Podzimní termín výsadby broskvoní
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.43 (?), 28.11.2021 19:12
Posledních cca 10 až 20 let je lepší zasadit broskvoně a nektarinky na podzim. Musí ale být vyorané po 20.10, aby byly vyzrálé. Totiž průběh zimy se změnil, prosinec leden a únor jsou poměrně teplé a broskvoně naraší. Vyořou se třeba začátkem dubna a koncem dubna nebo začátkem května zmrznou pupeny. Ono to vypadá jako by jim nic nebylo ale očka nevyraší a sazenice odejdou (vypadá to jako by uschly). Stalo se mi to asi před pěti lety, stromky jsem si přivezl na jaře asi před pěti lety z Valtic (byly ten den vykopané). Pokud tedy sázet na jaře tak doporučuji stromky vykopané na podzim.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.1 (?), 29.11.2021 15:48
To jako že půl roku vykopané stromky se ujímají líp než čerstvě vyorané?
Silná káva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.43 (?), 29.11.2021 16:28
No myslím si že v ČR je 95% broskvoní prodaných na jaře jsou vyorané na podzim.
Mám vyzkoušené že takové sazenice se ujímají dobře ať jsou vysazeny na podzim nebo i na jaře.
Kdo chce sázet na jaře vyorané a narašené ať to klidně dělá (ale měl by si zjistit krerá školka neprodává broskvoně na podzim ale na jaře). Může to ale dopadnout tak jak jsem popsal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1939) - 168.103 (?), 29.11.2021 18:29
je zde ovšem ještě další okolnost, a to, že školkaři mají zájem prodat všechno své zboží a tak začínají na podzim s distribucí i stromků, pro které je vhodnější doba k výsadbě jaro. Nelze se jim divit, když je tahle práce živí. Jen vzpomeňte na letošní jaro s lockdownem právě v okamžiku doby vhodné k nákupu a výsadbě stromků. Pak se ovšem může lehce stát, že na jaře už není takový výběr odrůd, jako na podzim. No a jde samozřejmě i o to, jak kvalitní je vlastní výsadba stromků, když jaro chyby ve výsadbě odpustí spíš, než zima. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 29.11.2021 18:05
Vyorané a přes zimu založené na jaře vykazují vyyšší životaschopnost...
|
|
|
|
|
|
|
host - 247.187 (?), 29.11.2021 18:14
Při rozmnožování listnáčů řízkama se doporučuje nařezat řízky před mrazy, založit je a pak až na jaře nasázet. Stromky se chovají podobně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 29.12.2021 16:44
Letošní podzimní výsadba broskvoní:
SUNCREST (GF-677)
SPRINGCREST (GF-677)
SRG (B.S.M.) ??? nový stromek pro ověření pravosti toho původního
RELIANCE (B.S.M) ??? (otazníky ohledně druhu podnože)
HARBELLE (semenáč) (starší odrůda z kanadského Harrowu)
HARROW DIAMOND (Rakoniewická)
ELBERTA (GF-677) (velmi stará odrůda pocházející z 19. století)
NECTARED 4 (Adesoto) (stará odrůda z New Jersey z roku 1948)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|