Kadeřavost broskvoně 2021
|
|
|
|
host - 189.109 (?) 25.2.2021 7:07
"Pokud jde o to, že to někdo zkoušel, tak bych rád věděl jak tam tu netkanku dával"
Udělal jsem si konstrukci z tyčí po které jsem ji postupně šoupal, a to velmi opatrně, s nazdviháváním. Přesto pár větviček, které přesahovaly, byly kompletně očesány. Rašící pupeny (listové i květní) jsou velmi křehké. Udělal jsem stan, pod kterým jsem celou noc topil. Přesto se mi nepodařilo zachránit nic. A korunu tomu nasadil ranní vánek, který vlněním textilie očesal vše, na co dosáhla.
Ale možná jste šikovnější, možná budete mít lepší konstrukci, možná ji dokonale vypnete a zafixujete, možná budete textilii nasazovat ve 4 lidech, možná pod ní mudete lépe topit... je to čistě na vás. Já jen říkám, že budete litovat, protože takový experiment nadělá víc škody než užitku, a důrazně nedoporučuji.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 206.229 (?), 24.2.2021 18:15
Prosím o odhad, jaké je běžné množství postřiku (Kuprikol 5 g na litr), které stačí na 1 broskvoň s korunou cca 2,5 m vysokou a cca 4 m v průměru? Pro představu. Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 24.2.2021 19:20
počítejte cca.3-4 litry, záleží ale na postřikovači, trysce, tlaku. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.80 (?), 24.2.2021 22:29
Já sázím na netkanou textilii 50 g/m.která se prodává jako ochrana rostlin před mrazem. Menší stromy do výšky 2,5 m obalím celé, u větších vyberu jen některé větve, které obalím. Ostatní Vámi uváděná opatření jsou pro mne nedostupná vzhledem k tomu, že zahradu nemám u domu. Jediné co bych byl ještě schopen udělat, je nastříkat na tu textilii vodou. Tak vypadá můj plán.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 25.2.2021 4:27
Vladimíre, ta Vámi uvedená netka využívá půdní teplo, které pod sebou do jisté míry drží-je kladená plošně, nízko nad zemí. V té korunce ten tepelný zdroj chybí. Takže než obalení by bylo asi funkčnější vytvořit nad vzácnými stromky cosi na způsob stanu, pevně kotveného k zemi...
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.109 (?), 25.2.2021 7:07
"Pokud jde o to, že to někdo zkoušel, tak bych rád věděl jak tam tu netkanku dával"
Udělal jsem si konstrukci z tyčí po které jsem ji postupně šoupal, a to velmi opatrně, s nazdviháváním. Přesto pár větviček, které přesahovaly, byly kompletně očesány. Rašící pupeny (listové i květní) jsou velmi křehké. Udělal jsem stan, pod kterým jsem celou noc topil. Přesto se mi nepodařilo zachránit nic. A korunu tomu nasadil ranní vánek, který vlněním textilie očesal vše, na co dosáhla.
Ale možná jste šikovnější, možná budete mít lepší konstrukci, možná ji dokonale vypnete a zafixujete, možná budete textilii nasazovat ve 4 lidech, možná pod ní mudete lépe topit... je to čistě na vás. Já jen říkám, že budete litovat, protože takový experiment nadělá víc škody než užitku, a důrazně nedoporučuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 25.2.2021 11:48
prosím vás, nechte si poradit, netkanka na zakrytí stromu není vhodná, pokud není napnutá, zamotá se do letorostů a při odstraňování se ulámou pupeny. Mnohem lepší jsou stará prostěradla, povlaky nebo i zakrývací plachty. Ty se do větví nezamotají. K tomu se moc dobře hodí větší množství klipsů na uchycení rostlin, kterými připevníte zakrytí k vrchním větvím. Samozřejmostí je před zakrytím z koruny vyčnívající větve ohnout dovnitř a přichytit třeba drátem. Taky je třeba, aby zakrytí bylo po obvodu koruny až k zemi, kde ho zabezpečíte proti uvolnění nějakou zátěží. Povrch země pod korunou pak dokáže vyzářit v noci nějaké teplo, které ihned neunikne do prostoru. Alternativou může být do zakrytého prostoru nainstalování el..topné spirály s ventilátorem a spínáním při nízké teplotě. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.80 (?), 25.2.2021 12:38
Myslím si, že tady se diskutuje o postřicích proti kadeřavosti broskvoní. Nechtěně jsem tady vyvolal diskuzi o zakrývání meruněk abych je ochránil proti jarnímu mrazíku, který mně občas spálí květy nebo malé plůdky na meruňkách. Pochopitelně o diskuzi a hlavně vlastní zkušenosti jiných mám zájem, tak se pokusím otevřít nové vlákno "Ochrana květů meruňky netkanou textilií".
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|