Zakalená voda v jezírku



tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?)
5.2.2009 18:48

to je to nejmenší tam udělat z kamenů kaskádyaby se nesplavoval písek.ale ta voda by měla téct co nejpomaleji..že se vyčistí to jo, ale pak se objeví řasa v čistím jezírku..to by se taky nechalo aby konec potučku tekl přes kousek měděného žlabu, ale problém je že by tam musela být ta folie na dně potůčku jinak je to nanic..ty živiny z půdy se tam dostanou a je to běh na dlouhou trať o ničem a ještě bych vysadil u Vás na jihozápad nebo kde pálí v létě nejvíc sluníčko mezi 14-17h nějakou kudrnatou vrbu aby stínila na vodu nebo vysoký rákos ale v takové vzdálenosti aby z vrby nepadalo listí přímo do vody voda je celý den na slunci že??

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 172.4 (?), 4.2.2009 22:57

jestli ta voda je taková jak ji vidím na třetí fotce myslím, že můžete být spokojen, nebo máte představu kříšťálově čisté vody a chcete vidět fólii na dně? :-) běžte kouknout k rybníku jaká je v něm voda :-)

podle fotek je jezírko celý den na přímém slunci to je první věc, mám to taky, prostě jižní strana, v létě voda jak kafíčko :-)

ta filtrace je fakt malá, je to něco tak 30 X30 X30cm určitě a to je fakt málo, znám to měl jsem :-))) i dnes přes něco podobného pouštím vodu do odkalovacího jezírka abych odstranil hrubé nečistoty

zkuste tu hadičku nechat co nejvíce čeřit vodu, mám jeden slabší motorek v jezírku u břehu a ten jen prohání vodu aby nestála, trubka nad hladinu a pěkně provzdušňuje vodu, jeseni to maj rádi a občas celá skupinka stojí po proudu a čeká co poplave kolem :-)

pokud to vypadá stále tak jak to máte na fotce, byl bych spokojen

já mám třeba problém s lekníny, vždy narostou ale jak přijde období tepla chřadnou a zmenšují se jim listy, nerostou atd., jak jsem již někde psal všude čtu, že lekníny potřebují slunce, prd u nás ho maj tolik, že jim to nesvědčí :-) věnuji nějaký leknínek švagrové a z mrzáčka se v jejím zastiněném jezírku stane krása nesmírná :-)

jo a k těm rostlinkám, nemáte jich moc přímo v pobřežní vodě a tak myslím, že moc s odebíráním živin z vody nepomohou, já mám potůček a ten osazen vším co se dá, někdy kaskádky není ani vidět jak se rostlinky rozrostou a v té době bývá voda v jezírku nejčistší

Ladik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dejf - (30) - 45.1 (?), 5.2.2009 14:34

Samozřejmě, že si nepředstavuji křišťálově čistou vodu, kde bych viděl až na dno, ale ve skutečnosti nebylo vidět ani do hloubky 30, možná dokonce ani 20 cm. Na té třetí fotce je voda o něco čistější, ale to spíše klame ten odraz oblohy, ve skutečnosti tak čistá nebyla. V reálu to vypadá spíše jako na té první fotce. Problém je, jak jste řekl, že je jezírko na přímém slunci. Leknínům se tam ale velmi daří, takže jich letos vysadím ještě víc a ještě k nim přidám lotos, který si už teď předpěstovávám doma. Myslím, že čím více rybníček zastíním listy různých rostlin, tím lépe. Jinak kapr ani karásci lekníny nijak neničí, nežerou je a na dno květináče s lekníny jsem dal kameny, aby je kapr či karasové nepřevrhli.

Ta filtrace je tak 35x45x70cm (typuju) - skládá se z několika komor. Voda přitéká horem, prochází přes první velký biomolitan, pokračuje přes větší kameny, ke středním kamenům, pak k něm nejmenším kamínkům a u výpusti je druhý, menší biomolitan a odsud vede ta hadice do rybníčku. (viz foto)

Já právě nevím, jestli je vhodné ty biomolitany čistit nebo ne. Každý říká něco jiného. Ale já si myslím, že by se čistit měly, protože když jsou zanesené nečistotami, teče do rybníčku zase zpátky špinavá voda a hlavně podstatně menším proudem.

Co se týče osázení pobřežní vody - jezírko teď máme teprve druhým rokem, takže jsme nevěděli, jak se co rozroste , toto jaro ale ovšem řadu rostlin dokoupím a rybníček ještě osázím. Ale mam obrovskou radost z orobinců. Během několika týdnů se parádně zakořenily a pustili si malé kořínky do vody a krásně si z ní berou živiny a zdá se, že se jim tam fakt daří. Jediné, čeho se teď bojím, je to, že tam máme vysazený rákos a ten, jak jsem se nedávno dočetl, je schopný podobně jako třeba bambus svými ostrými kořeny prorůst skrz fólii. Nevíte, co je na tom pravdy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.20 (?), 6.3.2009 0:47

Dobrý den, máme koupací jezírko o rozměrech - koupací zóna 7*4 a 2 m hluboká a okolo cca 2 m šířky "filtrační" s kytkama. Máme tam i rybky. Zakládali jsme ho loni na jaře, celé léto koupali a na podzim ho manžel vysál vodním vysavačem. Když jsme ho měli malinko, ale opravdu malinko zakalené dali jsme do něj ječnou slámu - poradil nám to kamarád ekolog a za 2 dny jsme nevěřili vlastním očím. Za dvy dny byla voda jako křišťál. Nemáme žádnou filtraci a nic podobného opravdu to máme jako biotop a máme s tím výborné zkušenosti.

Mějte se Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.3 (?), 11.3.2009 8:50

Dobrý den, zaujala mě aplikace ječné slámy. Máte u jezírka filtraci nebo to necháváte na přírodě? Mám také rybníček, který jsem naplnil vodou z jarního tání před několika dny (25*12*06-2,8m). Rád bych nechal rovnováhu na přírodě, ale nejsem si jist jak to dopadne, proto mě zajímají zkušenosti? P 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 11.3.2009 9:21

okopčeno                  1,13kg

Přírodní pelety z ječné slámy k udržení přirozeně čisté vody a podpoře růstu rostlin do filtru Laguna Falls a Laguna Skimmer. Vystačí na 4732 litrů vody a učinkují 12 týdnů. Laguna pelety z ječné slámy byly vyrobeny vhodně a efektivní pomale se rozpouštějící formě, aby napomohly majitelům jezírek udržet výborné jezerní prostředí a požadované podmínky ve vodě. Pelety jsou zcela přírodní, při správném použití podporují růst rostlin a jsou přátelské i k rybám.

Pro maximální využití všech výhod tohoto produktu, zajistěte dodržení následujících bodů:
1) pelety použijte na začátku jara (nebo začátkem jezírkové sezony)
2) pelety umístěte do přiloženého sáčku na filtrační média v poměru 0,5 kg na 1893 l vody. Sáček řádně uzavřete a vložte ho do jezírka.
3) sáček umístěte vždy na místo s dostatečným prouděním vody, např. do blízkosti vodopádu, fontány. Snažte se o umístění v blízkosti vodní hladiny. Zabraňte kontaktu s ostrými předměty umístěnými v jezírku.
4) na výsledek účinnosti si počkejte min 1 měsíc po umístění do jezírka. Přirozený proces, který v jezírku probíhá je závislý na teplotě. Je dobré začít s použitím na začátku jezírkové sezony, abyste plně využili všechny výhody tohoto produktu.
5) pokud je vysoká teplota do velice špinavého jezírka neumísťujte ryby.
6) pro maximální efektivitu nové dodávejte pelety každý třetí měsíc. Nové pelety umístěte do nového sáčku a vyjměte staré jeden měsíc po umístění nového balení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 5.2.2009 8:38

Vase jazierko je velmi podobne nasmu. Tiez minuly rok zalozene. Mame podobne rozmery ale hlbka len 80 cm. Mne sa podarilo vodu udrzat ciru, ze vidiet na dno. Iba prvy mesiac bol problem.

V jazierku sa tvori vlaknita riasa, ale nie velmi vela. Som rad, ze tam je, lebo sa lahko vytahuje a ryby maju skrysu. Navyse cisti vodu. Bahno sa takmer ziadne netvori, iba film radove mm na kamenoch a folii. Dovodom je myslim si, ake su ryby v jazierku. Ja mam jeseterov a slnecnice (2+3), i ked som zazrel na jesen nejaku mlad. Ignorovali ponukane krmivo. Asi si chytia lepsiu stravu, takze neprikrmujem. Tym padom je v jazierku menej splodin, ryby sa neprezieraju. Je plne malych slimakov, a hmyzu.

Filtraciu mam pomalu cez filtracnu jamu, kde voda vzlina hore (asi 100 l). Napln keramzit. Rastliny su stale malo rozrastene. Zalozil som ich dost neskoro.

Foliu mame ulozenu tak, aby voda z okolia jazierka nemohla vtekat do jazierka (ziadne blato), ale aby sla od jazierka prec alebo pri extremnych dazdoch pod foliu.

Moja rada Vam> skuste menej krmit a spolahnite sa na bio rovnovahu, ze si rybky nieco chytia. Zvacsit filtraciu pomocou nejakej filtracnej jamy, alebo urobit potocik. Odrybnit. Okraje folie a okolie jazierka urobit pomocou strku kamenov tak, aby sa zem do jazierka nemohla zmyvat. Da sa to urobit tak, zby folia nebola vidiet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dejf - (30) - 45.1 (?), 5.2.2009 14:43

Moc děkuji za příspěvek!

Myslím, že hlavní chyba, kterou jsem udělal, je ta, že jsem naprostou většinu rostlin zasadil do hlíny a navrch zasypal kačírkem a já blbec jsem jim chtěl ještě dopřát, tak jsem jim tam dal trošku opravdu humózní půdy, která se zřejmě částečně vyplavila do vody a způsobila neplechu. Ale nejsem si jistý, jeslti to je jenom tím. Na druhou stranu, v bahně na dně jezírku se velmi daří potápníkům a různým jiným vodním broukům a zdá se, že i kapřík koi si v bahýnku užívá , ale zřejmě jsem to s tou hlínou přehnal. Naštěstí se alespoň okolní hlína nesmývá k nám do rybníčku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 5.2.2009 16:57

tak to byla ta chyba..žádný humus jen kačírek ...v té kořenové čističce není finanční náročnost tři kolečka kačírku nebo štěrk  dvě novodur trubky nebo brenážní flextrubku a folii..biojezíko bych dělal  asi jen třeba 60 hlouku a 80 šířku a 120délky od nejhrubšího kačírku vespod a na začátek (štěrk různé frakce) po nejmenší až po vrch!! na začatku biojez. bych dal novodurku nebo drenážku 100mm ve spod provrtat nebo prořezat dát a osadit do nejhrubšího kamene a na konec biojezírka také trubku provrtat celou od vrchu dolů s hadicí  v horní úvrati jako výtok do velkého jezírka..kačer(štěrk) somosebou osázet BEZ HUMUSU rostlinama co nejvýce..potom nechat co nejdele bez zásahu působit bakterie atd..to co je na tom obrázku výše je odpadní čistička pro splaškovou vodu z domu(proto tak velká a drahá..tobě stačí ta metrová),ale princip je stejný jak u koupacích jezírek tak u čističek a jezírek..budu dělat táké takový mám podobný problém..Rada:už nezvyšuj počet koi..jsou to vodní prasata a ješte jedna.horní část (vtok )jezírka udělej tak daleko jaký máš psaný výtlak jezírkového čerpadla to je kolem 3-4m a čím pomaleji voda čističkou proteče tím je to lepší jak pro bakterie tak pro kořeny rostin opět říkám nečekej křišťál za týden ...nevím jestli jsem to dobře a srozumitelně vysvětlil...raději to přečti několikrát já to taky tak dělám ať se daří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Dejf - (30) - 45.1 (?), 5.2.2009 18:22

Moc děkuji za tento "návod". Taky mě napadlo, že by šlo uděla potůček, který by začínal už nahoře (viz foto 1) až za těma svěstkama. Tu filtraci bych dal pryč a nechal bych jen čerpadlo čerpat vodu přes UV lampu až nahoru a samospádem potůček, který bych osázel spoustu rostlinama, "dno" tohoto potůčku by bylo písčité a z různých kamínků. Tak by se dala voda taky docela dobře a relativně levně čistit, co říkáte? Ale proud vody by zase nemoh být moc velký, aby nebyl písek odplavován do jezírka a aby to nevadilo rostlinám, což je docela nevýhoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tktz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (126) - 169.122 (?), 5.2.2009 18:48

to je to nejmenší tam udělat z kamenů kaskádyaby se nesplavoval písek.ale ta voda by měla téct co nejpomaleji..že se vyčistí to jo, ale pak se objeví řasa v čistím jezírku..to by se taky nechalo aby konec potučku tekl přes kousek měděného žlabu, ale problém je že by tam musela být ta folie na dně potůčku jinak je to nanic..ty živiny z půdy se tam dostanou a je to běh na dlouhou trať o ničem a ještě bych vysadil u Vás na jihozápad nebo kde pálí v létě nejvíc sluníčko mezi 14-17h nějakou kudrnatou vrbu aby stínila na vodu nebo vysoký rákos ale v takové vzdálenosti aby z vrby nepadalo listí přímo do vody voda je celý den na slunci že??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel10:10
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika