My za riekou Moravou sme oproti Břeclavi o pár dní pozadu. Broskyne už mám všetky ostrihané. Sú tak obsypané pukmi, že aj po reze ostalo toľko ružových očiek, že keby ostala len tretina opelených kvetov, bude plodov dostatok. Prebierku plodíkov u broskýň nerobím, lepšie je robiť redukciu jarným rezom. Výberové plody sú aj chutnejšie, ako tie druhoradé na tenkých konárkoch. Čím viac človek otála s jarným rezom, tým menej strom reaguje tvorbou silného jednoročného dreva k budúcej úrode. Ale to istotne poznáte. Zmrznutia kvetov broskýň sa báť nemusíme, sú odolnejšie ako marhuľové. Verím, že tento rok nebudú predčasní Ľadoví muži až tak "drsní."
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?),6.4.2012 15:48, zobrazeno: 119260x
Začínají zde rozkvétat broskvoně. Hlavně je to patrné na odrůdách s růžovitými květy (Favorita, Harbinger, Envoy atd.) V takovémhle počasí je opravdu lepší počkat s řezem na později, až jak dopadne opylení.
Broskve krásně rozkvetly, u baráku nejpozdnější i skorá, na zahradě Fairhaven, Krasava, nektarinka, rozkvétá nově vysazená Favorita Mor., (starší stromek stejné odrůdy asi uhynul). Zajímavé je že moc nerozkvétá Redhaven. V týdnu bylo dva dny nádherně a v květech bylo hodně živo.
My za riekou Moravou sme oproti Břeclavi o pár dní pozadu. Broskyne už mám všetky ostrihané. Sú tak obsypané pukmi, že aj po reze ostalo toľko ružových očiek, že keby ostala len tretina opelených kvetov, bude plodov dostatok. Prebierku plodíkov u broskýň nerobím, lepšie je robiť redukciu jarným rezom. Výberové plody sú aj chutnejšie, ako tie druhoradé na tenkých konárkoch. Čím viac človek otála s jarným rezom, tým menej strom reaguje tvorbou silného jednoročného dreva k budúcej úrode. Ale to istotne poznáte. Zmrznutia kvetov broskýň sa báť nemusíme, sú odolnejšie ako marhuľové. Verím, že tento rok nebudú predčasní Ľadoví muži až tak "drsní."
Dobrý podvečer Mirku! Já tu rieku stále beriem ako spoločnú, takže záleží už iba na "uhlu pohľadu". S rezom ste nič nepremeškal. Mne sa vždy lepšie strihá, keď sú broskyne v štádiu pukov, kvety sa pri predieraní v korune snadnejšie odlomia. Návodov na rez broskýň je veľa v každej príručke. Termín rezu na začiatku kvitnutia je overený generáciami broskyniarov. Dobre o krátkom či dlhom reze píšu napr autori Nečas a Sus. Myslím, že sú to skúsení chlapíci, ktorí nepohŕdajú praktikami starších ovocinárov a pritom zohľadňujú najnovšie trendy. Tak nech sa Vám darí!
Pan Paľo ve své příznivé lokalitě samozřejmě nechť stříhá broskvoně tak, jak se mu to na Záhorí osvědčilo. Ostatním bych radil držet se příruček věnovaných pěstování a řezu broiskvoní, které doporučují řezat v květu a později. Jejich autoři, vesměs odborníci, poukazují na fakt, že za vegetace se řezné rány rychleji zacelují a riziko klejotoku je menší.
Věta, že zmrznutí květů broskvoní se bát nemusíme, je povzbudivá, ale mrazem popadané kvítky nám na stomy nevrátí.