Co právě sklízíte?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 19.9.2011 10:45
Jablka na moštování by neměla být příliš náchylná k hnilobě. Předpokládá se, že spadané (či otřepané) plody nějaký den leží pod stromem či v bednách, než je zmoštujeme. To je probém odrůd jako Gascoigneho, stejně tak James Grieve nebo Rubín. Proto jsou lepší odrůdy s tužší slupkou a ty, které i naťuknuté ihned nehnijí. Třeba všechny kožeňáky, parmény, jaderničky, Panenské, Vilémovy, Boscoop...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.138 (?), 19.9.2011 12:04
Dobrý den pane Vysloužil,
předem Vám chci poděkovat za Váš názor ohledně matčina a nedá mi to abych se dál Vás nebo někoho povolanějšího než ja neptal. Zminujete výše koženáky. Shodou okolnosti jsem se včera loudal starou aleji u nás na opavsku a narazil jsem tam na jablička z teto sorty, docela velké, slupka nehezka, drsná. Zatím poměrně kysele. Jelikož jsem nladší tak už tato jablka neznám. Doma bych si je asi nesadil ale jak chutná mošt z takového jablka? Nebude kysely? No a na te same aleji jsem objevil krasně červena jablka docela velkých rozměru, nabyla kulata ale jakoby pětihran. Něco tak pěkného jsem v obchodě neviděl. Typuji gdanský hranáč. Jelikož nám zachutnaly tak jablka již odpočívaji v bedýnkach ve sklepě. Znáte výše zminovanou odrůdu a co si myslíte o pestování jako polokmen případně vysokokmen, pro potřeby uskladnění, mošt případně pálení.
Díky za odpověd
S pozdravem radim
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.36 (?), 19.9.2011 15:35
Z vylisovaných koženáčov nazberaných v tráve pod korunou by som radšej spravil víno (po pridaní cukru) ako mušt na konzumáciu v čerstvom stave. Pri nakúsnutí tejto renety sa človeku od kyslosti doslova stiahnu ústa. Verím ale, že sú konzumenti, ktorí zbožňujú kyslý mušt.Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.135 (?), 20.9.2011 0:34
Do muštárne v záhradkovej osade sme vozievali jablká zberané na jeseň, čiže na začiatku skladovania. Muštárňa bola cez zimu zavretá. Počas skladovania sa štepia v dužine škroby na sacharidy a stúpa sladkosť. Prevažná väčšina starých zimných odrôd sú šťavnaté, mali vysokú výlisnosť. Obsah kyselín u nedozretých jabĺk bol chuťovo výraznejší. Ak som chcel z jesenného muštu vyrobiť kvalitné dezertné víno porovnateľné s hroznovým, musel som dosladzovať na 23 st.ČSN. Starších zimných odrôd v nových záhradkách ubúda. Ktovie, ako je to s výlisnosťou a cukernatosťou modernejších odrôd, napr. pri nadúrode rezistentov typu Rajka, Goldstar, Rubinola...? Verím, že budú prinajmenšom aromatické. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 20.9.2011 9:02
Máte pravdu, že skladováním se štěpí škrob v ovoci na jednodušší cukry. Ale vliv na celkový obsah cukrů v jablkách sklizených v plné zralosti tímto je malý. Část cukrů v ovoci se navíc při skladování "vydýchá". Sládnutí jablek ležením je hlavně způsobeno rozložením kyselin. Jiná situace je u jablek podtržených, tam jejich odležení smysl má.
Určitě je lepší moštovat zralá jablka ihned po sklizni než po měsících skladování. Chuť se nezlepší, navíc se sníží výtěžnost, hlavně změnou konzistence dužiny.
Věřím, že rezistenty, jako Goldstar, Rajka, Rubinola dají kvalitní mošt. Při sklizni jsou dostatečně tvrdé a odpovídající chuti. Sám ale s jejich jednodruhovými mošty zkušenost nemám. Můj lis neumí najednou zpracovat menší množství než 100 litrů drti a tolik odpadových plodů jedné odrůdy naráz není.
Co ale na nových rezistentech oceňuji, je jejich poměrná odolnost k hnilobě popadaných a porušených plodů. Ne, že by odolávaly monilii stejně jako strupovitosti, ale rozdíl oproti Rubínům, Bohemiím, Šampionům, Ingrid Marie či James Grieve je velký.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.135 (?), 20.9.2011 14:35
Som rád pane Miloši, že máme jednotný názor na vhodnosť muštovania radšej ihneď po sklizni ako na konci skladovania. Jablká v sklizňovej zrelosti majú síce menej cukrov, ale svieže kyselinky, potrebné napr. na výrobu vína. V minulosti-predtým ako začal rodiť vysadený vinohrad-som docukrenie jablčného muštu poriešil pomocou Glukopuru a vínko bolo k nerozpoznaní od hroznového. Dokonca aj vinný kameň sa na stenách demižónov usadil. Myslím si, že mušty z dnešných, prevažne sladko chutiacich moderných rezistentov budú sladšie a aromatickejšie, ako šťava zo starodávnych pagáčov. Rád by som si to overil, ale nemám jabloňový sad. Ani by som ho nechcel. Na robotu stačí vinohrad... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.138 (?), 20.9.2011 11:38
Dobrý den
pro názornost posílam obrázek domnělého hranáče.
Radim
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.138 (?), 20.9.2011 11:42
a ještě jedna fotka. Žádnou nahořklost tam ale necítim, takže uvažuju jestli je můj typ vůbec správny. Jablko má tak 7-8cm, takže žádny veleobr.
Radim
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.36 (?), 19.9.2011 15:25
Odroda Wagnerovo (pôvodom tiež z USA, ako Matkino) nie je na Záhorí vzácna. Má výbornú skladovateľnosť a najchutnejšia je práve ku koncu skladovania. Mne chutila viac ako jej navoňaný kríženec Idared. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|