Co na mech

host - 77.130 (?) 
11.3.2014 12:48

Chm, koukám, že to bude neřešitelný problém, tak já budu doufat, že se mechu daří jen letos, že nebyla taková zima a že to dolomitický vápenec zatím zachrání a tráva poroste jak o život a mech ji neutlačí, abych neměla mokrou sedinku, když si sednu do trávy :-)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 105.107 (?), 11.3.2014 15:30

Osobně si myslím, že hlavní příčinou mechu je trávníkový substrát, ze kterého se vyplavil vápnk a zbyla rašelina, která mechům vyhovuje. Dle Arosu je substrát rašelina, kompost, písek a úpprava pH - tedy vápenec. Rašelina ani kompost trávníku moc nevyhovuje (mě v místě s vyšším obsahem kompostu tráva vymrzá a chytá sněžnou plíseň, na místech s "s hlínou" roste dobře.) Mech bych vyhrabala, povápnila bych, přidala písek a dosela. Problém může být i druhem trávy - pokud je místo vlhčí může mít problémy jílek vytrvalý, který je základem hřišťové směsi a obnovy a pod. Mě tyhle druhy trávy přes zimu zašly nebo velmi zeřídly. A tím má mech navrch.  Mě se víc osvědčily Směs do stínu nebo parková, které zimu přežily lépe.

Další problém může být hodně nízko posekaný trávník a tím podpora mechu.

Pokud byste přijala možnost chemie zkusit postřik modrou skalicí. Na střechu to rozhodně pomáhá.

EM

host - 175.130 (?), 11.3.2014 19:09
Dobrý večer. Tazetelce jsem chtěl jenom ukázat jinou cestu. Ironie na tu si nehraju. Téměř každý večer chodím na zahrada.cz a čtu si jednotlivé rady. Jsem rád za to, že se zde kultivovaně hovoří o jednotlivých problémech a člověk si může rozšířit své znalosti. Zdeněk
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz