Problém s tůjemi
|
|
|
|
host - 151.203 (?) 8.4.2008 21:19
"Zabývám se projektováním zahrad už spoustu roků. Přiznám se, že mě naprosto uniká, podle čeho se určujete, co je v přírodě moderní a co ne. Tato kritéria vůbec neznám." To psal Stanislaw.
Nic ve zlém - je to jen zahradník schopný sázet zahrady. Nic víc. Protože v přírodě nic moderního není a nikdy nebude. Takovou hloupost nemůže normální člověk, který trochu přírodní zákony respektuje ani vyslovit, natož napsat.
Zahrada není příroda, to je umělý svět. A z tohoto umělého světa do přírody unikají četné rostliny (nejen ty). Zničené obrovské plochy evropské krajiny okrasnou rostlinou zvané bolševník velkolepý, či křídlatka o které zahradníci často tvrdí, že se nemnéží semne a přesto tu máme českého křížence, krajina zasažená mahonem, škumpou, rují, pajasanem....
Jen pro upřesnění - zákon o chraně přírody jasně hovoří, že leckteré rostliny, které svým habitem mohou ovlivnit ráz krajiny se mohou sázet se pouze se souhlasem orgánů ochrany přírody a krajiny. To platí i pro stříbrné smrky, barevné javory...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.31 (?), 8.4.2008 14:13
dobrý den, ráda bych se vrátila k otázce pana Aleše, zda tůje nemohou vadit ovocným stromům. Myslím, že "autor" tohoto "moudra" měl zřejmě na mysli rez hrušňovou, která pro své přezimování potřebuje jalovec. Nemohlo by to být ono? Pro někoho je tůje jako cypřiš jako jalovec. Myslím, že zde došlo k záměně. Nebojte se, na tůjích rez nepřezimuje. Jinak se osobně také přikláním k odpůrcům tůjových plotů. Vždyť je tolik krásných variant pro živý plot, tak proč musí mít všichni to, co soused.
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.11 (?), 29.3.2010 8:51
Dobrý den, máme zahradu s ovocnými stromi a okolo živý plot z tůjí, stromy plodí pořád stejně, ovoce je kvalitní.Tůje zahradu nijek neovlivňují mohu ze své zkušenosti jenom dopozrčit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.26 (?), 4.4.2008 23:47
Též jsem koupil tyto cypřiše, byl jsem ale "chytřejší"-mám je z Hornbachu :o) Zasadil jsem je nyní, můžete mi, prosím, poradit jak na ně, abych se vyhnul problémům, které zde jsou nastíněny? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.34 (?), 6.4.2008 16:47
Hornbach nebo Baumax všechny jsou stejné kvality dovezené z Holandska. Věnuji se pěstování jehličnanů několik let a přesto že mé prodejní ceny jsou se supermarkety srovnatelné mám problém prodat kvalitu, protože se lidé zhlédnou v různých prodejních akcích a pak spláčou nad výdělkem.
Cypřiše chraňte před přímým sluncem zastíněním, jen zalévání nestačí, je nutné rostliny rosit. V případě výskytu rzy odstranit napadené větve a ošetřit fungicidy, je vhodná i listová výživa. Chemické zákroky ale přinášejí řadu úskalí a pro začátečníky je nemohu doporučit.
|
|
|
|
|
|
|
blbina - (2) - 35.198 (?), 6.4.2008 17:13
potkalo mne to samé. už několikrát jsem si takto naběhl.a nejen s tůjema. teď jsem třeba koupil namrzlé muškáty atd. už tam nic zeleného nekoupím. loni na jaře růže!! konec. vyhozené peníze. pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.93 (?), 6.4.2008 20:46
Podle mého názoru je to v supermarketech podobné i s jiným zbožím a je jedno jestli si koupíte jehličnany, potraviny nebo nářadí. Ale nekupte to, když je to na první pohled tak akčně levné! Laciné dvakrát placené!!!
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.26 (?), 6.4.2008 21:22
Nojo, já vím. Nářadí, elektroniku.. a tak... tam taky nekupuju, s tím dělám a trošku tomu rozumím, takže vím, jak to tam s tou kvalitou je. Ještě tak nějaký to hobby nářadíčko pro ty, co 2x ročně vyvrtaj díru do dřeva a sem tam něco přiříznou.
Ale netušil jsem, že se dá něco zkazit na zeleném zboží, když na místě vypadá dobře. Můj případ byl ten, že jsem potřeboval 20 tůjí či cypřišů, abych udělal na kusu zahrady stěnu. Běžná cena 300-350/ks a najednou tady akce 75,- Je rozdíl dát 6-7tis., nebo 1500,- Tu první částku bych za to nedal, dopadlo by to tak, že bych teď koupil 3-4 ks, na konci léta možná další 3-4 ks, příští rok podobně,... takže bych to takhle dával dokupy 3 roky. A člověk je tvor nedočkavej, když je to hned, je to lepší. Tak teď, když jsem si přečet ty zvěsti, tak se modlím, aby mi všechny neodešly, jako kolegům.
Ještě jsem tam chtěl koupit ovocný stromky (hrušeň, třešeň), ale nakonec jsem si řek, že se ještě mrknu někde jinde. A to byla klika. Sehnal jsem jak levnější, tak i (určitě) kvalitnější - mám to přímo ze zahradnictví, a tak jsem se k tomu i něco málo dozvěděl.
Niraj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.97 (?), 7.4.2008 9:15
Mohu se ještě zeptat prosím, čím a nejlépe kdy? cypřiše hnojit? sázela jsem je v září 2007.
Děkuji za odpověd.Stáňa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.7 (?), 7.4.2008 16:26
Pro hnojení jehličnanů obecně platí, že hnojivo by nemělo obsahovat vápník. Některé druhy jsou vůči němu citlivé jiné ho snesou. Mohu vám doporučit například hnojivo Konifex.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.203 (?), 8.4.2008 21:19
"Zabývám se projektováním zahrad už spoustu roků. Přiznám se, že mě naprosto uniká, podle čeho se určujete, co je v přírodě moderní a co ne. Tato kritéria vůbec neznám." To psal Stanislaw.
Nic ve zlém - je to jen zahradník schopný sázet zahrady. Nic víc. Protože v přírodě nic moderního není a nikdy nebude. Takovou hloupost nemůže normální člověk, který trochu přírodní zákony respektuje ani vyslovit, natož napsat.
Zahrada není příroda, to je umělý svět. A z tohoto umělého světa do přírody unikají četné rostliny (nejen ty). Zničené obrovské plochy evropské krajiny okrasnou rostlinou zvané bolševník velkolepý, či křídlatka o které zahradníci často tvrdí, že se nemnéží semne a přesto tu máme českého křížence, krajina zasažená mahonem, škumpou, rují, pajasanem....
Jen pro upřesnění - zákon o chraně přírody jasně hovoří, že leckteré rostliny, které svým habitem mohou ovlivnit ráz krajiny se mohou sázet se pouze se souhlasem orgánů ochrany přírody a krajiny. To platí i pro stříbrné smrky, barevné javory...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|