Podzimní termín výsadby broskvoní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.152 (?), 24.11.2013 17:38
Broskyne je mimorádne odolná voči mrazu až pod -30°, vysazovat stromy je lepší na jar, ale na jar už je všechno vyprodáno, tak se musí sadit na podzim kdy se koupi,,jen ji treba po vysazení porádne zalít aspoň 20l vody a pred tým namočit do vody na jeden den.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 24.11.2013 19:54
Nevím kde jste přišel na to, že broskyně je mimořádně odolná proti mrazu v zimě -30°C.Potěšilo by mě to, ale zatím pracuji s informaci krátkodobého vystavení mrazu okolo -24°C, i když jsem se dočetl o některé odrůdě krátkodobého vystavení mrazu -27°C, což by měla být vyjímka.Sice to není mnoho do třicítky, ale Vy tam řadíte broskve plošně.
Pak se tady diskutuje o olistění broskvoní, a já jsem se o tom taky zmínil.Starší broskvoně shodily listy dřív pravděpodobně všechny.Můj letošní nový stromek,na jaře vysazený měl listy do soboty ještě všechny, sytě zelené, a to jsem ho přes sezonu nijak nehnojil, byl v dobré půdě.Listy jsem před postřikem odstranil ručně.
|
|
|
|
|
|
|
szity - (6) - 230.238 (?), 28.11.2013 15:59
V staršej literatúre (Broskyne,1971) uznávaný odborník na pestovanie broskýň Gustáv Čejka odporúča jesenný termín výsadby s takmer 100% ujatím pri 150 kusoch výsadby (Bot. záhrada) s nasledovným postupom: stromy vysoko nahrnúť zeminou (až do 50 cm) a obaliť celý - aj kmienok, aj korunu v tvare komína, t. j. aby zhora dostával vlahu, ale nevyschol - keďže celý strom vyparuje vysoké množstvo vody. Toto sa mi osvedčilo zatiaľ tiež na 100%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szity - (6) - 230.238 (?), 4.12.2013 8:14
Samozrejme, že by bolo lepšie sadiť na jar, ale! už nie je taký výber a nezoženiete, to čo ste pôvodne chceli, a školy Vám ponúkajú tiež iba to, čo zostalo z jesennéj vyorávky
|
|
|
|
|
|
|
szity - (6) - 230.238 (?), 4.12.2013 8:23
Pripájam nákres z knihy - tzv. komín
|
|
|