Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny



zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?) 
1.2.2010 14:38, zobrazeno: 119191x
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny nebo bylinek do kuchyně. Založím tuto diskuzi pro ty, které nebaví hledat na internetu nějaké cizí recepty, tak tady se muže každý napsat jak si co doma zpracovává, a je to od vás vyzkoušené a můžete hodnotit jako ve skole svůj výrobek. Já zde vložím recept s fotkou... Broskvová marmeláda. Je moc sládka a já ji moc nejím, protože jsem spise na maso než na marmeládu, ale manžel je spise na sladkosti a ocenil ji za 1...... tak tady by mělo byt cokoliv, co se ze zahrádky sklízí a trhá.. mňam. a mate radí i nějaké čaje a tak různé napište ze svých zkušenosti.
  
   
host - 169.198 (?), 20.4.2010 14:35

Na zpracování ovoce a zeleniny si ještě nějaký čas počkáme, ale posílám recept na křenex, protože křen je už venku a nemusíte ho strouhat pokaždé když dostanete chuť. 30 dg křen nakrájet na co nejmenší kousky, 2dl převařené studené vody, 1 dl oleje, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 lžíce octa. Rozmixovat a dát do sklenek.Jsou z tohoto množství asi 2 skleničky od malé tatarky. Nesterilizovat, vydrží rok, více jsem nezkoušela. Laďka  

      
host - 183.242 (?), 2.7.2010 23:37

Začíná být atuální první várka pečeného čaje : 2,5 kg ovoce (rybízy - všechny barvy, maliny, jahody, josta, meruzalka, višeň, třešeň a co ještě máte na zahradě), 1,5 kg cukr krupice, 2 rovné kávové lž. mleté skořice, 8 hřebíčků, 3/4 l rumu. Ovoce a cukr dáme na plech do trouby (160 stupňů C) na 30 min. Hmotu přendáme do hrnce, přilejeme rum, jemně promícháme. Naplnit do sklenic, sterilizovat 10 min. na 80, nechat vychladnout. V zimě do hrnku 3 kávové lž. přelít horkou vodou, jíme i ovoce. Další várky dle sezony a zrovna dozrávajícího ovoce, poslední dělám hrušky, jablka, pomeranč a citron - nakrájet na kousky, z citrusů i dobře omytou kůru bez bílé (nemůžu si vzpomenout jak se ta hmota pod slupkou jmenuje) a kousek čerstvého zázvoru. 

Prosím, nemáte někdo dobrý rcp. na červený rybíz jako brusinky? Ty nemám, ale mám doma nimroda. Díky. Elena

         
host - 70.95 (?), 4.7.2010 21:40

Dobrý večer, posílám recept na falešný brusinkový kompot jak ho dělám já. 1000 g odstopkovaného červeného rybízu, 600 g cukru, 8 lžic rumu, kousek skořice, citronová kůra. Do mísy dáme rybíz, přidáme cukr, promícháme a přidáme rum, skořici a citronovou kůru, vše necháme v ledničce 3 dny, potom vyndáme z ledničky, vmícháme 3/4 sáčku Gelfixu Klasik 1:1 plníme do skleniček od dětské výživy, nesterilujeme. Zdraví Jarka

            
Elena - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 183.242 (?), 4.7.2010 23:08

Děkuji moc za recept. Rychlé a jednoduché - vůbec se nevaří?

               
host - 50.2 (?), 3.8.2011 16:37

Připojuji další a také vyzkoušený recept z Mimibazaru.

Červený rybíz a lá brusinky

Potřebné přísady

1 kg rybízu, voda,ocet, cukr,skořice, hřebíček

Postup přípravy

1/4 litru vody a 1/4 litru octa svaříme a vhodíme omytý rybíz, promícháme a po cca půl minutě scedíme přes síto.650g cukru,1 a 1/2 dcl vody,1 celá skořice a 10ks hřebíčku + rybíz dáme do hrnce a vaříme 10 minut.Po odstavení přidáme 1/2 dcl rumu, promícháme a hned plníme do sklenic a zavíčkujeme.Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.Už nezavařujeme.

         
host - 146.135 (?), 19.7.2010 15:15

Pro příjemnou chuť čaje dávám 50% rybízu a 50% různého ovoce. Při nedostatku rybízu lze čaj po upečení dochutit kyselinou citrónovou.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 19.7.2010 18:36

Do pečeného čaje dává žena cokloiv z ovoce, co je zrovna dostupné. Základem je rybíz. Je o 1256.25% chutnější, než ty smetky, co se koupí v sáčcích. Akorát zeti to moc nechutná, že mu "v tom něco plave".

               
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?), 20.7.2010 21:41

My taky děláme peč.čaj, ale kdo máte černý rybíz, normalně kouličky strčte do mikrotéňáku a do mrazničky a z toho v zimě vařte čaj.Nemá to chybu! A přesně, jak píše pan PP, s prachem v kupovaných sáčcích se to nedá srovnat! Já takhle mrazím i bezinky a jak někdo v zimě "chcípe" hned vařím.B.

                  
host - 146.135 (?), 24.7.2010 19:50

Na ochucení guláše, gulášové a dršťkové polévky. Pomelu červené tlustostěnné kapie s česnekem, přidám sůl a trochu slunečnicového oleje. Dobře promíchám, naplním do malých skleniček, zaleji lžičkou oleje a skleničky uzavřu. Potopené v hrnci zahřeji na 100°C, teplotu udržuji asi 10 minut, potom vypnu a nechám dojít. Poměr kapie a česneku dle chuti. My máme česnek rádi, tak dávám na 1 kg kapie asi 5 hlaviček česnek. Vařený pokrm se musí méně solit, protože kapie je slaná. Do jídla přidávám až nakonec na dochucení, stačí nechat přejít varem. Jídlo získá krásnou červenou barvu.   Mám ráda sladkokyselé okurky, ne kyselé. Má někdo recept? Peťa

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika