Průchodky do sudu
|
|
|
|
host - 38.65 (?) 28.5.2008 18:16
Podle obrázků ty bioballs nejsou provzdušňovány, slouží tedy hlavně jako mechanická filtrace (i když užitečné bakterie na nich určitě také jsou. Proto se na nich vytváří shluk jemných nečistit, které se při pohybu zvíří. Filtry, které pracují na uvedeném principu většinou obsahují tzv,. statické médium (kaldnes, bioballs..) které jsou v sudu nasypány "natěsno", nemají prostor, nepohybují se, slouží hlavně pro usazování nečistot. Mohou, ale také nemusí být provzdušňována. Jejich provzdušnění ovšem zvýší účinnost. Pak je tzv. médium v pohybu, které je intenzivně provzdušňováno, které slouží jako hlavní biofiltr. Dle mě účelem síta je pouze odstranit opravdu hrubé nečistoty, s těmi jemnými si pak musí poradit další části filtru.
Já osobně plánuji zhruba toto: jako superhrubý filtr jednoduchou kořenovou čističku (velmi hrubý kačírek, kosatce), z něj samospádem a velkým průměrem do první komory, tam vnější koš ze síta 300 micr, vnitřní koš statický kaldnes, provzdušněné, další 2 komory kaldnes a poslední filtrační molitany pro jemnou filtraci, na výstup zapojím stávající filtr s tím, že poslední dvě komory nasypu Zeolit. To by snad mělo stačit. Plánuji samostatné čerpadlo na skimmer (přímo bez UV do filtru), druhé samostatné čerpadlo uprostřed hladiny (přes UV). Toto řešení volím kvůli tomu, že výstup ze skimmeru obsahuje hodně pevných nečistot, které přispívají ke snížení průtoku přes UV (snížený průtokový profil).
A ještě jedna věc nakonec. Kdysi jsem se bavil s paní, která má velkou pěstírnu vodních rostlin. Když jsem se ptal, čím vyčistit spolehlivě vodu od řasy, tak říkala že nejlepší metoda je plankton. Jak jednoduché milý Watsone Tak občas na místním rybníku vylovím nějakou tu havěť a budu ji očkovat do filtru, ne do jezírka. Tam by si s ní ryby velmi rychle poradily.
A na úplný konec, co se týká síta a jeho ceny, použil jsem přítele googla a po chvíli mě vypadlo screenservis.cz kde mě síto za uvedenou cenu nabídli, ovšem min. množství je 1 m2. Za tu cenu to však určitě stojí. Hustější síto bych zřejmě nepoužil, měl bych obavu z jeho brzkého zanesení.
Zatím vše
exn
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pslany - Stříbrný Zahrádkář (120) - 91.30 (?), 26.5.2008 21:30
Takze to vychazi, jak jsem predpokladal, cca na tu vymenu vody v jezirku 4x denne... aquamax se dvema vstupy tedy tedy pase, uvidim, kdyz tak to sani udelam v budoucnu prepinatelne dno / skimmer,,,, porad resim to spodni sito pro kaldness, nedari se mi stale sehnat nic dost tuheho, ale s malymi otvory aby nedium nepropadlo, zitra obehnu dalsi obchody snad na neco narazim...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.65 (?), 27.5.2008 9:08
Právě ty větší nečistoty by se neměly do sudu s kaldnesem vůbec dostat. Na to všude doporučují předřadit účinnou mechanickou filtraci. Výkon filtru se tím výrazně zvýší. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že hlavně ze skimmeru je do filtru dodáno poměrně velké množství hrubých nečistot, které jsou schopny velmi rychle filtr zanést, tím pak jeho účinnost výrazně klesne (nutné časté čistění).
Na koiphenu najdete "home made" screenex filtry. Mám nabídku na nerezové síto 300 micronů 1 m2 za cca 1200, což si myslím, že na zhotovení 2 sít bude bohatě stačit. Sháním sudy 200 l, nemáte náhodou nějaký tip?
exn
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 158.206 (?), 27.5.2008 13:34
K tomu zanesení media mechnickou nečistotou- nesmí dojít, to chápu jako samozřejmost - koš ve skimmeru logicky nemůže stačit. Mám pocit, že i komorových systému je před mediem typu kaldnes ještě bioakvacit nebo nějaká fitlrační houba či pěna - u OASE to tak je, něco podbného má i Fiap, která slouží ( mimo jiné) i jako další bariérový mechanický filtr
K sítu : Ta cena 1200,- za metr je dost dobrá - bude to asi nerezový mikrotahokov. Pokud máte možnost ještě mnešího otvoru, a budete ho tam dávat, dejte nejdříve to 300mikronové, a pak nějké jemnější tesně za něj - divil by jste se, kolik bordelu je menšího než 300 mikronů - pozn. nevyčteno, vlastní zkušenost. Kdybych sem uměl vložit fotku, tak bych Vám vyfotil, co bordelu za sítem ještě je.
jak to síto budete instalovat, bude zatopené, nebo to budete řešit oplachem?
|
|
|
|
|
|
|
Pslany - Stříbrný Zahrádkář (120) - 225.162 (?), 27.5.2008 14:37
klinete na odkaz pridat obrazek, je pod Vasim prispevkem ...
k tematu, ze nestaci sitko ve skimmeru je mi jasne, ale myslite, ze bude stacit 1 usazovaci komora (vortex), dalsi s kartaci (25ks v sudu) a ve tretim sudu biomolitany, vse pred sudem s kaldness?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 158.206 (?), 27.5.2008 19:09
Jestli to bude stačit, opravdu nevím, od kartáčů bych si moc neliboval, a s vortexem nemám delší zkušenost
Po mírných potížích přikládám obrázky - na těch prvních dvou jsou nerezová síta - 300 mikronů - to co vidíte kolem nich, už skrze ně prošlo. Další záběry jsou na biobals - Vaší obdobu kaldness - vidíte je v detailu -a sediment na nich, a pak po lehkém zatřepání s hodním víkem - doufám, že je patrné ten zvýřený kal. Podotýkám, že mezi sítem a biobals je ještě jedna komora s houbami
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.65 (?), 28.5.2008 18:16
Podle obrázků ty bioballs nejsou provzdušňovány, slouží tedy hlavně jako mechanická filtrace (i když užitečné bakterie na nich určitě také jsou. Proto se na nich vytváří shluk jemných nečistit, které se při pohybu zvíří. Filtry, které pracují na uvedeném principu většinou obsahují tzv,. statické médium (kaldnes, bioballs..) které jsou v sudu nasypány "natěsno", nemají prostor, nepohybují se, slouží hlavně pro usazování nečistot. Mohou, ale také nemusí být provzdušňována. Jejich provzdušnění ovšem zvýší účinnost. Pak je tzv. médium v pohybu, které je intenzivně provzdušňováno, které slouží jako hlavní biofiltr. Dle mě účelem síta je pouze odstranit opravdu hrubé nečistoty, s těmi jemnými si pak musí poradit další části filtru.
Já osobně plánuji zhruba toto: jako superhrubý filtr jednoduchou kořenovou čističku (velmi hrubý kačírek, kosatce), z něj samospádem a velkým průměrem do první komory, tam vnější koš ze síta 300 micr, vnitřní koš statický kaldnes, provzdušněné, další 2 komory kaldnes a poslední filtrační molitany pro jemnou filtraci, na výstup zapojím stávající filtr s tím, že poslední dvě komory nasypu Zeolit. To by snad mělo stačit. Plánuji samostatné čerpadlo na skimmer (přímo bez UV do filtru), druhé samostatné čerpadlo uprostřed hladiny (přes UV). Toto řešení volím kvůli tomu, že výstup ze skimmeru obsahuje hodně pevných nečistot, které přispívají ke snížení průtoku přes UV (snížený průtokový profil).
A ještě jedna věc nakonec. Kdysi jsem se bavil s paní, která má velkou pěstírnu vodních rostlin. Když jsem se ptal, čím vyčistit spolehlivě vodu od řasy, tak říkala že nejlepší metoda je plankton. Jak jednoduché milý Watsone Tak občas na místním rybníku vylovím nějakou tu havěť a budu ji očkovat do filtru, ne do jezírka. Tam by si s ní ryby velmi rychle poradily.
A na úplný konec, co se týká síta a jeho ceny, použil jsem přítele googla a po chvíli mě vypadlo screenservis.cz kde mě síto za uvedenou cenu nabídli, ovšem min. množství je 1 m2. Za tu cenu to však určitě stojí. Hustější síto bych zřejmě nepoužil, měl bych obavu z jeho brzkého zanesení.
Zatím vše
exn
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|