Choroba Admirálu
|
|
 |
 |
bohous - Stříbrný Zahrádkář (150) - 167.66 (?) 17.8.2017 8:48
Můj výraz bomba spíš reagoval na to, že všichni v diskusích Admirál chválí a jsou jím nadšeni. Zahradničím desítky let, tak je mi jasné, že to trvá dlouho, než se odrůda opravdu osvědčí. Jako třeba Rubín, ten je v dobrých podmínkách a přiměřené péči skutečně excelentní odrůdou (vzhled, velikost, chuť, trvanlivost...). Moje chyba byla, že mi unikla ta náchylnost Admirálu k pihovitosti. Ta se samozřejmě někde projevit může a někde ne. Příští rok to budu řešit dřív a uvidím. Ostatně není to na všech plodech, tak snad něco ochutnám i letos. Prvním rokem zkouším i Rozelu, také jsem na ní zvědav (viz foto). Rád bych se dopracoval odrůd, které mohou chuťově konkurovat starším kvalitním odrůdám a nevyžadují tolik chemické ochrany. Zdraví Bohouš.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
bohous - Stříbrný Zahrádkář (150) - 167.66 (?), 17.8.2017 8:48
Můj výraz bomba spíš reagoval na to, že všichni v diskusích Admirál chválí a jsou jím nadšeni. Zahradničím desítky let, tak je mi jasné, že to trvá dlouho, než se odrůda opravdu osvědčí. Jako třeba Rubín, ten je v dobrých podmínkách a přiměřené péči skutečně excelentní odrůdou (vzhled, velikost, chuť, trvanlivost...). Moje chyba byla, že mi unikla ta náchylnost Admirálu k pihovitosti. Ta se samozřejmě někde projevit může a někde ne. Příští rok to budu řešit dřív a uvidím. Ostatně není to na všech plodech, tak snad něco ochutnám i letos. Prvním rokem zkouším i Rozelu, také jsem na ní zvědav (viz foto). Rád bych se dopracoval odrůd, které mohou chuťově konkurovat starším kvalitním odrůdám a nevyžadují tolik chemické ochrany. Zdraví Bohouš.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 11.10.2017 10:19
Jaké vápenné hnojivo tedy doporučujete? Všechna, která používám na list proti pihovitosti obsahují v nějakém poměru dusík a vápník: Wuxal Ca 10:15, Harmonie vápník 8:13,9. Ledek tedy 15:20. Jsem si toho vědom, ale při přihnojení v průběhu léta jsem s ohledem na rychlé vyplavování dusíku předpokládal, že vápník zůstane déle. Loni a předloni navíc jsem ledek nepoužil, pouze uvedené postřiky na list a přesto pihovitost byla na všech plodech. Mělo by se to zlepšit, až bude větší úroda, doufám, zatím ale není dost početný plodonosný obrost. Silný růst také podpořil zpětný řez, který jsem použil rok po výsadbě, kdy zakrnělo spodní patro.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |