Dosavadní klady a zápory letošní ovocnářské sezóny

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?)
12.5.2012 21:21

Já budu rád když letos ochutnám alespoň tu obyčejnou Althanovu. Ono pro polohu mojí zahrady je výběr odrůd čehokoliv docela věda. A když už se podaří vybrat, je problém to sehnat. Roky jsme mívali na zahradě Malvazinku a i přes její chuťové nectnosti to bylo zpestření sortimetu. Takže jsem v očekávání.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 9.171 (?), 12.5.2012 23:00

Skúsenosti p.Rostislavika s úrodou či nadúrodou korešpondujú s názorom p.Vladislava Kaněry v príspevku z 11.5. 23:15 (vlákno Podnož pre hrušku). Morava má nozaj pestrú klímu a s tým zrejme súvisí aj dopad počasia na kvitnúce stromy v jednotlivých regiónoch. 

Násadu plodov na mojej záhradke na Záhorí hodnotím v porovnaní s minulým rokom ako mnohonásobne väčšiu. Jediným sklamaním je Kordia,  počasie pri kvitnutí bolo chladnejšie, nie však mrazivé. Je to kvalitná a chutná chrupka, avšak kvitnutie je jej slabina. Súhra potrebných faktorov na kvalitné oplodnenie sa nevydarí každým rokom.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 13.5.2012 9:06

Pan Paľo nás stále ještě neseznámil s tím, jak dopadla jeho meruňka po osudné noci z 8.na 9.dubna 2012. Zachránil mlžením stromu úrodu? Wimpimu, jak psal, se podařilo mlžením meruňky opravdu zachránit a snad tam měli i větší mráz, než třeba tady. A dokonce bez absence moniliového úžehu. To je dobrá zpráva pro další zahrádkáře, kteří mohou v budoucnu zachránit plody meruňek proti jarnímu mrazu. Já mohu jen litovat, že díky své přehnané obavě z úžehu, jsem nic podobného nezkusil a tudíž na nejchutnější meruňce (VP), nemám žádné plody.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 9.171 (?), 13.5.2012 11:59

Že sa mi boraxová a následne ľadová kúra pri záchrane úrody Leskory oplatila, to som už naznačil krátko po veľkonočných sviatkoch. Pretože najlepším dôkazom sú fotografie, napíšem a pošlem snímky aj do vlákna "Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu?" v sekcii Meruňky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.5.2012 21:00

Pan Paľo nazval Althanovu trefně Procházkova renglóda. Althanovu a Zelenou renglódu seženete ke koupi většinou i v těch největších zapadákovech, kde se prodávají ovocné stromky. Jsou to ty nejobyčejnější slivoně. Přesto jsem si je také pořídil. Malé stromky mají pěknou násadu plodů, Althanova je na tom lépe. Protože jsem je jedl jen sporadicky v cizích zahradách a mám tady jen Oullinskou, což je něco zcela jiného, velmi se na ty "obyčejné" renglódy těším. Protože mně Althanova minulý rok nějaké plody už ukázala, tak v tomto případě nemám takovou smůlu, jako pan Walter, kterému opakovaně prodali místo Althanovy Zelenou. Nakonec u mě našly i speciální místo, dá se říct, že lepší, než ostatní slivoně.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?), 12.5.2012 21:21

Já budu rád když letos ochutnám alespoň tu obyčejnou Althanovu. Ono pro polohu mojí zahrady je výběr odrůd čehokoliv docela věda. A když už se podaří vybrat, je problém to sehnat. Roky jsme mívali na zahradě Malvazinku a i přes její chuťové nectnosti to bylo zpestření sortimetu. Takže jsem v očekávání.  

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.5.2012 21:37

Od koupi Malvazinky mě odradil pan Vysloužil. Pokud mu ovšem nevadí, že ho tady zmiňuji. Byla to asi ta poslední kapka v mém rozhodování. Kdysi mně nabízený ojedinělý plod Malvazinky byl velmi dobrý. Jindy menší plody z větší úrody nestály za nic. Nejlepší je asi všechno zkusit na vlastní kůži, takže uvidíme jak to z koupí Malvazinky nakonec dopadne. Musím říct, že jsem rád, že jsem nevypustil úplně postřik proti pilatce. U toho Prezidentu je černá dírka snad na každém plodu. Na druhou stranu, se většina plodů znehodnotí monilií, protože Prezident plodí ve shlucích a poškození si všimnete až když je většina plodů ve shluku monilií poškozena. Podobně je na tom i Jojo. Takže zbavení se shluků díky pilatce bych uvítal. Otázka je, jestli mně tam vůbec po jejím řádění něco zůstane. 

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 12.5.2012 21:32

V Č. Bu. budou na meruňkách Karola a Maďarská plody jen v počtu kusů. Broskvoně Springcrest, Earliglo, Redhaven, Fairhaven, Cresthaven, stejně jako všechny ostatní stromy, ze slivoní převážně Zelené renklódy, odkvetly a nasadily výborně. Chemii jsem užil jen na broskvoně a Calypso proti květopasu a pilatce, ale co nejméně. Teď už budu míchat jen Pirimor.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 3.5.2013 22:26

Ke kladům určitě patří prozatímní žádná až minimální kadeřavost, úspěšná ochrana proti moniliovému úžehu, který se vyskytuje jen u citlivých, ale pro mě málo vyznamných odrůd. Potěšil bujný růst u slivoní zasazených vloni na jaře a které celý minulý rok nerostly a dá se říct, že přežívaly. Kvete i zachráněná Topstar. K záporům patří částečné vymrznutí meruňky Pincot, ztráta dalšího stromku Favority Morettini 3 (ten druhý sázený v loni pozdě na jaře je ale v pohodě). U Michaely část korunky také neobrazila. Uvidíme, jak to dopadne s opylením slivoní, počasí se při něm nevydařilo. Po postřiku Reldanem sprchlo tak zhruba za čtyři hodiny, tak nevím, jaký bude výsledek.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 4.5.2013 6:32

Já za letošní zápor považuji zatím jen nekvalitní výsadbu dvou nových broskvoní zakoupených vloni v Okoplantu Slup. Jedna broskvoň obrašila jen asi z poloviny, druhá vůbec. Ani po vykopání a ponoření do barelu s vodou na 48 hodin zatím stromek neraší. Nahonem jsem koupil na rychlo  jiný ve Valticích, a blбec, aniž bych si to uvědomil, tak jsem vzal Red Haven který už jeden mám,  a je to právě ten který špatně obrazil. Jinak spokojenost, kadeřavost jsem našel zatím jen na dvou listech.

PS: цензура mi zase nepustilа výraz s tím nyní již ruským b, bože růžo!!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 4.5.2013 10:09

To je škoda, Mirku, že jsi v tom Slupu nevzal nějakou tu "modernu", aby jsme měli i od tebe nějaké informace. Ujímavost všech na jaře zasazených stromků je perfektní. Jen jedna asijská slivoň už vypadala po rozbalení suše a tak jí možná už nerozchodím. Early RH se také moc nechce, ale ten nevypadá suše, takže to snad bude dobré. Rajčata, která jsou už přes týden venku v zemi, rostou pěkně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz