Co na mech
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.130 (?), 9.3.2014 20:39
Dobrý večer. Podle toho co zde píšu je jasné, že jsem zastánce mechorostů a nemusím dvakrát chamické fujtajblíky. Chtěl jsem tazatelce jenom ukázat, že mechy mohou kvalitativně i s menšími náklady nahradit trávník. Po mechových porostech /né všech/ se dá normálně chodit a relaxovat. Snesou poměrně veliké provozní zatížení. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.3.2014 20:56
Chápu, že chcete paní tazatelce přiblížit nepoznané krásy mechového polštáře, ale paní na své terase mech v trávě evidentně nechce, píše že by se mechu v pěstěném trávníku chtěla OPRAVDU zbavit.Pochopitelně,...jinak by se zeptala trochu jinak, než formulovala dotaz.Respektujme to.Když tak velebíte mechový porost, založte mechové vlákno, udělejte nám osvětu, přibližte výhody krásy mechového porostu.S chutí si o mechu počteme.
Mech je určitě příjemný, ale ten se hodí spíše než do pěstěných trávníku raději na přírodní, nebo umělá rašeliniště,zahradní mechoviště, do lesa, nebo přírodní louky.S pěstěnými, udržovanými trávnikovými porosty se mech nesnáší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.40 (?), 9.3.2014 21:46
Ja sa zastanem Zdenka. Mach casto vytlaca travu len na niektorych miestach. Nikdy sa cely travnik nemeni na mach. Su to miesta vlhke tieniste a u mna je to par m2. Zdenek ma asi pravdu, ze ak su lokalne lepsie podmienky na mach, nema zmysel s tymto bojovat. Machovy porast je aspon taky pekny ako trava a vyzaduje si menej prace. To ze sa mu niekde dari je dovodom preco tam nasilu nepestovat travu. Travu podporit na miestach, kde sa mach nechyta.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 10.3.2014 10:57
Jasně, že se celý trávník nemění na mech, i když teoreticky v příhodném prostředí není ani celomechový porost vyloučen.V zahradách je to většinou mix.Komu řídký trávník prorostlý mechem vyhovuje, ten nebude žádat o radu.Kdo chce trávník hustý, pěstěný,v nejlepším případě vytvořený monokultůrou, tomu mechový porost v trávníku určitě překáží.Příčin může být více, ale o tom už byla řeč, netřeba je připomínat.
Machovy porast je aspon taky pekny ako trava a vyzaduje si menej prace.
Mechový porost ve skalce, rašeliništích,nebo oddělené mechové sekce v trávníkovém porostu můžou vypadat efektně, ale klasický pěstěný trávník má být hustý, nejlépe jednodruhový, vertikulovaný,hnojený.Podobně můžete přesvědčovat majitele vydlážděné metráže, že mech prorostlý dlažebními kostkami vypadá moc krásně.Asi Vás požene svin... m krokem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.130 (?), 10.3.2014 20:52
Dobrý večer. Krásně se to rozjelo. Máme tu dva názorové proudy. Je jenom na tazatelce co si "vezme " a zrealizuje. Čas ukláže. Každý problém chce čas aby uzrál.
Se založením nového vlákna o pěstování mechů to není vůbec špatný nápad. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 11.3.2014 8:40
Odkedy som videl v Kyote kus lesika a zahrady s hrubou machovou pokryvkou, len skromne zavidim. Nieco take som si predtym nevedel predstavit. Asi si nastudujem Zdenkove postupy a preonacim cast travnika a zahrady na machove porasty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.130 (?), 11.3.2014 11:36
Jejda, nehádejte se prosím, já nemám nic proti mechu, jen ho nechci mít na zelené terase. Ani si nemyslím, že by tu mech vydržel přes léto, protože to není tak, že jsem si nechala navézt hlínu místo jiné hlíny, ale na zelenou terasu, tedy do lavoru :-D pod terasou je prostor, takže by se tam určitě ani mechu nelíbilo, hlavně jak říkám, v létě tam od 12 hodin až do večera paří slunce, takže pokud teď na jaře je tam hodně mechu, než to zaroste trávou, tak už bude terasa hodně používaná, mech zmizí a tráva nebude... Také nejsem příznivcem chemie, hnojíme hnojem, vermikompostem, žížalím čajem. Letos mě prostě ten mech překvapil, tak jsem se chtěla dobrat výsledku co s tím, zatím jsem sypala dolomitickým vápencem, ale asi je to slabé, tak jsem chtěla poradit :-) Uznávám, že mechy jsou krásná věc, za jiných podmínek bych klidně chodila ráda po mechu :-) ale obávám se, že prostě v létě bych si musela pořídit místo terasy rašeliniště nebo bych chodila po suchých chomáčcích a vypálených místech... Možná mě vyvedete z omylu, že mech snese i přímý úpal. Nevím. Zkrátka bych ráda podpořila růst trávy. Možná máte pravdu s kyselým deštěm, proto se mech objevil až letos... Venku je krásně, prosím, nehádejte se. Děkuji Vám všem za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 11.3.2014 12:44
Nikto sa tu nehada, len diskutujeme. Co sa tyka kyslych dazdov... Myslim, ze prekyslenie je hnojenim. Nakoniec je to bezny trend a vyskystuje sa spravidla v kazdej neutralnej pode pravidelne hnojenej beznymi hnojivami. Bezne pouzivane hnojiva su bud slabo kysle, alebo vznika druhotne prekyslenie pody pri prijimani neekvivalentnych mnozstiev anionov a kationov travou z hnojiv. Z mala zasadituch hnojiv, uhlicitan, sa bezne nepouziva. Potom je tu aj rozklad stariny, pricom vznikaju huminove kyseliny. Da sa tomu vyhnut pravidelnym jemnym vapnenim pre rast pH. Napr. pieskom s malym obsahom prachoveho dolomitu alebo vapenca. Niekedy pomaha ak je poda pod travou s urcitym obsahom vapenca. Zelezo na mach, alebo ina chemia ako take nic nevyriesi, pretoze po viazani, alebo splachnuti chemie zrazkami je stav ako predtym, pricina sa neodstranila a nastupia machy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|