Lečo zavařené a zkažené



host - 147.9 (?)
27.9.2010 20:09

Tak tohle co píšete je stoprocentně spolehlivé. To nemá chybu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 27.9.2010 18:14, zobrazeno: 98564x

Letos dcera zvařovala novým způsobem lečo na rozdíl od jiných let se všechno po měsíci pokazilo. Víčka se vydula, obsah nabotnal, mléčně se zakalil a začal se tlačit ven. Všech 14 sklenic dopadlo stejně. Dříve jsme zavařovali - sterilovali klasicky a vše bylo v pořádku. Jenom se nám od spoda zmenšil obsah a proto se rozhodla podle internetu zavařovat jinak s "vyšším plněním" za horka a proto podusila lečo s trochou oleje a přímo z plotny jej plnila do sklenic, hnedka zavíčkovala a otočila aby se prosterilizovala víčka. Výsledkem je 100%-ní neúspěch a tak se ptám co je příčinou?

   
host - 147.9 (?), 27.9.2010 18:38

Zavařovat cokoli co má obsah tuku je problém. Chce to speciální víčka a nechat dost prázdného prostoru nahoře. Obracení sklenic je pověra, pokud jsou v pořádku chytnou i bez obracení. Pokud ne, obrácení nepomůže. Potvory bakterie prolezou všude a jedinou obranou je dokonalá vzduchotěsnost a sterilizační proces. Zkuste to zase postaru.

      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 27.9.2010 20:57

Postaru nám to jde akorát ten "inovačný" proces se nevyvedl. Když se to dělá klasicky, tak ten obsah se po strilizaci zmenší a od spodu je asi čtvrtina čirého nálevu a jinak prázdno. Vypadá to tak trochu, že to nebylo dobře naplněno, přesto, že to tam bylo doslova pěchované. Nicméně děkuji za rady.

   
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 27.9.2010 18:41

Dobrý večer, příčina bude asi v tom, že jste nesterilizovali aspoň 20 min. na 80°C.Napíši Vám jak dělám lečo já.Do skleniček napěchuji syrovou papriku posolím a na ni zase napěchuji rajčata taktéž posolím zavíčkuji asterilizuji jak jsem napsala výše.Letos jsem začala zavařovat v mikrovlnce a jinak bych už nezavařovala nemá to chybu.Leča mám 15skleniček a nic se nezkazilo.M.

      
host - 147.9 (?), 27.9.2010 20:09

Tak tohle co píšete je stoprocentně spolehlivé. To nemá chybu.

         
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 27.9.2010 21:02

Děkuji.M.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 27.9.2010 21:23

Váš postup, Marie 12, je dobrý, přijde mi ale zbytečně složitý. Pěchovat do sklenic postupně syrové papriky, posolit,  pak rajčata, posolit, jak trefíte správné množství soli? To musí taky dost dlouho trvat. Dělám to jednodušeji: Nakrájím všechny rajčata a papriky do veliké mísy (lavoru), posolím, zamíchám a jdu na hodinku pryč. Než se vrátím, zelenina sedne a pustí šťávu, naběračkou naplním sklenice - mačkat nic není třeba, zavíčkuji, steriluji. Chci.-li mít jistotu, přidám pár kapek octa. Nepočítám-li hodinovou pauzu a dobu sterilace, trvá celá práce na 1 zavařovací hrnec (24 sklenic) zhruba 30 minut. Samozřejmě se varuji přidávat jakýkoli olej. Jednak se hůř chytají víčka, navíc i v uzavřené sklenici tuk pomalu žlukne, zejména na světle.

               
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 27.9.2010 21:53

Pane, Vysloužile tak jak jste popsal váš postup na zavařování leča určitě příští rok vyzkouším je to určitě rychlejší.A s tou solí to vždy utrefím nikdy přesolené nebylo.M.

      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 29.9.2010 14:15

Právě jsem byl informován dcerou, že lečo po předvaření a naplnění do sklenic bylo normálně hnedka sterilováno (jsem už zapomětlivý) zavíčkované jak je obvyklé. Je o to podivnější, proč začalo všech 14 sklenic "pracovat". Že by nějaké "čínské víčka".

         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.116 (?), 29.9.2010 14:47

Teploměr máte, pane Rony, s dcerou společný, nebo má dcera svůj vlastní? Pamatuji si, že loni jste měl problém při zavařování angreštu, který na fotce vypadal, jako by byl všechny ty předepsané minuty vařen a ne jen sterilován? Víčka by podle mého názoru mohla být příčinou. Já s nově koupenými víčky pracuji tak, že hned po dokončení sterilizace provedu jejich opětné přitisknutí zavařovací hlavou a pak teprve provádím kontrolu těsnosti otočením. To jsem u dříve vyráběných víček nedělala. Mám pocit, že je to u nově prodávaných víček třeba udělat, i když netuším, zda víčka byla, nebo nebyla vyrobena v Číně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika