letech.
Jinak 15. místo z 42 rozhodně není špatné, přihlédneme-li, že bodovala ve všech chuťových parametrech a ztráty měla za slupku vůni a vzhled.
Potvrzuji kvalitu Rozely, kterou zatím stále odebírám z nedalekých sadů. Jen mě zarazilo to hodnocení vůně, která je, alespoň zde, dost výrazná - "vandovitá".
Nejlepší známku z hlediska chuti má Sirius. Neměl jsem ještě bohužel možnost jej ochutnat. Mohl by mně někdo přiblížit jeho chuť? Je to chuť bližší Goldstaru nebo spíše Topazu?
Řekl bych, že ani jednomu. Chuť té kopy žlutých odrůd se, pokud nejsou chuťově podobné GD, hůře popisuje. Jak už jsem někde psal, degustovali jsme Sirius a vedle toho i Biogolden a nikdo na 100% nepoznal, že to jsou dvě odrůdy.