Špendlíky či ryngle?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?)
13.9.2007 17:40
Špendlíkovice i mirabelkovice chutnají dobře. Kdo má radši jemnejší améně aromatickou pálenku jí dává přednost před slivovicí. Má o něco nižší výtěžnost vzhledemk vyšímu zastoupoení pecek (u menších plodů) a o něco málo menší cukernatosti.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 10.9.2007 15:08
Můžete, prosím, podrobněji popsat Vaše špendlíky - myslím velikost, tvar, chuť, odlučitelnost od pecky?
   I když se semenáče špendlíku používaly jako podnože, samotné stromy špendlíků bývaly většinou štěpované. Tedy by neposkytly žádné odnože. Pravé špendlíky taky patří mezi slivoně citlivé na šaku, proto jich je dnes již tak málo.
            
host - 70.82 (?), 11.9.2007 7:58
A to je právě to - žádná šarka. Co tenhle špendlík máme, musím poctivě říct, že není náchylný k žádným chorobám, jen tu a tam se objevilo pár mšic. Snáší i nízké teploty - pár dní s minus 26  u nás není nic neobvyklého. T.č. roste v relativním stínu dvou velkých borovic. Plod je poměrně velký, zářivě žlutý s červenavým kropením, výtečné chuti i vůně. Odlučitelnost od pecky je  dobrá. I původní strom, od kterého jsme odkopek dostali vytvářel pravokořenné - ale plodící - odnože. Když poprvé plodil, zajásala moje maminka, která si na obdobnou sortu pamatovala ze svého dětství z Jižních Čech. Už tenkrát vzpomínala, že tahle - bluma - špendlík - ryngle - nepotřebuje žádnou zvláštní péči, netrpí chorobami a hojně a pravidelně plodí. Měla stoprocentní pravdu. Podle knih jsme náš stromek nikam nezařadili, asi jsme neměli starší sortimentář. Vzdor tomu máme báječné ovoce, které nemusíme omývat chemií. foá
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 11.9.2007 8:06
Můžete ještě, prosím,  upřesnit tvar plodu - případně rozměry v cm? Fotku v tuto dobu asi nenabídnete. Myslím, že odrůda by jistě stála za rozšíření.
                  
host - 70.82 (?), 11.9.2007 10:24
Já je fakt neměřila - ale odhadem 2 - 2,5 cm v průměru, pravá koule to není, spíše takový šíšoid. Tatínek tohodle našeho stromuku stojí v zahradě 30 km od Prahy už kolem 100 let. Rozmnožení - o to se stará stromek sám, my jen rozdáváme po známých odkopky. Z pecky jsme ale nic nikdy nesázeli.foá
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 11.9.2007 12:05
To asi budeme každý mluvit o něčem jiném. Pod pojmem špendlík se myslí protáhlý plod velikosti a tvarem podobný pravé švestce, jen žluté barvy a trochu jiné konzistence dužiny.
  To co Vy popisujete - něco nepravidelně kulatého 2,5 cm v průměru připomíná spíš mirabelku (pokud by byla šťavnatá a šla dobře od pecky) - i to červené tečkování tomu napovídá, anebo pravokořený myrobalán - spíš šišatější kulička se sušší trochu moučnatou dužinou, hůř odlučitelnou. Plod má někdy na opačném konci od stopky malou špičku. Listy mirabelek jsou stejné jako u rynglí, myrobalány mají listy menší - skoro jako plané trnky.
                     
host - 70.82 (?), 13.9.2007 15:22
Díky za určení, leta jsme se snažili, aby nám někdo pomazaný řekl, co to vlastně máme. Ne že by na to záleželo, je to výborné ovoce, ale drtivá většina dotázaných jen krčila rameny. A protože plodí čím dál víc, mám dotaz: nevíte někdo, jak chutná mirabelkovice - nebo mám říkat špendlíkovice? A kde blízko Prahy sehnat dobrou pálenici? foá
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 13.9.2007 17:40
Špendlíkovice i mirabelkovice chutnají dobře. Kdo má radši jemnejší améně aromatickou pálenku jí dává přednost před slivovicí. Má o něco nižší výtěžnost vzhledemk vyšímu zastoupoení pecek (u menších plodů) a o něco málo menší cukernatosti.
                     
host - 136.16 (?), 14.1.2008 9:31

To co popisuje "foá" znám ze svého okolí. Je to strom sazený okolo 2. sv. války, přežil likvidaci slivoní v 70. letech kvůli šarce. Majitel zahrady tomu říká mirabelka. Plody jsou chutné, na jídlo, na marmeládu i do knedlíků. Když to uzraje, tak během týdne všechno spadne. Pepík

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 80.39 (?), 14.1.2008 11:36

Pravděpodobně se opakujeme, ale soudím, že jede o myrobalány - tedy podnože pod slivoně. Ty jsou totiž velmi vitální, takže přežily onu zmíněnou likvidaci, rozmnožují se taky hojně odkopky  

                     
host - 136.34 (?), 14.1.2008 13:07

Plod je 2-3x větší než u "špendlíku od cesty". Chuť není v žádném případě tak nevýrazná. Nejblíže vzhledem je mirabelka nancyská. I když stáří stromu mohlo vzhled trochu pozměnit?? Možná, že před 100 lety tato odrůda vypadala trochu jinak?? Zdraví Pepík

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika