V chuti je Fenix méně aromatický, převažuje chuť navinule sladká až sladká, bez typického broskvového aromatu. Jestli to na Vašich fotkách je Fenix, to Vám opravdu neřeknu.
Taky hlásím, že už mi dozrává Redwin. Sklízím jej probírkou. Na to suché jaro má celkem pěkné plody narozdíl od pozdnějších odrůd, kterým už asi moc nenaprší. Je to bělomasá broskev (na ty nedám dopustit), nejde dobře od pecky a pecka bývá občas puklá, ale právě kvůli té rannosti mu to rád odpustím. Ještě rannější má být Primisima Delbard, ale tu nemám.
Broskvoně dozrávají čím dál tím dříve. To v minulých letech nebývalo zvykem. Ranost Springcrestu je senzační. Jaká je jeho kvalita? Já zde nabízím pouze detailní studii dvou plodů Harbingeru. Pravda je, že kdyby bylo na stromě více plodů, tak by jistě zralé ještě nebyly. Jelikož ten slavný Fenix z dílny Gustava Čejky, není zralý ještě zdaleka. Propagace Harbingeru mně připadá jako nošení dříví do lesa, je to přece odrůda, která se tady pěstuje už dlouhá léta a vzpomínám si, jak ho tady před lety chválil například pan Boštička. Chuť jednoho z těchto tří plodů je nadějná. Uvidíme v příštích letech. Ale když se to tak vezme, tak on ten sortiment raných odrůd, zase tak bohatý není.
Mohl by to být Fenix, ten žíhání nemá. Jeho červeň je rozmytá a zářivější, než u Harbigeru. Já ho ale v takovém stádiu vybarvení ještě zdaleka nemám. Je zvláštní, že je tak těžké určit nějakou ranou odrůdu broskvoní, když jich je v sortimentu tak málo.
Nakoukl jsem na Vaše obrázky Fenixu i na NET ale asi to ono zase nebude, žlutooranžová dužina ano, špatná odlučitelnost od pecky teď nevím, červené líčko - ty broskve se vybarví celé do červena, jako chlupaté nektarinky.
V chuti je Fenix méně aromatický, převažuje chuť navinule sladká až sladká, bez typického broskvového aromatu. Jestli to na Vašich fotkách je Fenix, to Vám opravdu neřeknu.
Nevadí, budu rád za každou radu která by pomohla určit tuto odrůdu. Vidím že máte o broskvích velký přehled, teď počkám až a kdy budou plody zralé, jak budou vybarvené, jaká bude barva dužiny, zda půjdou od pecky atd..