Špendlíky či ryngle?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?) 27.1.2015 8:11
To máte pravdu, lokalita od lokality je to různé jak širokou škálu silvoní lidé zahrnují do pojmu špendlík. Obecně jsou to drobnoplodé slivoně od plodových po podnožové myrobalány a vzhledově podobné plodové mirabelky. Jsou taky lokality, kde aleje švestek byly vykáceny a z kořenů obnovily podnožové "špendlíky". Ty jsou často množeny ze semen a tak je takováto alej "kouzelná" rozmanitostí v době zrání a vybarvení plodů (znám jednu 4 km dlouhou). Kulturní odrůdou je pak Obilnaja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 27.1.2015 8:59
Stando, trošku to mlžíte. Že se špendlíkem lidově nazývají mirabelky a myrobalány, je pravda, ale není to správně. Jak píše Mikeš, opravdové špendlíky jsou něco jiného. Žluté, oválné plody, strom fenotypicky podobný švestce, jen listy jsou nepatrně menší a možná tmavší.
To, co v dnešní době situaci komplikuje, jsou žlutoplodé švestky, slívy a křížené mirabelky - Tipala, Thames cross, Aprimira, Belamira, Miragrande a mnoho dalších. Tyto nové slivoně pravé klasické špendlíky - při vší úctě a nostalgii k nim - v řadě vlastností překonávají. Jejich plody se chutí špendlíkům dost podobají, jsou navíc mnohdy větší a hlavně s vyšší tolerancí k šarce. Rozdíly mezi těmito novými slivoněmi a špendlíky se skutečně stírají.
Obilnaja je jedním z mnoha šlechtěných myrobalánů. Plody se špendlíkům a mirabelkám naprosto nepodobají - tvarem, barvou ani chutí. Stejně tak dřevo a listy připomínají spíš myrobalánovou podnož než kulturní odrůdu. Na obrázku jsou plody planého myrobalánu, Obilnaja je má velké a modrofialové.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 27.1.2015 9:25
Vlákno o špendlících se vleče už pěkně dlouho a nikdo s přibývajícími čtenáři neví, kdy mu bude konec.Špendlík je žlutý, protáhlý plod, který nenahradí žádná jiná napodobenina : když dozrává na dálku voní a průběžně po dozrání padá.Na zemi vydrží dost dlouho a většinou ho také netrhám, ale opatrně otřásám a sbírám. I vůně marmelády je neopakovatelná.K šarce moc tolerantní není, ale deformací plodů tolik netrpí jako jiné modré ovoce. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.182 (?), 13.1.2008 17:37
No co já teda vím, tak se oficiálně dají stromky "špendlíku" na pálenku/gořalku a marmeládu, tj. ty "žluté švestky", koupit v zahradnictví v Kyjově (někde u nemocnice), kde je můj kamarád ze Strážnice pravidelně kupuje a dává k sobě do sadu. Tyto stromky jsou navíc certifikované a patří právě k té staré odrůdě z Bílých Karpat, která se může tímto označením právem pyšnit. Můj dědeček vždy bojoval s babičkou o ovoce špendlíku, buď vyhrála marmeláda a nebo gořalka. Hlasuju pro gořalku neboť je to prastarý lék a je lepší než klasická slivovice a marmeláda do domácího dortu je taky fantastická, na kterou meruňková nemá ani náhodou.. Tak ať se vám je podaří sehnat a rostou.. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.134 (?), 27.9.2006 22:59
Dá se vypěstovaz pecky, ale vlastní zkušenost zatím nemám, jak je to se šarkou nevím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.27 (?), 29.9.2006 22:19
Myrobalán lze z pecky vypěstovat snadno, šarka se přes semeno nepřenáší. Požitelný je pak jen jako podnož, plody mohou být jiné, často horší, než zasazená pecka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|