host - 246.18 (?), 17.9.2011 10:24
To Matčino je starý strom vysokokmen z r. 1950 a nyní je již za zenitem růstu. Větve jsou převislé a nové přírůstky minimální (kromě občasných vlků). Přesto pravidelně plodí – každý lichý rok je zcela plná (dříve i přes 200 kg, nyní kolem 130 kg)a sudé roky z velké části odpočívá – to bývá úroda tak 30 – 40 kg. Na stromě mám i několik jiných roubů, které trošku pomohly rozložit plodnost každoročně.
Chuť jablek je vynikající v době správné konzumní zralosti a také mošt je velice sladký a chutný. V mém bídném teplém sklepě vydrží stěží do vánoc - obvykle začátkem prosince většinu moštuji a část moštu zmrazím v PET lahvích na pozdější dobu. Pokud se sklízí přezrálé, je nutno je brzy konzumovat či zpracovat, neboť rychle moučnatí, ztrácí křupavou pevnou konzistenci dužiny a pod slupkou se objeví hnědé skvrny. Jablka bývají častěji červivé, ale ve zdejších klimatických podmínkách netrpí strupovitostí (žádný postřik na houbové choroby nebo na obaleče jsem nepoužil). Takže Matčino určitě doporučuji k pěstování, ale nemám zkušenosti s růstem a případným řezem této odrůdy na současných moderních podnožích menšího vzrůstu.
|