Lucasova
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 165.46 (?) 4.11.2012 17:58
Při čtení tohoto příspěvku se asi bude nejvíce “smát pod fousy“ Miloš, protože ten by nedal za Lucasku ani “zlámanou grešli“. Vypadá to tak, že se tato srdeční odrůda pana Polehly musí opravdu umět utrhnout v pravý čas. To znamená mít vlastní strom a naučit se to na něm. Proč tohle všechno píšu? Protože, i když vyfocené plody na mých fotkách měly okolo 400 gramů, tak bohužel jich byla většina natrpklá až příliš a to až do konečné fáze konzumní zralosti, kdy začly hniličkovatět. Protože se to stává opakovaně, tak budu další roky při nákupu těchto hrušek opatrnější.
Co se týče Dielovy, tak se v polovině minulého století uvádělo, že Lucasova zatlačuje v pěstování Dielovu, kterou předčí jakostí i vlastnostmi pěstitelskými. Já to bohužel posoudit nemohu, jelikož nemám takové možnosti a zkušenosti jako pan Fidla, Kaněra nebo Miloš. Pravda je, že se o Dielově psalo, že ze špatných poloh trpkost v chuti převažuje, stejně jako u těchto Lucasek. Že jde o záměnu bych si nemyslel, jelikož jsem na tuto trpkost narazil v minulých letech u různě velikých plodů, z různých zdrojů.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.10.2012 21:55
Pravda možná je, že Konferenci s její dokonale vyváženě sladce navinulou, jemnou, máslovitou a vysoce šťavnatou dužninou, se asi nejen v tomto období těžko nějaká jiná odrůda hrušně vyrovná, přesto všelijak tvarované, baňaté Lucasky si člověk nemůže nezamilovat. Jsou to senzační, chutí i vůní nezaměnitelné plody a to i přes to, že nemají žádnou specifickou, kořenitou příchuť. Jejich typická, sladce navinulá chuť se ale už dávno zařadila mezi ty klasicky hrušňové. Nějaké ty nectnosti by se určitě našly a už byly rozebrány dostatečně. Podle vlastní zkušenosti jsem zjistil, že se musí konzumovat ve správnou chvíli. Pokud se na ně spěchá a jí se hned, jak začnou žloutnout, tak je dužnina hlavně v blízkosti slupky ještě dost navinulá. Déle uleželé, ještě nehniličkující plody, jsou pak báječné a těžko jinou odrůdou nahraditelné. Plod na obrázku splňoval uvedené chuťové parametry dokonale.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.10.2012 12:27
Dali by jste si se mnou Lucasovu máslovku, vážení přátelé? Plod na obrázku neměl chybu, ale dost plodů bylo trochu více navinulých, než by bylo zdrávo. Dužnina ovšem zrnitá není, jak by tomu nasvědčovalo špatné pěstitelské místo. Naopak je jemná a máslovitá. Přijít této záhadě zvýšené navinulosti na kloub, by nebylo špatné. Chtělo by to mít vlastní strom. Pan Vlastimil o této zvýšené navinulosti nikdy nic nepsal. Beru je ze sklepa možná moc brzy. Ale když už jsou žluté, tak mám zase obavu, aby nezhniličkovatěly. Jinak jsem si všiml, že jsou Lucasky všude k mání, běžně už i v řetězcích. Zřejmě je o ně zájem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 3.11.2012 17:17
Petr z Pardubic mi opět šponuje chuťové buňky jak je jeho zvykem. Musím říci že jeho popisy chutí jsou mimořádné, skoro se mi chce říct až nadčasové. Jen tak dál. Bohužel musím říci že Lucasovu jsem nikdy nechutnal a pořádně ani neviděl, tady na Opavsku to není rozšířená hrušeň. Napadá mě další klasická zimní odrůda hrušně Dielova máslovka, neboli Poděbradka. Nečekám žádnou mimořádnou oslavu této odrůdy od Miloše Vysloužila, popisy děsivých Pastornic z jeho mrazové kotliny jsou dostatečně známé... Dielova je na teplo taky docela náročná, nicméně v Pardubicích je teplíčko...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 165.46 (?), 4.11.2012 17:58
Při čtení tohoto příspěvku se asi bude nejvíce “smát pod fousy“ Miloš, protože ten by nedal za Lucasku ani “zlámanou grešli“. Vypadá to tak, že se tato srdeční odrůda pana Polehly musí opravdu umět utrhnout v pravý čas. To znamená mít vlastní strom a naučit se to na něm. Proč tohle všechno píšu? Protože, i když vyfocené plody na mých fotkách měly okolo 400 gramů, tak bohužel jich byla většina natrpklá až příliš a to až do konečné fáze konzumní zralosti, kdy začly hniličkovatět. Protože se to stává opakovaně, tak budu další roky při nákupu těchto hrušek opatrnější.
Co se týče Dielovy, tak se v polovině minulého století uvádělo, že Lucasova zatlačuje v pěstování Dielovu, kterou předčí jakostí i vlastnostmi pěstitelskými. Já to bohužel posoudit nemohu, jelikož nemám takové možnosti a zkušenosti jako pan Fidla, Kaněra nebo Miloš. Pravda je, že se o Dielově psalo, že ze špatných poloh trpkost v chuti převažuje, stejně jako u těchto Lucasek. Že jde o záměnu bych si nemyslel, jelikož jsem na tuto trpkost narazil v minulých letech u různě velikých plodů, z různých zdrojů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|