Broskve 2022
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 20.4.2022 11:03
Skvělé, pane ITB. Také zajímavý výběr. U nektarinek jsem zvyklý na tu typickou, výraznou, ostřejší broskvovou chuť. I přes malé plody jsem se jí dočkal jak u Harka, Teny i velmi raného Shazu. Prozatím jsem se nedočkal u novějších odrůd jako je Venus nebo Big Top. Nevím, jestli SRG nebude něco podobného. Možná, že by stálo za to obnovit Harko i Tenu na GF-677, tato podnož se tady osvědčuje nejlépe. Symphonie jsem měl tři a nemám žádnou, taky závazek do budoucna. Z prodeje zmizela.Náhradu mám Princess, která zraje ve stejnou dobu a plody jsou taky "celočervené". Vy máte Sočnyj a já zase lotyšskou Mairu, co se z ní vyklube, nevím. Má zajímavě vypadající červenofialové dřevo a netradičně malé miskovité květy. Co se týče maďarských višní, tak na přímý konzum zatím moc spokojen nejsem. Příliš "kroutí hubu". Nejraději mám Královnu Hortenzii a nově Sladkovišeň ranou. U jabloní nevím, jestli Gloster nepřeroubujete, tak jako já. Mám tuto odrůda rád, ale spíše jen ty kupované plody, co byly vypěstovány v jiných podmínkách. Na závěr jsem nejenom pro Vás vybral tyto dvě videa
Broskyňa INKA
Nektarinka Harco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 6.5.2022 17:10
Není tomu tak. PzP zase chválí den před večerem. Někde v 5 metrech na Halehavenu zase něco je. I na jednom konci Tardibelle jsem našel. Kdo hledá, holt najde. A kadeřavůstka, prevít, hned využije příležitost. Jinak, teď nevím, jak to má Martin s tou Frrantiškou, ale ta moje Sagittaria má dva plůdky, jinak všechno zhadrovatělo a když do toho cvrknu, tak to letí. Buď to zmrzlo, nebo to nebylo opylené. Citlivá Burbankova Elberta je taky probraná, jinak se všude klubou plůdky. A to i na těch červenoplodých choulostivkách.
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 9.5.2022 18:22
Rozkvetlá Favorita Moretini 3. Panuje nádherné slunečné počasí. Radost pohledet. Vypadá to na slušný ovocnářsky rok.
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 9.5.2022 18:42
Favorita Moretini 3
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 9.5.2022 22:16
To je sranda, v teplých oblastech kde kvetou broskvoně/meruňky jako první, tak vždycky mrzne tak dlouho až jim to zmrzne. A v chladnějších oblastech kvetou teď a žádné mrazy už nehrozí.
U mě plůdky na sagittě taky hodně scvrklo a upadlo - tu nezmrzly - ale asi opravdu neopylené nebo lehká monilia podobně jako na meruňkách - listy nevadnou, ale plůdky uvadly (meruňky měly 2x signum), sagitta stromek udržel cca 8 plůdků.
A Francoise jsem trochu nedomyslel když kvetl dříve, nenapadlo mě postříkat proti moniliovému úžehu, má těžší průběh i nějaké zvadlé výhonky. 1-2 plůdky, snad už zůstanou, zvětšují se.
Haveny mají násadu plůdků i přes část neopylení / mrazy celkem velkou, i guglielmina by mohla něco ukázat. Nějaké plůdky broskvoní jsou i v horší lokalitě kde to obvykle zmrzne, vydržely -5st., meruňky tam byly na prach.
Štve mě to loňské očkavání broskvoní, tak mizerný výsledek jsem ještě neměl, nevyrašilo letos skoro nic, všechno zmrzlé i v korunách u domu. Mrazy nebyly nijak extrémní. Je vidět i mrazové poškození prvních vyrašených listů na broskvoních, zvláštní co se vlastně stalo? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 208.9 (?), 27.5.2022 8:36
I když od věci, souhlasím s panem W. Fotka celého stromu sice může říct něco o způsobu pěstování ale detail tam vidět není. Když bysme se v tom chtěli šťourat, tak fotky jsou nejspíš pořízené letos, systém z nich odmazává exif informace, takže se to zjistit nedá, nehledě na to, že exif se dá upravit, ale proč by se s tím u takového množství fotek autor patlal. Takže pánovi nezbývá, než PzP věřit, že takové množství broskvoní opravdu má k dispozici.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|