Špendlíky či ryngle?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.82 (?), 11.9.2007 7:58
A to je právě to - žádná šarka. Co tenhle špendlík máme, musím poctivě říct, že není náchylný k žádným chorobám, jen tu a tam se objevilo pár mšic. Snáší i nízké teploty - pár dní s minus 26 u nás není nic neobvyklého. T.č. roste v relativním stínu dvou velkých borovic. Plod je poměrně velký, zářivě žlutý s červenavým kropením, výtečné chuti i vůně. Odlučitelnost od pecky je dobrá. I původní strom, od kterého jsme odkopek dostali vytvářel pravokořenné - ale plodící - odnože. Když poprvé plodil, zajásala moje maminka, která si na obdobnou sortu pamatovala ze svého dětství z Jižních Čech. Už tenkrát vzpomínala, že tahle - bluma - špendlík - ryngle - nepotřebuje žádnou zvláštní péči, netrpí chorobami a hojně a pravidelně plodí. Měla stoprocentní pravdu. Podle knih jsme náš stromek nikam nezařadili, asi jsme neměli starší sortimentář. Vzdor tomu máme báječné ovoce, které nemusíme omývat chemií. foá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.82 (?), 11.9.2007 10:24
Já je fakt neměřila - ale odhadem 2 - 2,5 cm v průměru, pravá koule to není, spíše takový šíšoid. Tatínek tohodle našeho stromuku stojí v zahradě 30 km od Prahy už kolem 100 let. Rozmnožení - o to se stará stromek sám, my jen rozdáváme po známých odkopky. Z pecky jsme ale nic nikdy nesázeli.foá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.82 (?), 13.9.2007 15:22
Díky za určení, leta jsme se snažili, aby nám někdo pomazaný řekl, co to vlastně máme. Ne že by na to záleželo, je to výborné ovoce, ale drtivá většina dotázaných jen krčila rameny. A protože plodí čím dál víc, mám dotaz: nevíte někdo, jak chutná mirabelkovice - nebo mám říkat špendlíkovice? A kde blízko Prahy sehnat dobrou pálenici? foá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.16 (?), 14.1.2008 9:31
To co popisuje "foá" znám ze svého okolí. Je to strom sazený okolo 2. sv. války, přežil likvidaci slivoní v 70. letech kvůli šarce. Majitel zahrady tomu říká mirabelka. Plody jsou chutné, na jídlo, na marmeládu i do knedlíků. Když to uzraje, tak během týdne všechno spadne. Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 14.1.2008 13:07
Plod je 2-3x větší než u "špendlíku od cesty". Chuť není v žádném případě tak nevýrazná. Nejblíže vzhledem je mirabelka nancyská. I když stáří stromu mohlo vzhled trochu pozměnit?? Možná, že před 100 lety tato odrůda vypadala trochu jinak?? Zdraví Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|