V září jsem dostala k narozeninám orchidej do vázy a u ní byly naaranžované i tyto dva stvoly dnes když jsem ji chtěla již vyhodit a stvoly si nechat tak se dívám a ze spodu listů jsou takové malé kvítečka a už i některé kvetou nikdy jsem nic podobného neviděla.
Marie, bohužel vás musím zklamat... není to zázrak. Tuhle rostlinku znám pod názvem ruscus, používá se k aranžování kytic. Co si tak matně pamatuji, tak listy vlastně nejsou listy a z květů se vytvoří pěkné červené bobulky.
Také mne včera první napadnul ruscus, ale proč to má kvítky ze spodní strany lístků? Ruscus, co se pamatuji, je má (i bobulky) na horní straně. Leda, že by to byl nějaký druh... Lída
Jejda, my jsme měli doma kdysi dávno podobnou květinu, a ta měla květy na horní straně listů. Vim, že to byl nezmar, ale co to bylo, to nevím. A bobule nikdy neměla.
Tak jsem teď trochu prošmejdila google. Zřejmě většina druhů má kvítky na vrchní straně, ale našla jsem i některé s kvítky zespodu - Ruscus colchicus (na obr.), R.israeli. Takže Ruscus to bude, jen jiný, než běžný R.aculeatus. Lída