Jílovitá půda
|
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 30.4.2008 13:03, zobrazeno: 25101x
Naše zahrada je směsí pěkné hnědozemě, asi původní, a jílu, který zřejmě nebylo kam dát při kopání základů domu. Tam kde je jíl, roste máloco dobře.
A můj dotaz: je jíl vůbec pro něco vhodný? V zahradě, ne v cihelně.
Děkuji, H.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 30.4.2008 13:41
Je to tak, v jílu roste máloco, a to, co roste (mech, kopřiva, bršlice, křen) málokdy pěstujeme. Je vlhký, nepropustný, nevzdušný. Boj s jílem na zahradě je nekončící příběh. Vyžaduje úsilí i náklady spojené s obtížnou kultivací a dodáváním písku, omítky, kompostu, rašeliny, s ohledem na obvykle kyselou reakci i vápna.
|
|
|
|
|
|
|
pa - (12) - 24.183 (?), 30.4.2008 22:08
pane Vysloužile, dovolím si oponovat, KŘEN miluji a také ho na mé jílovité zahradě pěstuji. Ale zjistil jsem, že daleko lépe se mu daří na písčité suché půdě. Nedaleko mého bydliště je pískovna a takový křen co tam roste, tak na ten tam chodím, protože je lepší než ten můj vlastní.
Mimochodem, děkuji za vaši radu jak zlepšit to moje víno páchnoucí po kvasnicích.
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.6 (?), 30.4.2008 22:34
Jílovitou půdu bych úplně nezatracoval. Zpravidla má vysoký obsah živin, které se jen obtížně vyplavují do spodiny. Je třeba s ní umět pracovat - provzdušňovat ji častým kypřením, mít ji neustále prokořeněnou (používat zelené hnojení), za letního sucha namulčovanou, aby se zabránilo vyschnutí a ztvrdnutí povrchu. Pravidleně dodávat kompost, případně písek. Těmito opatřeními se vlastnosti jílovitých půd zlepšují a lze v nich s úspěchem pěstovat většinu rostlin. Např. co se týče zeleniny, v jílovité půdě nepěstuji snad pouze karotku a cibuli. Samozřejmě, s půdou střední zrnitosti je práce méně.
Tomáš
|
|
|
|
|
|
|
pa - (12) - 24.183 (?), 30.4.2008 22:44
Tomáši souhlasím s vámi. U domu mám hodně jílovitou půdu, na zahradě zase příliš písčitou. Každá si žádá své, každá má své výhody i nevýhody ... bohužel, z jílovité půdy bolí ruce podstatně víc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.246 (?), 9.11.2009 12:50
Dobrý den,
koupili jsme si novostavbu a celá zahrada je na jílovitém povrchu, který je navíc v jedné části uježděn do prakticky kamenného podkladu. Navrch sice dali ornici, ale asi jen tak 10-15 cm a na povrchu se drží voda. Moc nevíme co s tí dělat.
Pavla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|