Kompost



host - 17.210 (?)
9.6.2015 16:26

Mozno by nobolo zle, kym su take sucha, kompost zakryt. Usetri sa aj vodou. Povedzme starou netkanou textiliou. Ja mam stare plechy, ktore som pouzival skor na opacny ucel... aby mi v komposte nezahnivala trava, ked hlasili dlhotyzdnove lejaky.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 33.15 (?), 16.8.2015 8:20
Ja by som sa rad spýtal ci pomôže urýchľovač kompostu lebo akosi je celý suchý. Je v tieni je to klasický kúpený veľký plastový kompost ér do ktorého išlo relatívne dosť pokosenej trávy. Sú tam aj iné odpady coozu ísť do kompostu ale keď sa košeli tak som to tam dával pokiaľ som nedokosil. Alebo ako postupovať? Zaliať ho vodou?
                     
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 16.8.2015 8:37

Zalivejte. Proti suchu nic jiného nepomůže :-)  urychlovač kompostu není nic jiného než inokulum půdních bakterií, ktere se v kompostu pomnozi a pomáhají organickou hmotu rozkládat, ale bez vody to nejde. A bez kyslíku špatně. 

Místo zbytečného vyhazování peněz za urychlovač vyryjte někde (když nemáte vlastní) pár drnů a přidejte k trávě, je to úplně to samé :-)  zkratka musíte do kompostu dostal nějakou půdu nebo zbytky starého kompostu.

               
host - 248.9 (?), 21.3.2015 23:54

A mohu mít dotaz? Jak - kam ho během roku chcete "přehazovat", když ho budete mít na jedné hromadě? A navíc kompost by pro správnou funkci měl uvnitř dosáhnout určité teploty - to tomu tím neustálým přehazováním během roku také dvakrát neprospějete. A když ho budete přehazovat, tak smícháte spodní "hotovou"  část s čerstvou horní? Jak tedy pak chcete zespodu odebírat hotovou zeminu?           Lída

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.14 (?), 22.3.2015 10:22

Jsou v podstatě dva základní způsoby kompostování. Pro velké kompostárny s nárazovým příjmem různých druhů kompostovatelného materiálu je popužitelná pouze metoda opakovaně překopávané zakládky. Pro kompostování bioodpadu z domácnosti, kdy je množství i jakost (kvantita i kvalita) biomasy určené ke kompostování v podstatě stabilní (založená na šlupkách z brambor a kořenové zeleniny doplněná o poškozené listy listové zeleniny) je možný i kontinuální způsob. Tj nahoře vhazujete a dole odebíráte. Co nezetleje úplně při odebírání zdola vracíte zpět nahoru (košťály z kedlubny či květáku).

Nejsem příznivcem kontinuálního kompostování, tak jej ani nebudu kritizovat ani nebudu radit jak "lépe a radostněji".

Kupy a ohrádky jsou modifikací kompostování s překopávanou zakládkou. Vždy musíte mít kupy minimálně dvě, optimálně však tři. V kritickém případě je možné, ba dosti časté, že funkci druhé kupy supluje vyvýšený záhon. Tj ohrádka, kde navrchu něco roste a nevadí tomu, že dole je nedostatečně rozložená biomasa. Protože se to nezetlelé při překopávání dostane dospod vyvýšeného záhonu, jste po určitou dobu omezeni v možnosti odebírat kompost zespoda (není zetlelé) i zvrchu (je tam osázeno). Proto si při tomto způsobu část nejlepšího kompostu "nakýblujte nebo napytlujte" a dejte stranou.

Já osobně mám na velké zahradě kompost s třemi kupami. První kupa je čerstvá zakládka. Prostřední kupa je v podstatě hotový kompost. Na druhé straně od čersvé zakládky je kupa čekající na přeházení. Jakmile se prostřední kupa zmenší na velikost jednoho kolečka, tak ten zbytek nakýbluji, napytluji nebo uklidím stranou a do uvolněného prostoru uprostřed přeházím čekající kupu. Na uvolněném místě po přeházení čekající kupy začnu vrstvit novou zakládku a z dosud čerstvé zakládky (první kupa) se stane kupa čekající. Na čekající kupu se již nová biomasa nedává, ale sype se tam popel ze spáleného dřeva, zbytky substrátu po přesazování, krtiny (pokud není pro ně jiné umístění) a smetí (zametený dvoreček, ze stodoly, zemina oklepaná z bot, prach z vysavače aj.). V době sucha nezapomínám čekající kupu zalévat.

      
host - 4.211 (?), 9.6.2015 8:17

Ako riesite kompost teraz v tychto horucavach? Polievate ho vodou a ako casto? Zistil som, ze cerstvy vzdusny kompost preschyna priam expresnou rychlostou, Teda horne vrstvy. Ked si spomeniem, dam do kompostu nieco vody. Bud krhlou, alebo dotiahnem hadicu. Zvycajne voda urychli zrenie kompostu, ale moze aj uskodit, ak je vody vela.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 9.6.2015 8:21

Zvlhčení kompostu jistě prospěje. Ale já ho tak nerozmazluju. Když málo prší, vodou šetřím a dopřeju ji jen rostlinám na záhoně. I nezalévaný kompost každoročně uzraje.

            
host - 17.210 (?), 9.6.2015 16:26

Mozno by nobolo zle, kym su take sucha, kompost zakryt. Usetri sa aj vodou. Povedzme starou netkanou textiliou. Ja mam stare plechy, ktore som pouzival skor na opacny ucel... aby mi v komposte nezahnivala trava, ked hlasili dlhotyzdnove lejaky.  

            
host - 157.239 (?), 9.6.2015 17:52

Vysočina?

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 16.8.2015 9:35
Nejlepší je přidat obsah žumpy nebo septiku. V době kanalizací s centrální ČOV se i obsah septiku či žumpy stává nedostatkovým zbožím.
            
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 16.8.2015 10:16

včetně saponatu a všeho, co tam vyteče z pračky a z myčky? Tak to bych nedělala. Jinak ale také kompost neprozivam a používám ho ostudne nezralý. Začátkem srpna jsem hnojila kompostem založeným zjara, arciť prosevanyn, abych neměla po zahradě bordel. Plit se občas tak jak tak musi. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika