U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil mezi jablka a když začaly měknout, hodil jsem je do mrazáku a zapomněl na ně - výsledkem je chutný plod, ale na kaši.Pokud nechám plod na mrazáku sotva hodinu, je po rozmrznutí tvrdší konzistence, ale stále má svíravý dojezd, takže jej nikdo nechce jíst.
Jak to provádíte? Úvaha: Pokud nechám všechny plody venku namrznout, budou asi rovnou v konzumní zralosti, ale záhy shnijí. Nebo je nechat namrznout jen malinko či vůbec a nechat tvrdé dojít ve sklepě a pak, pokud by byly trpké, ještě jednotlivě před konzumací dát do mrazáku?