Kadeřavost broskvoně 2021
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 18:27
Letos budu poprvé po mnoha letech stříkat mědí, už nepěstuju tolik čeneku a nebylo co filtrovat a uskladnit. Vždy mně bylo líto roztok sulky po moření česneku použít pouze jako hnojivo. Dám vědět jak to dopadlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 21.2.2021 15:49
Smysl mědi tkví v tom, že působí i baktericidně. V případě peckovin to jsou rakovinné rány způsobené bakteriemi Pseudomonas a Xanthomonas. Přes různá poranění a jizvy po opadu listů způsobují klejotoky a odumírání. Omytí kmene a vypláchnutí podezřelých míst měďnatým postřikem v době vegetačního klidu stromu prospěje.
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.216 (?), 21.2.2021 20:26
Já stříkal včera. Za týden či dva postřik zopakuji. Opět Championem se smáčedlem. Pokud bude příští týden 17°C, tak není co odkládat! První postřik mědí je základ. A může být i jediný. Ale je to sázka do loterie. Druhý může být zase mědí nebo organickým fungicidem. Po vyrašení už jen tím organickým (měď pálí listy). Organické fungicidy mají menší účinnost. Docela dobrý byl organický Thiram Granuflo, ale už není povolen. KUKY
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 9:04
A jaká bude náhrada za Acrobat, to píší taky? A nebo zůstaneme už jen u mědi, kterou když rostliny celé nevykoupete (nejen brambory a rajčata) tak máte smůlu a navíc zpomaluje rust? EU k nám chce asi všechnu zeleninu dovážet sama a poslední překážkou pro zvýšení odbytu jsou zahrádkáři samozásobitelé, kteří nebudou moci plodiny chránit, protože třeba ani nebudou mít řidičák na silnější postřik, který bude určen jen pro profíky... A pak udělají chemický rozbor rajčat, které k nám dovezou ze skleníků ve Spanělsku, abychom si udělali představu o tom, jaký koktejl chemikálií konzumujeme... Teda ti kteří je kupují... Z takových udělat kečup tak se to tak zkoncentruje, že ho budeme moci používat jako chemickou ochranu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.80 (?), 22.2.2021 8:45
Když se podívám ven, tak vím jistě, že tento týden stříkat mědí broskvoně nebudu. Je to má neoblíbená práce a loni jsem žádnou kadeřavost neměl. Pokud příští týden bude pěkně, vysvitne aspoň na chvíli sluníčko, tak jim jednu dávku dám. Pokud jde o ty zmíněné meruňky, tak budu letos zkoušet obalení celých menších stromů netkanou 50 g/m2 a u toho velkého stromu Velkopavlovické obalím alespoň ty větve v nejnižším patře. Brambory budu mít letos opět rané Marabel a počítám, že je sklidím, než vypukne tlak plísně bramborové. Pokud jde o rajčata, tak zatím nevím, možná použiji systémový Acrobat, přece jen bych nechtěl některé odrůdy definitivně ztratit. Musím si doplnit jejich semena abych měl co v roce 2022 sázet. Tak nějak z diskuzí na tomto fóru jsem se začal zajímat i o odrůdy rajčat odolné k Septoriozové skvrnitosti a plísni bramborové. Budu testovat dvě odrůdy, které nejsou hybridní a pokud mně jejich chuť bude vyhovovat, tak se v budoucnosti stanou stálým hostem v mé zahradě.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 22.2.2021 11:41
"Pokud jde o ty zmíněné meruňky, tak budu letos zkoušet obalení celých menších stromů netkanou 50 g/m2 a u toho velkého stromu Velkopavlovické obalím alespoň ty větve v nejnižším patře."
Nedělejte to! Mnoho z nás už prakticky ověřilo, že tím ničeho nedosáhnete a docela zásadně očešete pupeny na stromě. A to pouze tím natahováním netkanky. A pokud trošku zafouká vítr, dílo je dokonáno.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |