Špendlíky či ryngle?



host - 178.235 (?)
27.1.2015 9:25

Vlákno o špendlících se vleče už pěkně dlouho a nikdo s přibývajícími čtenáři neví, kdy mu bude konec.Špendlík je žlutý, protáhlý plod, který nenahradí žádná jiná napodobenina : když dozrává na dálku voní a průběžně po dozrání padá.Na zemi vydrží dost dlouho a většinou ho také netrhám, ale opatrně otřásám a sbírám. I vůně marmelády je neopakovatelná.K šarce moc tolerantní není, ale deformací plodů tolik netrpí jako jiné modré ovoce. AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 8:11

To máte pravdu, lokalita od lokality je to různé jak širokou škálu silvoní lidé zahrnují do pojmu špendlík. Obecně jsou to drobnoplodé slivoně od plodových po podnožové myrobalány a vzhledově podobné plodové mirabelky. Jsou taky lokality, kde aleje švestek byly vykáceny a z kořenů obnovily podnožové "špendlíky". Ty jsou často množeny ze semen a tak je takováto alej "kouzelná" rozmanitostí v době zrání a vybarvení plodů (znám jednu 4 km dlouhou). Kulturní odrůdou je pak Obilnaja.


                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.1.2015 8:59

Stando, trošku to mlžíte. Že se špendlíkem lidově   nazývají mirabelky a myrobalány, je pravda, ale není to správně. Jak píše Mikeš, opravdové špendlíky jsou něco jiného. Žluté, oválné plody, strom fenotypicky podobný švestce, jen listy jsou nepatrně menší a možná tmavší. 
    To, co v dnešní době situaci komplikuje, jsou žlutoplodé švestky, slívy a křížené mirabelky - Tipala, Thames cross, Aprimira, Belamira, Miragrande a mnoho dalších. Tyto nové slivoně pravé klasické špendlíky - při vší úctě a nostalgii k nim - v řadě vlastností překonávají. Jejich plody se chutí špendlíkům dost podobají, jsou navíc mnohdy větší a hlavně s vyšší tolerancí k šarce. Rozdíly mezi těmito novými slivoněmi a špendlíky se skutečně stírají.
     Obilnaja je jedním z mnoha šlechtěných myrobalánů. Plody se špendlíkům a mirabelkám naprosto nepodobají - tvarem, barvou ani chutí. Stejně tak dřevo a listy připomínají spíš myrobalánovou podnož než kulturní odrůdu. Na obrázku jsou plody planého myrobalánu, Obilnaja je má velké a modrofialové.

                     
host - 178.235 (?), 27.1.2015 9:25

Vlákno o špendlících se vleče už pěkně dlouho a nikdo s přibývajícími čtenáři neví, kdy mu bude konec.Špendlík je žlutý, protáhlý plod, který nenahradí žádná jiná napodobenina : když dozrává na dálku voní a průběžně po dozrání padá.Na zemi vydrží dost dlouho a většinou ho také netrhám, ale opatrně otřásám a sbírám. I vůně marmelády je neopakovatelná.K šarce moc tolerantní není, ale deformací plodů tolik netrpí jako jiné modré ovoce. AB

                     
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 1.2.2015 19:33

Ano, snad žádné jiné ovoce nevoní tak na dálku jako špendlík. Taky je sbírám, jsou jako med. Stromek nám narostl moc do výšky.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 9:27

ano, na obrázku jsou plody podnožového "špendlíku".

                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.1.2015 11:05

Na obrázku vidím plody nějakého drobnoplodého myrobalánu.Myrobalány mají tvar kulatý, někdy na slupce s barevným krytím.Velmi často se jako podnož používají.Špendlíky mají tvar podlouhlý, na obou koncích zůžený, velikostí o něco menší jak švestka pravá.Chutově výraznější, typicky špendlíková.Destilát ze špendlíků je aromatický.Myrobalány zdaleka takovou kvalitu nemají,jsou mdlé chuti.

               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.1.2015 9:07

Špendlík je samostatná kapitola naších švestek... podobně jako npř.rengloty, myrobalány,blůmy, mirabelky,aj.Tipala se jako špendlík tváří, ale není jim.Mě nejznámější je špendlík katalonský.

      
host - 177.182 (?), 13.1.2008 17:37

No co já teda vím, tak se oficiálně dají stromky "špendlíku" na pálenku/gořalku a marmeládu, tj. ty "žluté švestky", koupit v zahradnictví v Kyjově (někde u nemocnice), kde je můj kamarád ze Strážnice pravidelně kupuje a dává k sobě do sadu. Tyto stromky jsou navíc certifikované a patří právě k té staré odrůdě z Bílých Karpat, která se může tímto označením  právem pyšnit. Můj dědeček vždy bojoval s babičkou o ovoce špendlíku, buď  vyhrála marmeláda a nebo gořalka. Hlasuju pro gořalku neboť je to prastarý lék a je lepší než klasická slivovice a marmeláda do domácího dortu je taky fantastická, na kterou meruňková nemá ani náhodou.. Tak ať se vám je podaří sehnat a rostou.. JG

   
host - 165.134 (?), 27.9.2006 22:59

Dá se vypěstovaz pecky, ale vlastní zkušenost zatím nemám, jak je to se šarkou nevím.

      
host - 85.27 (?), 29.9.2006 22:19
Myrobalán lze z pecky vypěstovat snadno, šarka se přes semeno nepřenáší. Požitelný je pak jen jako podnož, plody mohou být jiné, často horší, než zasazená pecka.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika