Špendlíky či ryngle?
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.67 (?) 14.2.2008 22:00
Přidám se - u nás na zahradě - Severní Morava, Frýdecko-Místecko, máme také odjakživa 2 stromy a všichni jim říkají žluté švestky. Vypadají opravdu jako klasická menší švestka, jen jsou sytě žluté barvy, trochu menší je i pecka a oproti švestkové je hladší, dá se dobře oddělit od dužiny. Nevím o nikom, kdo by něco podobného v okolí vlastnil, jelikož už spousta lidí žádala o odkopky a pár nadšenců zkusilo použít i rouby - neúspěšně. Odkopky se objevily poprvé loni, po zlikvidování beranů, kteří dříve asi mladé rostlinky od kořenů likvidovali. Loni jsme pár rostlin přesadili, takže se zatím nedá říct, jaké budou plody. Stromy jsou velikosti klasické švestky, nijak zvlášť už nerostou, přírůstky pár cm, ba naopak začínají usychat -?stářím? Jak už bylo psáno výše - chuť plodů vynikne nejvíce v kompotu (voní po jádrech pecky) nebo marmeládě, pokud je úroda, tak i v pálence.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Věra Hýlová - Bronzový Zahrádkář (52) - 81.95 (?), 15.2.2008 21:36
Měla bych 2 náměty.
- Před 35 lety zasadil otec "žlutou" švestku, přivezenou z Valašska, podle popisu výše uvedeného spolehlivě špendlík a spolehlivě pravokořenný (jenomže odkopky spolehlivě ožere od podzimu do jara srnčí). Dávám zapravdu shora Frýdečákovi, marmeládu ze špendlíků pozná od pravé meruňkové jen znalec.
- Rada hluboce prořezat v době květu mě zaujala. Strom je pravděpodobně přestárlý (tytam jsou doby, kdy jsme plody z 1 stromu sbírali do 15 l škopku), málo kvete a prosychá. Od radikálního hlubokého zmlazení mě odrazovala obava, jak se bude hojit řez větví o průměru 10 cm i nejistota, které větve už opravdu nekvetou. Řez během květu by byl cílený. Nebude rána příliš mokvat a místo závalu zahnívat? Pokud ne, zkusila bych tenhle strom zmladit. A jak si pak správně poradit s bujně a hustě rostoucími letorosty? Máme ještě další dva stromy, sice mladší, ale s podstatně horší kvalitou plodů - spíš jako říznuté myrobalánem, mají i jiný vzrůst.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.166 (?), 14.3.2008 20:02
Mám takovou zkušenost, že nejlepší plody rodí stromy proschlé na konci svého života.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.199 (?), 15.2.2008 13:36
Dobrá pálenice je například na Radlíku, poblíž Jílového u Prahy, pokud to pro vás není příliš daleko. Máme s ní ty nejlepší zkušenosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 30.6.2008 8:59
Když je tu psáno o špendlíku přidám trochu nostalgie. Pocházím z valašska z obce Zděchov. Na zdejších pasekách(osada dříve kolem sta lidí, dnes již pouze pro víkendové využití) se žluté špendlíky dost pěstovaly, Vzpomínám si že to byla lahoda. Vzpomínám na obalené stromy, a na ty koláče plodů pod stromy když se zatřepalo. To byla půda žlutá od špendlíků, byly z toho kbelíky plodů, fakt šílená úroda. Vzpomínám na ty chutné špendlíky, na tu zvláštní dužninu, rozsolovitější, na načervenalé líčko, na voskově matný povrch. Marmeládu jsem nejdl, ale kompot ano. Je to tak dávno, tenkrát jsem byl malý klučík, všichni tu úrodu brali jako samozřejmost, stejně jako úrodu švestek, která tenkrát nebyla šarkou tolik poznamenaná. Když se šlo na švestky byla to akce rodinná. Zatřepalo sa a to byl vážně hukot jak to padalo, a věru bylo co sbírat. Švestky byly obrovské a lahodné:-)
Tohle už nezažiju.
Můj otec v dobré víře přesadil k nám na zahradu pár žlutých špendlíků, odkopků z původního stromu z pasek. Je na ně smutný pohled, rozpraskaná kůra, jakoby rakovinná, spousta šarkových skvrn na listech. Přesto letos jsou i nějaké plody. Nevěřím ale že dezrají, již teď se počínají podivně zbarvovat.
Pokud někdo ví o stoprocentně ozdraveném materiálu uvítal bych info...
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 30.6.2008 10:52
A co zkusit vypěstovat z pecek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|