Zapraveni pisku do zeminy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.188 (?)
11.9.2018 8:07

Je mi nabízen písek betonářský a písek křemičitý. Který je vhodnější?

Teoreticky jistě oba.Betonářskýž je praný (v podstatě droboulinký kačírek), křemičitý (do zámkové dlažby) zase drahý. Proto bych volil ten třetí - kopaný na omítky a zdivo. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6641) - 14.199 (?), 5.5.2014 14:09

SfK, proberte se, tady je "nespojitá čára zrnitosti" 4/5 čtenářů šuma fuk.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.5.2014 14:44

Nespojitá čára zrnitosti je, když sypete hrubý štěrk do jemného jílovitého blátíčka a po roce se divíte, že přes těch 8 tater štěrku máte na parkovišti stále louže.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 5.5.2014 15:07

A nyní od teorie k praxi: Loni na podzim mi zbyla asi dvě vrchovatá kolečka říčního písku, mírně znečištěného zeminou. Nevěděl jsem co s ním, tak jsem ho vysypal na starý kompost, který jsem měl v plánu letos na jaře rozvozit po zahradě. Vznikla na něm vrstva asi 3-5 cm písku. Říkal jsem si, že jak ten kompost budu postupně lopatou odebírat, písek se s ním promísí a "zmizí" v něm. Jenže k rozvozu kompostu z časových důvodů nedošlo. Přátelé, divili byste se, co na tom kompostu během dubna a pěti květnových dnů stačilo narůst za trávu, aniž bych ji tam vysil. To není snad ani tráva, ale přímo obilí! Křoviňák se pořádně zapotí, až to bude sekat. Nádhera!

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.5.2014 22:03

Pokud má pozemek sklon nad 2%, může přebytečná dešťová voda odtékat po povrchu a nemusí vsakovat. V tom případě je dobré, aby jste ten písek zapravovali jen mělce cca do vrstvy tlusté 3-5 cm. To se dá dobře jen hráběmi nebo vertikutátorem. Rotavátorem promícháváte až do hloubky 10-15 cm a tedy by jste k dosažení stejné povrchové struktury potřebovali 3× a více písku.

host - 168.22 (?), 10.9.2018 12:47

Dobrý den, prosím o radu. Pro pozemek cca 150 m2 prosáté a prokypřené ornice chceme přidat písek. Je mi nabízen písek betonářský a písek křemičitý. Který je vhodnější? Naše půda je bez jílu. Jaký poměr písku s ornicí použít? Jaké trávníkové hnojivou nejlépe použít? Děkuji za pomoc. Irena Kohoutová

host - 33.10 (?), 10.9.2018 20:50

Nevim co tu resite     pisek se pridava kdyz je jilovita puda v za

hradkarskych potrebach mate mnoho travnikovych hnojiv   staci zajít do obchodu    urcite vam poradi 

host - 157.239 (?), 10.9.2018 21:23

Jestli to nemáte daleko do Skaštic u Kroměříže, tak tam je možno koupit kval.trávníkářský substrát-ten písek tam je taky! SPCH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.188 (?), 11.9.2018 8:07

Je mi nabízen písek betonářský a písek křemičitý. Který je vhodnější?

Teoreticky jistě oba.Betonářskýž je praný (v podstatě droboulinký kačírek), křemičitý (do zámkové dlažby) zase drahý. Proto bych volil ten třetí - kopaný na omítky a zdivo. 

host - 84.190 (?), 11.9.2018 8:33

Ono to s tím kopaným není tak jednoznačné.To může být taky dost hlinité až jílovité.Vůbec se tady špatně radí, protože nevíte odkud kolikrát ten dotaz přichází.Jestli z lokality od České Lípy kde bílý písek je a nemusí být tedy drahý.Já jsem jednou zvolil betonářský písek, který obsahoval malé kamínky a už nikdy bych to neopakoval.Je to v černozemi ošklivé hlavně po dešti.Samý kamínek.Pak jsem objevil u nás pískovnu, kde mají jemný betonářský písek (ted bez jílu)a to je ono.Tam kamínek nenajdete.Takový doporučuju.Hledejte ho v boxech na betonárkách, v kompostárnách, stavebních dvorech.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.188 (?), 11.9.2018 11:01
Je to pravda. V píscích jsou rozdíly. Přesto věřím, že písek - i více hlinitý - pokud se prodává, bude víc písek než jílovitá ornice, tedy prospěje. Samozřejmě, jemný křemičitý je výborný, tuším, že do lepších golfových hřišť se dodává právě ten.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz