Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?) 27.8.2010 22:38
Salát pro letní večeři - měkký salám (godhaj, šunkový atd.), hermelín, balkánký sýr, eidam (podle chuti niva), rajčata, papriky, okurky, může se cibule nebo pórek, vše nakrájet na drobno, osolit, opepřit, přidat zakysanou smetanu nebo majolku, promíchat, přikusovat čerstvý rohlík - moji chlapi by mohli mít každý den.
A právě jsem dovařila marmeládu (džem či co) - povařit ostružiny, přepasírovat přes jemné sítko, nakrájet (opět na drobno) broskve, co se podařilo loupat, oloupáno, jinak ne, dvě větší jablka nastrouhat bez slupky a jádřince, trochu odpařit (odvařit), želírovadlo, cukr - nemá chybu. Takhle dělávám různé směskové marmelády, bývají první pryč. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.8 (?), 29.8.2010 5:06
Ještě se ujistím, jádra odebíráte a sušíte z olejnaté tykve. jejíž jádra mají jen blanitou slupku? Děkuji. Jarča
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.12 (?), 29.8.2010 11:39
Taky se to dá ale ty jsou pak "spapány" asi 6x rychleji. Jsou výborné i jako příloha např. do okurkového nebo rajčatového salátu. Výborný je rovněž dýňový olej za studena do salátu nebo třeba na tence nakrájenou ředkev. Co se týče dýňových jader tak klasika je ve slupce, umění louskání a toho bince potom nemá konkurenci ;o). Většinou (99%) pražím jádra klasická - ve slupce. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 81.237 (?), 26.9.2010 18:09
Dobrý den pane Mirku, dnes jsem dokončila sušení semen tykve olejné, poprvé v životě a podle Vašeho návodu. Semena se krásně usušila, při dopečení se nafoukla, některá trošku i napraskla, no vypadají nádherně. Ale jsou moc slaná. Chci se Vás zeptat, jestli jste náhodou nezapoměl do návodu uvést jejich propláchnutí vodou před tím, než se dají sušit? Další várku zkusím před sušením propláchnout. Po 24 hodinovém macerování v soli snad semínka budou slaná akorát, i přes propláchnutí, které plánuji?
|
|
|
|
|
|
|
hajank5 - Zlatý Zahrádkář (501) - 126.125 (?), 26.9.2010 19:22
Já jsem v pátek dělala papriky plněné bílým zelí sterilované a ze zbytku jsem připravila čalamádu, v zimě k masu přijde vhod.
Do paprik zelí nakrouhám jemně!! zasolím a nechám v míse asi 1h pěkně upěchované.Poté jím naplním papriky, kterým odkrojím konec s ťopkou a vyjmu jádřinec. Papriky dám do sklenic a zaliji lákem /jako na okurky/. Pokud zbydou suroviny jako mně, přikrájela jsem cibuli, okurku, cuketu ,smíchala a doplnila i místo ve sklenicích u paprik a samostatné skleničky a taky zalila lákem a sterilovala cca 35min. V zimě je to výborná pochoutka k masu. Buď papriky nakrájím na kolečka nebo podám celé. Jen škoda, že se do sklenice vejdou tak dvě. Ale je to tak porce k obědu, či večeři.
|
|
|
|
|
|
|
host - 30.92 (?), 20.10.2013 19:21
Tenhle recept znám, je úžasný, a dá se použít na několik "výrobků". Slít nálev, smíchat s majolkou (jogurtem) kouskem salámu, já přidávám i kukuřici a je skvělý salát. Nebo používám na rychloborč jako základ.
|
|
|
|
|
|
|
host - 30.92 (?), 20.10.2013 19:26
předchozí komentář byl k příspěvku salát z řepy zelí a cibule, zařadil se ale někam jinam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?), 29.8.2010 10:52
Okurkový míchaný salát.
1,5 kg okurek, třeba přerostlé nakládačky, nebo přebytky salátovek na půlkolečka, 3 světlé papriky, 3 cibule, feferonka, 150 g cukru, 1 deci+3lžíce octa, 3 rovné lžíce vegety. Smíchat a nechat vmíse asi půl hodiny až pustí šťávu. Pak do sklenic a sterilovat.
Prodávám, jak jsem koupil, vlastní výsledky zatím nemám, co jsem šmakoval, bylo ucházející.
Výsledky mám, je to dobré, příjemná spíše výrazná chuť, k masům, paštikám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.12 (?), 31.7.2016 19:18
Já dělám také předběžný přípravek do bramborového salátu.
Do skleniček nastrouhám okurky i přerostlé, dále strouhám mrkev a krájenou cibuli. Zaliji to lákem na okurky a zavařím jako okurky. Dělám to do menších skleniček akorát dávku do bramborového salátu. Při použití lák sliji a ostatní masu přidám k salátu a je to natošup
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|