Kadeřavost broskvoně 2021

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?)
2.3.2021 21:40
Provedl jsem druhý postřik Championem. Po mrazech, které přijdou koncem týdne, udělám ještě jeden postřik Syllitem.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 206.229 (?), 24.2.2021 18:15

Prosím o odhad, jaké je běžné množství postřiku (Kuprikol 5 g na litr), které stačí na 1 broskvoň s korunou cca 2,5 m vysokou a cca 4 m v průměru? Pro představu. Díky.

host - 168.103 (?), 24.2.2021 19:20

počítejte cca.3-4 litry, záleží ale na postřikovači, trysce, tlaku. Walter

host - 61.80 (?), 24.2.2021 22:29

Já sázím na netkanou textilii 50 g/m.která se prodává jako ochrana rostlin před mrazem. Menší stromy do výšky 2,5 m obalím celé, u větších vyberu jen některé větve, které obalím. Ostatní Vámi uváděná opatření jsou pro mne nedostupná vzhledem k tomu, že zahradu nemám u domu. Jediné co bych byl ještě schopen udělat, je nastříkat na tu textilii vodou. Tak vypadá můj plán.

Vladimír

host - 91.196 (?), 25.2.2021 4:27

Vladimíre, ta Vámi uvedená netka využívá půdní teplo, které pod sebou do jisté míry drží-je kladená plošně, nízko nad zemí. V té korunce ten tepelný zdroj chybí. Takže než obalení by bylo asi funkčnější vytvořit nad vzácnými stromky cosi na způsob stanu, pevně kotveného k zemi...

host - 189.109 (?), 25.2.2021 7:07

"Pokud jde o to, že to někdo zkoušel, tak bych rád věděl jak tam tu netkanku dával"

Udělal jsem si konstrukci z tyčí po které jsem ji postupně šoupal, a to velmi opatrně, s nazdviháváním. Přesto pár větviček, které přesahovaly, byly kompletně očesány. Rašící pupeny (listové i květní) jsou velmi křehké. Udělal jsem stan, pod kterým jsem celou noc topil. Přesto se mi nepodařilo zachránit nic. A korunu tomu nasadil ranní vánek, který vlněním textilie očesal vše, na co dosáhla.

Ale možná jste šikovnější, možná budete mít lepší konstrukci, možná ji dokonale vypnete a zafixujete, možná budete textilii nasazovat ve 4 lidech, možná pod ní mudete lépe topit... je to čistě na vás. Já jen říkám, že budete litovat, protože takový experiment nadělá víc škody než užitku, a důrazně nedoporučuji.

host - 168.103 (?), 25.2.2021 11:48

prosím vás, nechte si poradit, netkanka na zakrytí stromu není vhodná, pokud není napnutá, zamotá se do letorostů a při odstraňování se ulámou pupeny. Mnohem lepší jsou stará prostěradla, povlaky nebo i zakrývací plachty. Ty se do větví nezamotají. K tomu se moc dobře hodí větší množství klipsů na uchycení rostlin, kterými připevníte zakrytí k vrchním větvím. Samozřejmostí je před zakrytím z koruny vyčnívající větve ohnout dovnitř a přichytit třeba drátem. Taky je třeba, aby zakrytí bylo po obvodu koruny až k zemi, kde ho zabezpečíte proti uvolnění nějakou zátěží. Povrch země pod korunou pak dokáže vyzářit v noci nějaké teplo, které ihned neunikne do prostoru. Alternativou může být do zakrytého prostoru nainstalování el..topné spirály s ventilátorem a spínáním při nízké teplotě. Walter

host - 61.80 (?), 25.2.2021 12:38

Myslím si, že tady se diskutuje o postřicích proti kadeřavosti broskvoní. Nechtěně jsem tady vyvolal diskuzi o zakrývání meruněk abych je ochránil proti jarnímu mrazíku, který mně občas spálí květy nebo malé plůdky na meruňkách. Pochopitelně o diskuzi a hlavně vlastní zkušenosti jiných mám zájem, tak se pokusím otevřít nové vlákno "Ochrana květů meruňky netkanou textilií".

Vladimír

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 2.3.2021 21:40
Provedl jsem druhý postřik Championem. Po mrazech, které přijdou koncem týdne, udělám ještě jeden postřik Syllitem.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.3.2021 11:04

Nevím, jak jinde, ale tady se deklarované jarní hice nekonají. Stále je zataženo, mlhavo, teploty slabě nad nulou a hlavně vlhko. Spíše to připomíná konec listopadu, s tím rozdílem, že je více denního světla.  Proto druhý postřik odložím až na weekend, kdy má být slunečno. Jestli ovšem zase nebude tak jako nyní.  Syllit na další postřiky nemám, takže zbývá jen ta "mědirytina“.

host - 168.103 (?), 4.3.2021 11:49

já ještě s postřikem asi počkám. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty