První broskvoně dozrávají
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 15.7.2012 11:16
Po týdnu některé plody jen nepatrně na omak změkly ale stále jsou hodně tvrdé, od pecky ještě nejdou ale objevuje se zčervenání okolo ní.
Dnes jsem pozoroval jak vosy napichnou plod a pak se na to místo vrhne ostatní havěť. Pověsím do větví flašky s něčím co je láká. Máte někdo osvědčený recept na náplň která vosy přitáhne a "zlikviduje"? Vím že jsem kdysi používal pivo, sirup apod..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.194 (?), 24.7.2012 18:29
Pridávam foto odrody Albatros.Stano
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.9 (?), 24.7.2012 20:56
Letošní úroda mých raných broskví odrůdy Luna, je již spotřebována. Obral jsem minulý týden.
Žel jsem plody nenafotil, ale byly pěkně do červena vybarvené, broskvově sladké i šťavnaté a oproti minulým rokům, nebyla žádná pecka uvnitř plodu puklá.
Ještě pěstitelská poloha - severní pohraničí Slezska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 12.7.2012 14:42
Otrhal jsem již plody odrůdy "falešná" Dixired, než mně je totálně zlikvidují vosy a sršáni. Jistě si pamatujete ze školy písničku, jež začínala slovy: Vosy, vosy, vosy, sršáni, vyletěli na mě ze skály. Trochu legrační text, ale zažil jsem něco mnohem horšího, kdysi, když jsem "táhnul" z Jihlavy do Přibyslavi, v jednom lese. Naprosto nenápadně se na mě přilepilo asi deset vos a vší silou svých těl do mě začaly pumpovat jedno žihadlo za druhým. S tak zuřivým a nelítostným, ale přitom do poslední chvíle neslyšným a neviditelným útokem hmyzu, jsem se nikdy nesetkal. To jen tak pro pobavení. Co se týče odrůdy "falešná" Dixired, tak je tady samozřejmě velký rozpor v květenství, ale jinak by tvar, velikost i zbarvení odpovídaly některým vyobrazením a to i s částečně charakteristickým čnělečným hrbolkem u některých plodů. Plody na fotkách dosahují poloviční váhy, než u 200 gramových plodů Fenixu. Což by také bylo celkem odpovídající.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.7.2012 12:28
Vážení přátelé, meruňkových a broskvových plodů. Jelikož ve Vašich fotografiích zrajících plodů, nic nepřibylo, přidávám další fotky Fenixu se snahou zachytit celou škálu zbarvení zrajících plodů. Možná i proto, že fotoaparát ne a ne zachytit ten odstín, který nejvíce odpovídá realitě. Pan Paľo se opakovaně dotazuje na jeho chuť, o které jsem tady už ovšem psal. Bylo by dobré, kdyby se vyjádřilo více pěstitelů této odrůdy. Pamatuji se, že se na adresu Fenixu, někdo kriticky vyjadřoval minulý rok. Tento rok opakovaně přálo počasí raným odrůdám broskví. Proto opět lituji, že jich tady nemám více. Nynější počasí je sice velmi příjemné pro práci na zahradě, ale doufám, že se v srpnu ještě oteplí, kvůli odrůdám, které zrají právě v tomto období. K chuti Fenixu bych ještě dodal, že pokud jsou plody již příliš měkké, jsou jen sladce vodnaté. Poněkud aromatičtější jsou plody na jihozápadním okraji koruny a to ve stádiu zralosti, kdy po omaku slupka jen nepatrně povolí, dužnina je tužší a nejde vůbec od pecky. Ovšem plody ve stejném stádiu zralosti uvnitř koruny nebo na okrajích koruny v jiných směrech, jsou zcela bez broskvového aromatu. Možná, že pěstované na jižním Slovensku by byly aromatičtější. Tady jsou sice pěkně vybarvené, ale to je tak všechno. Napadají mě slova pana Jána v souvislosti z hodnocením jiného ovoce a to: "Chuť je při dobrém vyzrání v některých letech a v některých oblastech, více než dobrá".
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|