Lucasova
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 210.254 (?) 5.12.2012 14:28
Je pravda, že za mlada si nepamatuju lepší hrušku než Lucasovu, ale asi se chutě věkem mění, vliv může mít i podnož nebo poloha.
Bohužel nesdílím názor, že sazovitost je jen kosmetická vada, jak tady namítá předchozí příspěvek. Sazovitá hruška se bohužel nedá skladovat, letos jsem vybral jen těch pár nejméně napadených a stejně rychle shnily. Co se týká plodnosti, smekám před Lucasovou klobouk, ani proti velikosti hrušek této odrůdy nemůžu nic namítat na rozdíl od Bohemici, která je drobnější (alespoň u mne). Také u mne Lucasova dobře přežila letošní 18. květen, Jana v trošku otevřenější poloze zmrzla z 95%.
Pokud mi však na jednom stromě rostou poslední tři roky velké ale silně sazovité Lucasovy a na druhé větvičce téhož stromku drobnější, ale naprosto zdravé Bohemici, dám jim přednost a větev s Lucasou odřežu nebo přeroubuji. Třeba zkusím Eriku, kterou jsem ještě neochutnal. Ať už si o mé péči každý myslí cokoliv.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 5.12.2012 13:38
-- Jinak jsem si všiml, že jsou Lucasky všude k mání, běžně už i v řetězcích --
Kopil jsem si vaničku hrušek s označením Lucasova v hypermarketu. Jednak měly dost jiný tvar, než na fotkách zde, druhak byly jako brčál i po 14 dnech doma a chuť přesně podle M. Vysloužila. Zatímco Boscovy tamtéž koupené měly typický tvar i barvu a chuť výborná. Tak nevím, kde je chyba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 5.12.2012 16:30
Vůbec nejsem znalec ovocných odrůd, ale ty fotky Lucasovy od Petra z období konce října se mi jaksi nezdají... Nevidím tam onen typický široce oblý hruškovitý tvar, ani zelenou, či pozdější zeleno-žlutou barvu. Takovéhle sytě oranžové Lucasovy jsem ještě nikdy neviděl. Ale mohu se mýlit, samozřejmě.
Jinak o víkendu manželka při nákupu v sepermarketu (Lidl) vložila do vozíku sáček se třemi krásnými velkými baňatými hruškami, světle zelené barvy. Tak jsem se hned běžel podívat, copak za odrůdu budeme doma ochutnávat. Na krabici bylo napsáno: odrůda Bohemica! Sláva, takže poprvé i já ochutnám onu chválenou odrůdu, o které se zde v poslední době píše pouze v pozitivech, zaradoval jsem se. Pak jsme ochutnali. A dojem? Nic moc vážení, řekl bych hruškový průměr, vsadil bych se, že jsme jedli klasickou supermarketovou Lucasovu (právě na začátku měknutí, s jejím typickým chuťovým ocáskem...).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|