První broskvoně dozrávají
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 2.7.2012 23:27
K Fenixu bych ještě dodal, že jeho chuť je s mnou uvedených důvodů málo uspokojivá. Favorita je mnohem lepší, aromatičtější, vypadá to, že i Harbinger a nakonec i ta falešná Dixired, která ještě oproti Harbingeru není zdaleka zralá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 12.7.2012 15:07
Zdravím, Paľo. Na Záhorí stále sucho? Tady panoval minulý týden zajímavý charakter počasí, hodný zaznamenání pro toho, kdo se jím zabývá. Každodenní bouřky, s krátkými, ale vydatnými dešti, vysoké teploty přetrvávaly celý týden. Takže zalito je dostatečně, ale přitom teploty přály ovoci, které je na nich závislé svojí kvalitou. Dnes naopak začíná panovat chladnější západní "oceán". Chtěl jsem Tě znovu požádat o pozdější fotky Tvojí Sunhavenky, jíž na videokazetě Českého zahrádkářského svazu, představoval kdysi pan Cibulka (10 stupňů ke zlaté), jako významnou odrůdu našeho sortimentu broskvoní. U mého stromu se mně možná jen na čas, podařilo zastavit rakovinové odumírání, vyčištěním a zakonzervováním ran Arbokolem. Plody ale bohužel nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 233.236 (?), 12.7.2012 22:59
Ahoj Petře! Na Záhorí stále sucho. Takéto počasie vyhovuje akurát viniču a rajčinám. Tie sú zdravé, bez plesne a bez postreku. Broskyne trpia, tvrdé plody sa veľmi pomalu nalievajú, začínajú sa červeňať a konáre sa ohýbajú pod ich váhou. Nepomáha mi ani ich zviazanie pevným špagátom. Sunhavenka má dosť mäkké, plastické drevo, ktoré sa po obratí úrody vráti späť do pôvodnej polohy. Na fotky konzumne zrelých plodov si však Petře musíš počkať. Podľa G.Čejku Sunhaven dozrieva v prvej dekáde augusta. Na niektorých plodoch som prvýkrát zbadal sadzovitosť, nie však v takom rozsahu ako na snímke p. Iva z južnej Moravy. Striekať chémiu by bola totálna hlúposť. Páči sa mi Petře Tvoj tigrovaný Fénix. Môžeš nám bližšie popísať jeho chuť, v porovnaní napr. s klasikou Redhaven alebo ešte chutnejšou Halehaven? Falošná Dixired na Tvojej snímke je naozaj falošná. Tá pravá, ktorú som pred rokmi jedol v Znojme, nemala tmavo karmínovú farbu šupky, ale viac sa podobala práve Tvojmu Fénixu. A hlavne mala veľké plody. Chuťovo klasika. Halehaven či Cresthaven sú však chutnejšie. Včera som lial kanvy vody pod koruny broskýň, zajtra sľubujú trocha napršať, ale moc toho asi nespadne. Vláhový deficít je obrovský, v okrese začína žatva, výnosy budú nízke, slovenskí poľnohospodári nariekajú na sucho. Vláda im sľubuje bezúročné pôžičky, ale odkiaľ a z čoho?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 9.7.2012 9:54
Čím dál více plodů těsně před dozráním je napadáno hmyzem a začíná hnít.
Na Redhavenu zůstalo plodů pět a půl a jsou to jen žluté obalené pecky s červenavým nádechem. Strom je nějaký špatný, má světle žlutozené listy a nelíbí se mi. Začal jsem ho přihnojovat a pravidelně zalívat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|