Na okurky děláme tento nálev, kdo ochutnal, chválil : 1,5 l vody, 0,7 l octa, 30 dkg cukru, 2 pol. lž. soli, 1 pol.lž. hočičného semínka, 30 pepřů, 10 hřebíčků, 1 bobkový list - nálev svařit, nechat vychladnout, do každé sklenice mezi okurky dát 2 stroužky česneku, pár koleček mrkve, cibule, já dávám i pár proužků papriky, fazolový lusk, feferonku, samozřejmě kousek křenu, kopr a 3-4 lístky estragonu (s tím nepřehnat). Zavařit 40 min. na 60 stupních. Nebo zkusit v mikrovlnce jak je popsáno v jiné diskuzi.
A ještě přidám kvašáky - na čtyřlitrovku - 10 dkg soli, 1/8 l ostna, 1 a 1/2 l vody, svařit, vychladlým nálevem zalít - okurky nakrojit uprostřed, proložit koprem višňovým, vinným a černorybízovým listem. Převázat sklenici plátýnkem nebo jen dát nahoru ubrousek (zagumičkovat). Dát za okno na sluníčko, za týden jsou k jídlu. Dobrou chuť. Elena