Džem z višni - odkôstkovanie
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 30.6.2013 16:06
dají se ta zelená jablka použít na želírování bez dalších želírovacích přísad? máme průsvitné letní a většinou nevíme co s ním, takže říkáte nezralá jablka a stačí to? jinak potvrzuji, na palačinky, ale i cokoliv jiného, višňová marmeláda úplně bezkonkurenční (ta jahodová je ale taky dobrá)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.22 (?), 30.6.2013 15:13
Seminka jahod jsou velmi mala, mnohem mensi nez seminka malin, rybizu ci angrestu a v jahodovem dzemu nejsou prakticky vubec poznat. Chut visnoveho dzemu se jahodovemu nevyrovna ani vzdalene. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.55 (?), 1.7.2013 8:19
Porovnavat chut, zejmena hned po vyrobe, nema moc cenu. Visnovy dzem je sice vynikajici, ale jeho rocni spotreba je proste o dost nizsi nez rocni spotreba dzemu jahodoveho, merunkoveho a broskvoveho.
Panu Paľovi blahopreji k vysoke urode tresni odrudy Kordia. U mne v tomto chladnem roce a v chladne poloze teprve bude zrat Karesova, sbiram rane a castecne stredni odrudy jahod, pozdni odrudy jsou jeste zelene. Extra pozdni odruda jahod Malwina, vysazena jako frigosadba 27.4. teprve kvete, takze jahody budou jeste koncem cervence. No proc ne, jahody se daji - na rozdil od visni - jist porad. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 59.9 (?), 1.7.2013 12:18
Ďakujem p.J.R. za pochvalu. Možno som v júni zbytočne vysadil ďalšieho opeľovača Kordie- Schneiderovu chrupku (práve dozieva prvá úroda na kontajnerovom stromčeku), ale keď sa dobre zakorení, preštepím ho chutnou aromatickou višňou.
Pokiaľ hodnotíme chute ovocných výrobkov, každý hovoríme za seba. Niekto preferuje viac sladké marmelády (jahoda, slivka, broskyňa), iný zas kyslejšie. Najlepšie je to striedať. Jahody mi najviac chutia čerstvé alebo rozmrazené. Sirup a marmeláda sú už iba odvarom pôvodnej arómy, akú má napr. sorta Karmen, Senga Sengana alebo mesačná Rujana. Pri višniach nie je pokles aromatičnosti po úprave až tak výrazný. Nižšia ročná spotreba višňovej marmelády v našej populácii, o akej píše p.J.R., nemusí byť spôsobená nezáujmom spotrebiteľov, ale napr. nedostatkom ovocia na spracovanie. Plantáže jahôd sa rozrastajú, ale množstvo družstevných sadov dnes vidíme spustnuté a zanedbané. V marketoch sa s višňovým džemom stretávam vzácne, ale keď ho kúpim, neľutujem. Na jeden recept z višní by som málem zabudol: Naložiť aj so stopkami do pohára, presypať cukrom a zaliať alkoholom. Nechať mesiac za oknom fermentovať. Griotkové višne po odkôstkovaní (napr. podľa amerického videa od Paľa-P.Z.) držiac za stopky namáčať do roztopenej čokolády alebo najprv fondánu a potom čokolády a dať stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 1.7.2013 13:48
JR: Visnovy dzem je sice vynikajici, ale jeho rocni spotreba je proste o dost nizsi nez rocni spotreba dzemu jahodoveho, merunkoveho a broskvoveho.
suhlasim, i ked mame dve visne a jednu marhulu... visnoveho jamu mame vzdy menej. Ono spotreba dost suvisi aj s produkciou. Tym, ze to nie je len mdle sladke ovocie, hodnotim visnovy jam ako extra super pochutku s pridanymi netradicnymi chutami. Velmi sa nam hodia aj visne mrazene, na pripravu v kombinacii s marhulami do kolacov.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iva nbk - (2) - 164.82 (?), 25.8.2014 16:32
Doporučuji višně nebo třešně nejprve povařit, nechat vychladnout a pak odpeckovat. Jde to rychleji než za syrova. Zkoušela jsem i směs rozmixovat a pak pasírovat přes plátno nebo přes cedník, je to ale snad ještě pracnější.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 25.8.2014 20:14
Když mají višně malou pecku, jde je odpeckovat na jam v lisu na ovoce, co je nástavcem na robot ETA 0010 a následujících. Jen je potřeba upravit silikonovou manžetu mezi sítkem a spodkem sítka, Některé pecky se sice míně louskou, ale šťáva je pak aromatičtější.
Místo úpravy lze vzít ten nejošoupanější kroužek z používání na rybíz a ořezat z něj otřepy ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|