Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?) 25.7.2010 18:24
Ten rum tam být nemusí. Pokud nedáte 50% rybízu, tak nezapomeťe na kyselinu citrónovou. Mám jednoduchý recept na červenou řepu. Na 1 litr vody přidáme 3 dcl octa, 1 lžičku soli a 100 g cukru. Lze přidat fenykl a křen. Bez křenu se jí naučil jíst i můj manžel. Máte někdo lepší? Péťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 25.7.2010 20:45
Sůl se tam nedává? Ještě přidám červenou řepu se zelím. 1kg červené uvařené řepy, 1kg zelí, půl kila cibule. Nálev - 12 dkg cukru, 1 zarovnaná lžíce soli, půl litru vody, 2 dcl octa. Zelí a cibuli nakrájím a uvařím v nálevu. Přidám nastrouhanou vařenou řepu, dám do sklenic a zavařuji 15 minut. Máte někdo jiný recept? Péťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 25.7.2010 21:13
Ano, barvu to má jako červené zelí. Není to polotovar. Mírně vychlazené to chutná jako salát. Když se přidá ocet, tak to může být čalamáda. Já ale zavařuji tak, jak jsem uvedla. Ještě doplním - obsah do sklenic jen plním, nepěchuji. Na 2 dávky zeleniny vařím 3 dávky nálevu. Chcete-li, tak zítra napíši recept na vynikající salát (ne čalamádu) z rajčat, paprik, cibule a okurek. Uvítala bych také recepty na dýňový kompot. Péťa
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 191.35 (?), 25.7.2010 21:37
Polotovar na rajčatovou omáčku či polévku, nebo i na picu:
Rajčata rozkrojíme a natlačíme do 3/4 l sklenic, část rajčat necháme celou a natlačíme je těm půlkám. Na vrch lžíci octa a sterilizovat 20 min 90°C
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 243.67 (?), 25.7.2010 22:08
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 25.7.2010 22:31
Dělala jsem kdysi kandovanou dýni. Postup si pamatuji, ale recept nemohu najít. Je vynikající. Obalovala jsem jí po usušení v cukru, ale v pudinkovém prášku byla lepší. Snad někdo má recept. Jsem zvědavá, jak kdo jí zavařuje. Péťa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 25.7.2010 22:40
Kandování dýní popsáno v Kandování (dejen) tykve fíkolisté, tu jsem zavařovat ale nezkoušela. Jinak ostatní tykve (dýně) zavařuji - rozkrojit, vyčistit, oloupat, nakrájet na cca 1/2 cm kostičky, na 12 hod. do ocetem okyselené vody, slít, okapat, do hrnce s ní, zalít vodou, cukr podle chuti (nikdy nevážím, pozor obyčejně se zdá sladší než je potom výsledny kompot), uvařit do měka (nebo měkka?), naplnit do sklenic, na dno dávám hřebíček, na bok skledice plátek citronu bez jader, dva šípky na parádu. Může se při vaření přidat trocha ananasové tresti. Někde na netu je i rcp. na dýňový džus, nezkoušela jsem, dělají z dýní zelí, je prý dobrá i pečená. Fíkolistá nedozrálá voní a chutná po okurkách. Jinak je to opravdu Adéla, lodyhy ji směřuji i nazpátek, klidně se zamotá. Minulý rok jedna dýně dokonce narostla v drátěném plotě, půlka byla u nás, půlka u sousedů. Naštěstní nerostou moc velké. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 28.7.2010 22:25
Už několik let zavařuji dýni trochu jinak.
3 kg nakrájené dýně, 2 litry studené vody, 70 dkg (i více) cukr krystal, 2 citróny, 1 zarovnaná lžíce kyseliny citrónové (ochutnat)
Nakrájenou dýni dám do vody, přidám nakrájený citron, cukr a kyselinu citrónovou. Vařím necelých 10 minut, až zesklovatí. Vyndám citron a přidám ananasové aróma. Naplním do sklenic a zavařím 20 minut při 80°C. Péťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|