Rakytníkový džem
|
|
|
|
|
|
|
|
danetta - (5) - 182.29 (?), 16.6.2013 12:31, zobrazeno: 47989x
Chystám se udělat si rakytníkový džem, který bych dávala do bílého jogurtu nebo dětských kaší. Tzn. vymačkat přes husté sítko šťávu z plodů rakytníku, smíchat 1:1 s fruktózou a pak pomalu vařit, dokud směs nezrosolovatí. Nakonec naplnit do zavařovaček, zavíčkovat a sterilovat. Jenom nevím, jestli výsledná hmota nebude až moc řídká, popř. co by ještě bylo dobré přidat (jak kvůli konzistenci, tak chuti). Zatím jsem měla jen kupovaný (viz. fotka), ve kterém byl přidaný ještě kukuřičný škrob...
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.199 (?), 17.6.2013 14:40
Málo želírující ovoce se doporučuje doplňovat rybízem, jabkem, nebo angreštem, protlaky. Neovlivňuje to moc chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.137 (?), 3.7.2013 10:49
Ročně sklízím 10-15 kg rakytníku. Ano, když se do rakytníku nic nepřidá, bude "marmeláda" řídká, dokonce se oddělí vysrážená část a "voda", ta bude dole. Když to chcete dávat na jogurtů apod. tak by to snad nemuselo vadit? Jinak jsme dělali ještě s přidáním ca 25 procent čerstvého zralého ananasu, to je potom pochopitelně mnohem chutnější, protože sám rakytník je jen kyselý, nic víc. Jinak nic nepřidáváme.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.137 (?), 3.7.2013 10:52
Snad jen ještě doplním, že džem děláme ze štávy, tj.napřed odštavíme a potom dr.oetker 2:1. Co zbyde po odštavení je velmi cenné, jsou to semínka kde je až 15 procent oleje, když je možnost to rozmixovat na prášek - ne moc do zásoby - můžete s tím ještě ten jogurt trochu posypat a bude to naprostá zdravotní bomba:-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.20 (?), 7.7.2013 15:40
Není mi jasné, jak plody rakytníku sbíráte a v kterou dobu. Snažil jsem plody sbírat pozdě na podzim a při trhání se rozmáčkly a část jich zůstala na větvičce. Děkuji, petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.209 (?), 12.7.2013 17:04
Sbírají se v plné zralosti.Rusové je sbírají pozdě na podzim proto, jelikož přichází brzy mrazy a plody zmrznou.Nechají se pak z větviček snadno oklepat jako korálky. U nás bohužel takto brzo mrazy nebývají.Lze to částečně nasimolvat tak, že části větviček s plody ustřihnete a dáte do mrazáku.Po té je vyjmete a oklepete do misky. Toto však lze dělat jen na starších rostlinách a ne moc, protože se to "Rakytnicím" moc nelíbí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.137 (?), 18.7.2013 13:23
Já sklízím Leikoru od ca poloviny srpna. Jeden plod po druhém utrhnu, jeden váží asi 1 g, takže za asi 1,5h hodin mám okolo 1500 g a příští den opět. Týden je co dělat. Nedovedu si představit, že bych dělal jako v Rusku, tj. nechal je přejít mrazem. V plodech je olej a plod tedy věru není někdy v prosinci už moc chutný... když jsem jich tam pár nechal jen tak za zobání když vyjdu na zahradu na podzim... Když to dělám v malém pro nás tak chci mít 100 procentní kvalitu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.6 (?), 6.10.2013 22:18
Přidám jeden aktuální, dnes vařený a moc dobrý námět: Šípková marmeláda s rakytníkem a broskvemi
Broskve nakrájíme na malé kousky, dáme podusit, rozmixujeme. Máme protlak.
Šípky odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
Rakytník odšťavnit.
Poměr přiměřeně přiměřeně, třeba 450 g protlaku ze šípků, 450 g rozmixovaných broskví a 100 g šťávy, 1 sáček Gelfixu 2:1 a dle návodu – povařit, dát do sklenic a hotovo :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.120 (?), 15.10.2013 10:54
Já z rakytníku dělám pouze sirup za studena.600g. cukru na 400g.šťávy.Uchová se tak co nejvíce vitamínu C.Šťávu získám na odšťavnovači, Drť také dále využiju.A ještě ke sklizni- Leikora dozrává a má nejvíc vit.v polovině září.Také jsem poprvé větvičky ostříhala a potom otrhala, jenže tím jsem se připravila o sklizeň v dalším roce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.58 (?), 21.9.2014 18:38
Rakytník sklízíme během září, každou kuličku ustříhávám zvlášť malými nůžkami. Řez rakytníkovi svědčí max. na 30% z celé rostliny. Děláme z něj mraženou dřeň jen rozmixováním, alkoholický nápoj, sirup a marmeládu chci letos vyzkoušet. Prý je moc dobrá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|