Kombinace odřezků zeleniny a slupek brambor s ubrousky a platy od vajec se mi zdá jako velmi vyvážená kombinace. Nevím, jaký pijete čaj, ale mně se sáčky od čaje nerozkládají a při přehazování zůstávají na sítu. Ale i kdyby se dostaly do půdy, nikterak vadit nebudou.
Popel je značně zásaditý a může v kompostu po zvlhnutí vytvořit takový koláč, který se podobá jílu a špatně se v kompostu distribuuje. Je lepší ho ještě za sucha smíchat s něčím, co je kyselé a po zvlhnutí zůstane kypré - třeba s pilinami, rašelinou nebo uleželou jehličnatou hrabankou. Směsku je pak stejně lepší rozprostřít do plochy, aby vznikla tenká vrstva.
S přehazováním kompostu se to má tak, že kdo má dost prostoru a času, může kompost nechat tak, jak je a za tři roky je kompost kromě úplně povrchové vrstvy zralý. Kdo chce zralý kompost dříve, musí ho přehodit, aby se do jádra, které zraje, dostal i materiál z povrchu a rohů, kde zrání probíhá pomalu nebo vůbec ne. Je pohodlné mít kompostéry tři - na jeden se právě hází čerstvý odpad, v druhém již kompost zraje a ve třetím je kompost zralý k použití. Druhý kompostér se tak bude určitě hodit.
Prosypáním čerstvé vrstvy už zralým kompostem dojde k zaočkování čerstvého materiálu vhodnými mikroorganismy a zrání je o něco rychlejší. Zdraví Zuzana