Co patří a co ne do kompostu
|
|
|
|
host - 4.7 (?) 21.2.2013 15:43
Poznam tento problem. Niekedy je dobre mat v komposte dieru a hadzat odpad do tejto diery. Niektori maju uzku polmetrovu dieru, alebo rovno dve v zahrade priamo v zahone... prikrytu nejakou doskou a hadzu odpad cez zimu tam a zakryju. Alebo mat nejaky material, napr. posekane jemne konare, vyzretejsi kompost, mulc ci zeminu v pytloch niekde v garazi kde nemrzne a prehodit obcas kompost tymto materialom. Alebo mat kompost zakryty (ja mam na to take plechy) a tvarit sa, ze je vsetko ok.
Inak tym, ze odpad premrzne, sa na jar rychlejsie aj rozlozi.
Popol davam, ale nie vela, skor ho davam k stromkom, alebo na zamrznutu podu. Tam sa lespie nariedi, v kompostovisku by ho bolo prilis vela. Nieco odlozim v plastovom vreci na leto a potom s nim jemne zlepsujem kondiciu pody. Alebo rozhodim neskoro na jesen a zarylujem do pody.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 14.2.2012 12:49
Mozno su plne postrekov. Skor ci neskor ich kompost "dostane"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.80 (?), 29.7.2012 13:26
Zajímalo by mě, zda můžu dávat do konpostu výhonky z jedovatých rostlin jako např. ze škumpy? Nedostanou se jedovaté látky při rozkladu do půdy?
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 30.7.2012 16:11
Úplně klidne je tam dejte. Rozloží se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.22 (?), 25.9.2012 19:25
A co matoliny, třapiny s pecičkami, prostě zbytky po lisování vína?
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.199 (?), 25.9.2012 19:53
Kvasinky, bakterie a žířalky si jen smlsnou. Stejně jako na výliscích z jablek. Do roka není po třapinách ani památka. Jen se snažím to ihned zakrýt dalším materiálem kvůli muškám. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 64.210 (?), 21.2.2013 15:08
Je velký problém, když se mi teď přes zimu vytvořila v kompostu vrstva asi 30 cm jen odřezku zeleniny a slupek z brambor, občas plato od vajec, ubrousek či sáček čaje? Neměl jsem to čím překrýt, myslím hlínu... jak tady čtu, tak můžu tedy dávat popel z krbu, ale v jakém množství? Mám týdně tak 10 litrový kyblík popela.
kompost mám ručně dělaný z tenčích trámků, takže je mezi každou řadou trámků mezera asi 3 až 4 cm. Až sleze sníh tak vedle něj postavím ještě jeden a asi bude nejvhodnější, když tam tu zeleninu přehážu a prosypu to tím zralejším zespodu, že? Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 21.2.2013 15:43
Poznam tento problem. Niekedy je dobre mat v komposte dieru a hadzat odpad do tejto diery. Niektori maju uzku polmetrovu dieru, alebo rovno dve v zahrade priamo v zahone... prikrytu nejakou doskou a hadzu odpad cez zimu tam a zakryju. Alebo mat nejaky material, napr. posekane jemne konare, vyzretejsi kompost, mulc ci zeminu v pytloch niekde v garazi kde nemrzne a prehodit obcas kompost tymto materialom. Alebo mat kompost zakryty (ja mam na to take plechy) a tvarit sa, ze je vsetko ok.
Inak tym, ze odpad premrzne, sa na jar rychlejsie aj rozlozi.
Popol davam, ale nie vela, skor ho davam k stromkom, alebo na zamrznutu podu. Tam sa lespie nariedi, v kompostovisku by ho bolo prilis vela. Nieco odlozim v plastovom vreci na leto a potom s nim jemne zlepsujem kondiciu pody. Alebo rozhodim neskoro na jesen a zarylujem do pody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 21.2.2013 19:17
Kombinace odřezků zeleniny a slupek brambor s ubrousky a platy od vajec se mi zdá jako velmi vyvážená kombinace. Nevím, jaký pijete čaj, ale mně se sáčky od čaje nerozkládají a při přehazování zůstávají na sítu. Ale i kdyby se dostaly do půdy, nikterak vadit nebudou.
Popel je značně zásaditý a může v kompostu po zvlhnutí vytvořit takový koláč, který se podobá jílu a špatně se v kompostu distribuuje. Je lepší ho ještě za sucha smíchat s něčím, co je kyselé a po zvlhnutí zůstane kypré - třeba s pilinami, rašelinou nebo uleželou jehličnatou hrabankou. Směsku je pak stejně lepší rozprostřít do plochy, aby vznikla tenká vrstva.
S přehazováním kompostu se to má tak, že kdo má dost prostoru a času, může kompost nechat tak, jak je a za tři roky je kompost kromě úplně povrchové vrstvy zralý. Kdo chce zralý kompost dříve, musí ho přehodit, aby se do jádra, které zraje, dostal i materiál z povrchu a rohů, kde zrání probíhá pomalu nebo vůbec ne. Je pohodlné mít kompostéry tři - na jeden se právě hází čerstvý odpad, v druhém již kompost zraje a ve třetím je kompost zralý k použití. Druhý kompostér se tak bude určitě hodit.
Prosypáním čerstvé vrstvy už zralým kompostem dojde k zaočkování čerstvého materiálu vhodnými mikroorganismy a zrání je o něco rychlejší. Zdraví Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|