Špendlíky či ryngle?
|
|
|
|
host - 70.82 (?) 10.9.2007 14:55
Před lety jsem dostala od přátel odkopek pravěho žlutého špendlíku, jehož plody jsou výtečné, sladké, zářivě žluté, někdy s červenavým líčkem. Neznám chuťově lepší letní "blumy" a před špendlíkovou marmeládou smeká i znalec. Rodí pravidelně, hojně.Pěstuji ho jako strom, ale tu a tam mi dělá na zahradě "odmladky" .Není náchylný na žádné choroby. Spolu se špendlíkem jsem zasadila i Althanovu renklodu, vřele mi doporučovanou. Na rozdíl od špendlíku ale althanky rodí mizerně, během sezony se musí několikrát omývat chemickými roztoky, aby vůbec něco "uplodily", jinak drtivá většina plodů shnije již na stromě. Několika zájemcům z okolí Prahy mohu dát pravokořenný odkopek, spolehlivě a hojně rodící. foá
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.248 (?), 14.4.2015 17:51
Pardon..Ona to neni ani mirabelka! Je to myrobalan! Mirabelka je vetsi atd.To cemu se hovorove rika spendlik mezi lidmi je zluty, cerveny, fialovy,modry, cerny MYROBALAN(pouziva se jako podnoz, proto jich je tolik kolem cest(po vykaceni svestek vyrazi z podnoze).Skutecny spendlik- predevsim z moravy- bilych karpat, je tvarem plodu i pecky mensi svestka domaci, zlute barvy, specificke chuti a vune, dosti cervivi, hnije a i diky sarce skoro nikde neni..Asi se pro nej vypravim do Kijova.Snad to bude pravy moravsky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.248 (?), 14.4.2015 17:54
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 14.4.2015 18:56
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.87 (?), 9.3.2007 13:14
Zdarte
Jen pro upresneni spendlik je zluty podlouhly jde dobre od pecky, to co roste okolo cest a ma zlute, ci cervene plody je myrobalan, lidove nazyvany spendlik, od pecky nejde, mirabelka je zluta, nekdy nacervenala velikosti myrobalanu, s duzninou vyborne kvality, od pecky jde vyborne. napr. mirabelka nancyska, mirabelka ranna
Ondra
|
|
|
|
|
|
|
host - 124.96 (?), 13.3.2007 23:32
Také si pamatuji z dětství špendlíky (alespoň tak tomu prarodiče v Kopřivnici říkali), jako žlutou protáhlou švestku nikoli jako kulatou mirabelku od cesty. Měly vynikající aromatickou chuť zejména kompoty byly výrazně jádrovo-mandlově voňavé. Strom prý tehdy uschl a od té doby jsem je neměl. Pokud někdo víte, kde se dají sehnat, byl bych vděčný za informaci. Díky Radim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Žanpet - (22) - 236.76 (?), 20.10.2008 13:55
mam problem... vzdy jsme od mych dedecku a babicek slysela, ze se to jmenuje KOBYLUNKA.,...ale uz davno zahradu zdedila moje teta s stryc cely ovocny sad pokacel ze buš nechce mit... a babicka uz nezije a ja se uz vice o to stromu nedovim... byla to podoba svestky ale mela velikost obrovskou. ne jak jsou svestky... plod to melo maly, barvou svestky... kdyz jste neoloupali slupku tak to nic moc... ta slupka byla hořka ale kdyz jste odstranili slupku plod byl sladky... chut jako svestka ale takova jak jsou zlute,,, jemnejsi... muzete mi poradit zda jste stim nazmen nekdo setkal nebo popis toho plodu vam neco rika? dik... zakladam si ovocny sad jako mela babicka a tak hledam ty stare odrudy... ty stare odrudy meli lepsi chut...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.170 (?), 1.5.2016 14:39
Zdravím, ikdyž mnoho let, a přeju vždy při tokovýchto počinech, zakládání sadu apod., hodně štěstí, tak podle názvu by to mohla být obyčejná a tehdy i častá Durancie, velikost stromu je vždy dost odvislá od podnože a chutě z dětství mají svou specifickou paměť. Ale Durancie u nás Dorančka (Dorancie) jsou slívy, neodlučitelné od pecky!!! spíše pravidelného oválného tvaru, hlavně na majč. Ale chutí.
Kryštof (... Brněnsko)
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.116 (?), 25.7.2018 10:43
Špendlíky od pole jsem vypracovala a pecky vysypala do cca 15cm hluboké jamky. A už si jich nevšímala. Chytly se - neplodily. Po dvou letech jsem vybrala nejsilnější a presadila. Teď - třetí rok, mám plný koš úrody!
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.82 (?), 10.9.2007 14:55
Před lety jsem dostala od přátel odkopek pravěho žlutého špendlíku, jehož plody jsou výtečné, sladké, zářivě žluté, někdy s červenavým líčkem. Neznám chuťově lepší letní "blumy" a před špendlíkovou marmeládou smeká i znalec. Rodí pravidelně, hojně.Pěstuji ho jako strom, ale tu a tam mi dělá na zahradě "odmladky" .Není náchylný na žádné choroby. Spolu se špendlíkem jsem zasadila i Althanovu renklodu, vřele mi doporučovanou. Na rozdíl od špendlíku ale althanky rodí mizerně, během sezony se musí několikrát omývat chemickými roztoky, aby vůbec něco "uplodily", jinak drtivá většina plodů shnije již na stromě. Několika zájemcům z okolí Prahy mohu dát pravokořenný odkopek, spolehlivě a hojně rodící. foá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|