Drnovice 2013



                     
host - 192.253 (?) 
3.1.2015 19:39

Pane Polehlo souhlasím s Vámi a P.Vysloužilem, že časopis Zahrádkář v současné podobě dává velmi málo odborných informací o ovocnářství.Je proto třeba hledat v jiných odborných časopisech a na internetu.Pokud se týká odrůdy Gala, tak tady na jihovýchodě Moravy je to pro mně podzimní odrůda, chuťově výborná, ale podzimní.

Degustace v Uh.Ostrohu: degustují zahrádkáři, ovocnáři i neregistrovaní z okresů Uh.Hradiště a Hodonín. Nedovedu si představit, jak by bylo možné je ovlivnit.     Tonda 

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.1.2015 19:49

...třeba tak, že jim podstrčíte jen takové odrůdy, v té nejlepší kvalitě, vypěstované na slunci, takové které potřebujete dobře umístit na žebříčku- dobře prodávat,...a tkzv křoví jim bude dělat Strýmka, nebo kyselé kožuchy.

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 3.1.2015 21:46

Výsledky různých degustací jablek, příp. hrušek zde byly v minulosti velice často a zevrubně rozebírány.  Tedy i faktory, které mohou způsobit naprosto rozdílné umístění konkrétní odrůdy v té které degustaci.


Proto mě udivuje, to podsouvání nečestných úmyslů organizátorům a účastníkům degustací. Já si jich naopak za jejich práci a úsilí velice vážím.
Já bych např. degustátora dělat nemohl a ani nechtěl. Protože mi některé typy odrůd chuťově nevyhovují a byl bych tudíž neobjektivní, i když vím, že soutěž je anonymní.
Všem nadšencům, kteří tato hodnocení v nejrůznějších organizacích provádějí jen uznale fandím.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 3.1.2015 23:09

... myslím si Václave, že by jste degustátora dělat mohl, pokud bude degustační skupina dosti rozsáhlá. Čím rozsáhlejčí skupina, tím se více krajní názory/chutě zprůměrují a hlavně se občas nejhorší a nejlepší hodnocení škrtne už před statistickým zpracováním.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 3.1.2015 23:15

Tedy Gala byla za horizontem podobně jako Vanda. Pak stačí ještě ten rozdíl umocnit urychlením přezrání dřívějším vyskladněním do pokojové teploty...

No a na staré dobré Zvonkové zase bylo moc brzo a bylo-li podáváno přechlazené...

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 4.1.2015 8:43

Nemůžu upřesnit podmínky té degustace. Dostal jsem svolení od známého, který mi ji každoročně posílá, ke zveřejnění zde. Podle mne jistá míra subjektivity u takového hodnocení prostě být musí. Záleží jen na hodnotícím, jak se s tím vyrovná. Jednak má každý jinou hubu, druhak jablka jsou poznatelná. Jestli chci prosadit svého favorita, prostě si na něj s těmi jedničkami počkám. Kolegové by to mohli zkompenzovat, ale to jsme zas u výběru poroty. Já bych nad tím nemudroval. Je to prostě nějaká informace, kterou můžu zkonfrontovat se svými zkušenostmi a případně použít při výběru výsadby.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 4.1.2015 9:52

Mýlíte se. Degustující jablko nepozná, protože dostává tak tenký kousek, že sotva vidí barvu slupky. Hodnotí jablka jen podle čísla. Až na konci degustace organizátor ohlásí, jaká odrůda se pod jakým číslem skrývá. Degustátoři odejdou k vystaveným plodům a doplní poslední hodnocenou kategorii - tedy vzhled. 

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 4.1.2015 10:17

Jak je pod tabulkou napsáno, bylo zpracováno 18 degustačních lístků, to je dostatečná různorodost preferencí. Zajímavé by bylo, když by pořádali degustaci každý měsíc, jak by postupně vyplouvaly do popředí odrůdy co se dostali do konzumního optima a upadaly ty, co by byly už přetažené.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 4.1.2015 13:10

To v Drnovicích je degustačních lístků zhruba stovka. Je pravda, že se tam degustuje jen jednou za rok (vždy přelom listopadu a prosince), což některé odrůdy diskriminuje (skoré i pozdně zimní). Některá centra (tuším Horní Bělá) degustace v určitém odstupu opakují.

                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 4.1.2015 13:48

Odlišme objektivní podmínky dané degustační soutěže (např. termín konání, počet hodnocených vzorků, klimatická specifika daného roku a oblasti) od nekalého záměru ovlivňovat výsledky soutěže v něčí prospěch. Jsou to dvě rozdílná kritéria, přičemž obě mají (či mohou mít) významný vliv na konečnå pořadí. Pokud veškeré degustační vzorky dodá jeden producent ovocné sadby, který je současně spolupořadatelem akce, asi lze o stoprocentní objektivitě výsledného hodnocení zapochybovat. Jestliže se ale soutěž koná za účasti a produktového přispění mnoha pěstitelů, zvláště pak na místní úrovni, myslím, že podobné spekulace jsou bezpředmětné. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika