Broskve 2022

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 208.9 (?)
26.5.2022 17:20

A co vaše broskve? Krásný, zdravý, zelený porost s nějakými těmi plody? Radost pohledět?

Princess
Princess
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.4.2022 11:03

Skvělé, pane ITB. yes Také zajímavý výběr. U nektarinek jsem zvyklý na tu typickou, výraznou, ostřejší broskvovou chuť. I přes malé plody jsem se jí dočkal jak u Harka, Teny i velmi raného Shazu. Prozatím jsem se nedočkal u novějších odrůd jako je Venus nebo Big Top. Nevím, jestli SRG nebude něco podobného. Možná, že by stálo za to obnovit Harko i Tenu na GF-677, tato podnož se tady osvědčuje nejlépe. Symphonie jsem měl tři a nemám žádnou, taky závazek do budoucna. Z prodeje zmizela.Náhradu mám Princess, která zraje ve stejnou dobu a plody jsou taky "celočervené". Vy máte Sočnyj a já zase lotyšskou Mairu, co se z ní vyklube, nevím. Má zajímavě vypadající červenofialové dřevo a netradičně malé miskovité květy. Co se týče maďarských višní, tak na přímý konzum zatím moc spokojen nejsem. Příliš "kroutí hubu". Nejraději mám Královnu Hortenzii a nově Sladkovišeň ranou. U jabloní nevím, jestli Gloster nepřeroubujete, tak jako já. Mám tuto odrůda rád, ale spíše jen ty kupované plody, co byly vypěstovány v jiných podmínkách. Na závěr jsem nejenom pro Vás vybral tyto dvě videa

Broskyňa INKA

Nektarinka Harco

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.5.2022 12:13

Dobrý den. Zdá se, že kadeřavost listů broskvoně, popřípadě broskvomandloně, se letos nekoná. Díval jsem se vedle a soused kadeřavost má, ale přesně nevím, jestli ošetřoval, nebo ne. Každopádně preventivní snaha předejít kadeřavosti se vyplatila. 

Elberta
Elberta
Burbankova Elberta
Burbankova Elberta

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.5.2022 17:10

Není tomu tak. PzP zase chválí den před večerem. Někde v 5 metrech na Halehavenu zase něco je. I na jednom konci Tardibelle jsem našel. Kdo hledá, holt najde. A kadeřavůstka, prevít, hned využije příležitost. Jinak, teď nevím, jak to má Martin s tou Frrantiškou, ale ta moje Sagittaria má dva plůdky, jinak všechno zhadrovatělo a když do toho cvrknu, tak to letí. Buď to zmrzlo, nebo to nebylo opylené. Citlivá Burbankova Elberta je taky probraná, jinak se všude klubou plůdky. A to i na těch červenoplodých choulostivkách. 

host - 226.113 (?), 9.5.2022 18:22
Rozkvetlá Favorita Moretini 3. Panuje nádherné slunečné počasí. Radost pohledet. Vypadá to na slušný ovocnářsky rok.

host - 226.113 (?), 9.5.2022 18:42
Favorita Moretini 3

host - 213.137 (?), 9.5.2022 22:16

To je sranda, v teplých oblastech kde kvetou broskvoně/meruňky jako první, tak vždycky mrzne tak dlouho až jim to zmrzne. A v chladnějších oblastech kvetou teď a žádné mrazy už nehrozí. yes

U mě plůdky na sagittě taky hodně scvrklo a upadlo - tu nezmrzly - ale asi opravdu neopylené nebo lehká monilia podobně jako na meruňkách - listy nevadnou, ale plůdky uvadly (meruňky měly 2x signum), sagitta stromek udržel cca 8 plůdků.

A Francoise jsem trochu nedomyslel když kvetl dříve, nenapadlo mě postříkat proti moniliovému úžehu, má těžší průběh i nějaké zvadlé výhonky. 1-2 plůdky, snad už zůstanou, zvětšují se.

Haveny mají násadu plůdků i přes část neopylení / mrazy celkem velkou, i guglielmina by mohla něco ukázat. Nějaké plůdky broskvoní jsou i v horší lokalitě kde to obvykle zmrzne, vydržely -5st., meruňky tam byly na prach.

Štve mě to loňské očkavání broskvoní, tak mizerný výsledek jsem ještě neměl, nevyrašilo letos skoro nic, všechno zmrzlé i v korunách u domu. Mrazy nebyly nijak extrémní. Je vidět i mrazové poškození prvních vyrašených listů na broskvoních, zvláštní co se vlastně stalo? MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.5.2022 15:31

Z té Sagitarie prozatím žádné plůdky nebudou, bohužel. Přitom na Springcrestu, Maycrestu, Sugar Time něco zůstalo. O Harbingeru ani nemluvím. Prakticky na všech choulostivkách něco bude. Vzácností jsou pro mě plody Burbankovy i klasické Elberty. Jinak násada vesměs všude velmi slušná. Líbí se mně třeba samovolné probírky některých odrůd jako třeba u Harbrite. Co se týče suché skvrnitosti na letorostech, tak jediná odrůda, která zatím odolává je LUNA. 

Super Queen
Super Queen
Snow Queen
Snow Queen
Luna
Luna
Luna
Luna
Tato nektarinka asi cling Romea nebude
Tato nektarinka asi cling Romea nebude
Burbankova Elberta
Burbankova Elberta
Royal Majestic
Royal Majestic
Harbrite
Harbrite
Princess
Princess
Elberta
Elberta
Springbelle
Springbelle
E. Lady
E. Lady

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 208.9 (?), 26.5.2022 17:20

A co vaše broskve? Krásný, zdravý, zelený porost s nějakými těmi plody? Radost pohledět?

Princess
Princess

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 208.9 (?), 26.5.2022 22:03

letošní úroda bude skvělá. Na mé minizahrádce všechny víceleté stromky budou mít, to jsou 4 Redhaveny, 1 Earliglo, 1Cresthaven, 2 FMIII a 4 Springcresty. Po 3 letech se konečně dočkám i meruněk. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 208.9 (?), 27.5.2022 8:36

I když od věci, souhlasím s panem W. Fotka celého stromu sice může říct něco o způsobu pěstování ale detail tam vidět není. Když bysme se v tom chtěli šťourat, tak fotky jsou nejspíš pořízené letos, systém z nich odmazává exif informace, takže se to zjistit nedá, nehledě na to, že exif se dá upravit, ale proč by se s tím u takového množství fotek autor patlal. Takže pánovi nezbývá, než PzP věřit, že takové množství broskvoní opravdu má k dispozici. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz