Docela mě ta diskuze překvapila. Zavařujeme do láku 0,75 l vody 0,25 l octa (8%), 100g cukru, 20 g soli. Do každé skleničky 3-5 (u skleničky 0,75 l 8) fenyklů, popř. kousek křenu. Vařím tak, aby šla stáhnout slupka, řepa bývá uvařená tak, že se dá protlačit přes krájítko na brambory do salátu. Do skleniček, volně, zalít horkým lákem, zavřít. Při teplotě 80°C zhruba 20 min. Tak děláme i velké sklenice, zavařujeme v horkovzdušné troubě. Pokud jen sterilujete řepa v tom láku trochu stuhne, pokud nedáváte pozor a "zaváříte", může i v tom láku ještě změknout. Část řepy - opatrně odkroucený chrást, ponechaný kořínek uložíme ve sklepě a děláme salát. Najemno nastrouhaná řepa a jablka (1-2:1), cibule, popř kyselá okurka, jemně přisolit, ochutit do kysela či sladkokysela, možno přidat majonézu. Pokud přidáváte "pomůcku k zavařování" nemusíte kečup zavařovat. Do řepy a okurek jsme to nikdy nedávali.