Recept na zavaření červené řepy (aby nezkvasila)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 133.104 (?), 7.8.2014 9:53
Děkuji všem za rady, vyzkouším. Můžu se jen zeptat, jak dlouho zavařovat ty menší skleničky 200ml. A jak moc tu řepu uvařit? Má být na zkus? A poslední otázka je na hosta, tou chemií myslíte konkrétně co? Chci zto přírodně, ale pár skleniček bych zkusila případně i "chemicky". Díky a zavařování zdar :o))) A ješte se zeptám zavařujete kečup z rajčat? Nebo naléváte jen horký?
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 7.8.2014 10:33
Docela mě ta diskuze překvapila. Zavařujeme do láku 0,75 l vody 0,25 l octa (8%), 100g cukru, 20 g soli. Do každé skleničky 3-5 (u skleničky 0,75 l 8) fenyklů, popř. kousek křenu. Vařím tak, aby šla stáhnout slupka, řepa bývá uvařená tak, že se dá protlačit přes krájítko na brambory do salátu. Do skleniček, volně, zalít horkým lákem, zavřít. Při teplotě 80°C zhruba 20 min. Tak děláme i velké sklenice, zavařujeme v horkovzdušné troubě. Pokud jen sterilujete řepa v tom láku trochu stuhne, pokud nedáváte pozor a "zaváříte", může i v tom láku ještě změknout. Část řepy - opatrně odkroucený chrást, ponechaný kořínek uložíme ve sklepě a děláme salát. Najemno nastrouhaná řepa a jablka (1-2:1), cibule, popř kyselá okurka, jemně přisolit, ochutit do kysela či sladkokysela, možno přidat majonézu. Pokud přidáváte "pomůcku k zavařování" nemusíte kečup zavařovat. Do řepy a okurek jsme to nikdy nedávali.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.61 (?), 7.8.2014 12:16
Řepa je vařená, když krz ní protlačíte špejli. Přelít studenou vodou a jde krásně sloupnout.
Přípravek na zavařování je kyselina sorbová od Oetkera, která stojí dvojnásobek než pytlík s nápisem kyselina sorbová. Kejki
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 138.239 (?), 7.8.2014 14:46
O té kyselině sorbové jsem slyšla, ale nikde jsem nenašla kolik se tam toho má na jaké množství dávat. A ta Neotker se asi kupuje v drogerii, že?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 7.8.2014 15:16
Druhou "chenickou" možností je použití přípravku DeKo s obsahem kyseliny benzoové na přípravu nálevu.
Finta jak použít půlku balení DrOetker je ta, že veškerý obsah sesypeme k delšímu okraji sáčku. Ten sáček pak přeložíme podle kolmice vedené k tomuto okraji a jednotlivé 1/2 poklepem přesypeme ke kratším okrajům sáčku. Přestřižením získáme dvě dostatečně přesné 1/2 přípravku na menší množství zeleniny/ovoce... (např pro ošetření 2 l sirupu z 1 kg malin). Šikovní dokáží utrhnout růžek a vysapat jen 1/2 z toho přehnutého sáčku. Nejšikovnější dokáží oddělit 1/4 tj. 1,25 g přípravku na konzervování (0,25g kys.sorbové a 1g laktózy).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 230.52 (?), 8.8.2014 10:42
Kuky kečup mi tuky tuky loni nezkazil, ale kdybych to tam chtěla přece jen dát, v jaké fázi to do toho kečupu dáváte. Já mám recept s přídavkem octu. Jinak prý ho stačí lít zahorka, ale já pro jisotu ještě 20 minut na 80 zavařuji.
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 230.52 (?), 8.8.2014 10:44
JInak tahle 2g mi připadá praktičtější, že je jí méně. U té zeleniny je myšleno asi na množství láku, že?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|