Kadeřavost broskvoně
|
|
|
|
host - 213.137 (?) 24.5.2023 13:41
Tak nějak mi dopadla s kadeřavostí Sagittaria a Ohenry asi nejcitlivější letos, zduřelé mají často i celé výhonky. Kadeřavé jsou z nich i očkovance co dostaly navíc Thiram, O Henry 2x Thiram a nestačilo, měly by se i tak nakonec z toho dostat.
Na haluzce rezistentního Jayhavenu se objevila kadeřavost taky, ale max třetina listu takže slabé napadení, už předloni jsem si toho všiml, takže rezistentní není?
Haveny mám zasaženy středně, postupně převládají zelené listy takže by mohly být relativně vpořádku. Nejlépe odolal Francoise asi na úrovni Jayhavenu, jak stromek, tak i přiroubovaná větev Francoise dostal jen 2x měď stejně jako ostatní stromy.
Úplně čisté bez nálezu jsou kupované broskvoně (ITA), hned jak dorazily dostaly Thiram, pak měď a ještě jednou Thiram, některá byla už vyrašená zelené špičky měl jsem obavy, a přesto kadeřavost žádná ani tečka 100% čisté neskutečné. Pochybuju že by stříkali nějakým suprúčinným prostředkem, spíš že tam kadeřavost ani nemají. To stromek došlý pozdě v dubnu předloni ze spomyšle když vyrašil byl kadeřavý. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 14.5.2023 21:43
Dal by se použít i Vegaflor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 15.5.2023 13:45
Močovina je dobře rozpustná ve vodě, tedy rychle by se měla po dešti nebo zálivce vyplavit - je to plus i zároveň mínus podle dešťů, měla by mít tedy okamžitý účinek.
Jak dlouho ale močovina účinkuje? - kdy je třeba znova přihnojit a kolik,,hrstí" pod středně velkou broskvoň do zálivkového kruhu o průměru cca 1,5 metru teď na jaře dát aby byl optimální učinek? MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 15.5.2023 14:31
Já močovinu letos zkouším k listové výživě, dřív jsem používal hlavně ta různá kombinovaná hnojiva, tam má podle různých autorů význam. Nikdy jsem s kupovanou nehnojil do půdy, tam občas vyvezeme močůvku od chlívka bezpečně naředěnou vodou.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.5.2023 15:35
Močovina se nejprve rozkládá na amonný dusík, poté na nitrátový dusík, který je přijatelný rostlinou. Nitrátový dusík se ale lehce vyplavuje z půdy, amonný dusík se naopak v půdě dobře váže hlavně na jílovité částice. Osobně nemám žádný dobrý důvod používat močovinu místo SA, i když je močovina nejkoncentrovanějším tuhým dusíkatým hnojivem, jak se uvádí. Čili neříkám, že to, je lepší než ono. U SA jsem pravděpodobně používal vyšší dávky, kupoval jsem více balení. 60 Kč za 3 Kg, kde jsou ty časy. Ani nevím, kolik stojí teď. Často byly ale v balení spečené hroudy. Musí se dobře prohmatat před zakoupením. Je možné, že močovina se taky vlhkem speče.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 24.5.2023 13:41
Tak nějak mi dopadla s kadeřavostí Sagittaria a Ohenry asi nejcitlivější letos, zduřelé mají často i celé výhonky. Kadeřavé jsou z nich i očkovance co dostaly navíc Thiram, O Henry 2x Thiram a nestačilo, měly by se i tak nakonec z toho dostat.
Na haluzce rezistentního Jayhavenu se objevila kadeřavost taky, ale max třetina listu takže slabé napadení, už předloni jsem si toho všiml, takže rezistentní není?
Haveny mám zasaženy středně, postupně převládají zelené listy takže by mohly být relativně vpořádku. Nejlépe odolal Francoise asi na úrovni Jayhavenu, jak stromek, tak i přiroubovaná větev Francoise dostal jen 2x měď stejně jako ostatní stromy.
Úplně čisté bez nálezu jsou kupované broskvoně (ITA), hned jak dorazily dostaly Thiram, pak měď a ještě jednou Thiram, některá byla už vyrašená zelené špičky měl jsem obavy, a přesto kadeřavost žádná ani tečka 100% čisté neskutečné. Pochybuju že by stříkali nějakým suprúčinným prostředkem, spíš že tam kadeřavost ani nemají. To stromek došlý pozdě v dubnu předloni ze spomyšle když vyrašil byl kadeřavý. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|