Dosavadní klady a zápory letošní ovocnářské sezóny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 9.171 (?), 12.5.2012 23:00
Skúsenosti p.Rostislavika s úrodou či nadúrodou korešpondujú s názorom p.Vladislava Kaněry v príspevku z 11.5. 23:15 (vlákno Podnož pre hrušku). Morava má nozaj pestrú klímu a s tým zrejme súvisí aj dopad počasia na kvitnúce stromy v jednotlivých regiónoch.
Násadu plodov na mojej záhradke na Záhorí hodnotím v porovnaní s minulým rokom ako mnohonásobne väčšiu. Jediným sklamaním je Kordia, počasie pri kvitnutí bolo chladnejšie, nie však mrazivé. Je to kvalitná a chutná chrupka, avšak kvitnutie je jej slabina. Súhra potrebných faktorov na kvalitné oplodnenie sa nevydarí každým rokom.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 12.5.2012 21:00
Pan Paľo nazval Althanovu trefně Procházkova renglóda. Althanovu a Zelenou renglódu seženete ke koupi většinou i v těch největších zapadákovech, kde se prodávají ovocné stromky. Jsou to ty nejobyčejnější slivoně. Přesto jsem si je také pořídil. Malé stromky mají pěknou násadu plodů, Althanova je na tom lépe. Protože jsem je jedl jen sporadicky v cizích zahradách a mám tady jen Oullinskou, což je něco zcela jiného, velmi se na ty "obyčejné" renglódy těším. Protože mně Althanova minulý rok nějaké plody už ukázala, tak v tomto případě nemám takovou smůlu, jako pan Walter, kterému opakovaně prodali místo Althanovy Zelenou. Nakonec u mě našly i speciální místo, dá se říct, že lepší, než ostatní slivoně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 3.5.2013 22:26
Ke kladům určitě patří prozatímní žádná až minimální kadeřavost, úspěšná ochrana proti moniliovému úžehu, který se vyskytuje jen u citlivých, ale pro mě málo vyznamných odrůd. Potěšil bujný růst u slivoní zasazených vloni na jaře a které celý minulý rok nerostly a dá se říct, že přežívaly. Kvete i zachráněná Topstar. K záporům patří částečné vymrznutí meruňky Pincot, ztráta dalšího stromku Favority Morettini 3 (ten druhý sázený v loni pozdě na jaře je ale v pohodě). U Michaely část korunky také neobrazila. Uvidíme, jak to dopadne s opylením slivoní, počasí se při něm nevydařilo. Po postřiku Reldanem sprchlo tak zhruba za čtyři hodiny, tak nevím, jaký bude výsledek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 4.5.2013 6:32
Já za letošní zápor považuji zatím jen nekvalitní výsadbu dvou nových broskvoní zakoupených vloni v Okoplantu Slup. Jedna broskvoň obrašila jen asi z poloviny, druhá vůbec. Ani po vykopání a ponoření do barelu s vodou na 48 hodin zatím stromek neraší. Nahonem jsem koupil na rychlo jiný ve Valticích, a blбec, aniž bych si to uvědomil, tak jsem vzal Red Haven který už jeden mám, a je to právě ten který špatně obrazil. Jinak spokojenost, kadeřavost jsem našel zatím jen na dvou listech.
PS: цензура mi zase nepustilа výraz s tím nyní již ruským b, bože růžo!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |